Ulkomaat

Operaatio Raqqan valtaamiseksi Isisiltä alkoi

Julkaistu:

Asiasta kertoi kurdi- ja arabiliittouman SDF:n edustaja.
Taistelut syyrialaiskaupunki Raqqan valtaamiseksi terrorijärjestö Isisiltä ovat alkaneet, kurdien ja arabien liittouma tiedottaa. Yhdysvaltojen tukemien SDF-joukkojen edustaja Talal Silo kertoi uutistoimisto Reutersille, että operaatio Raqqan valtaamiseksi alkoi maanantaina.

Silo ennusti taisteluista kiivaita. Silon mukaan Yhdysvaltojen johtaman liittouman panos operaation onnistumisessa on merkittävä.

– Sotakoneiden lisäksi koalition joukkoja työskentelee rinta rinnan SDF:n kanssa.

Syyrian sotaa seuraava tarkkailujärjestö Syrian Observatory for Human Rights kertoi uutistoimisto AFP:lle, että Yhdysvaltain tukemat joukot ovat saavuttaneet Raqqan itäisen osan. SDF:n joukot ovat viime kuukausien aikana eristäneet kaupungin sen pohjois-, itä- ja länsipuolelta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– He saavuttivat kaupungin itäisen reunan, mutta eivät ole menneet kaupunkiin vielä. He ovat myös murtaneet Isisin puolustuksen ensimmäisen linjan Raqqan pohjoispuolella, järjestön johtaja Rami Abdel Rahman kertoi AFP:lle.

Viime lauantaina Raqqan-operaation, joka on ristitty ”Eufratin vihaksi”, sanottiin alkavan lähipäivien aikana.

Isis on pitänyt Raqqaa hallussaan vuodesta 2014 lähtien. Se on julistanut kaupungin kalifaattinsa pääkaupungiksi. Liberaali Raqqa on Isisin vallan alla muuttunut kaupungiksi, jossa julkiset teloitukset ovat olleet arkipäivää. Myös naisten ja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asema on merkittävästi heikentynyt ja esimerkiksi homoja vainotaan. Expressenille salaa kuvatussa videossa paljastui, kuinka hiusväripakkausten kyljissä olevien naisten kasvot oli mustattu.

Raqqassa arvioidaan olevan noin 3 000–4 000 Isisin taistelijaa.

SDF aloitti marraskuussa etenemisen kohti Raqqaa. Tuolloin taisteluihin kerrottiin osallistuvan 30 000 taistelijaa.

SDF:n odotetaan pitävän tiedotustilaisuus vielä myöhemmin tiistaina.