Kommentti: Terroristit harvoin voittavat – mutta Trump tekee kaikkensa auttaakseen heitä

Donald Trump tekee kriisin keskellä koko ajan juuri niin kuin terroristit haluavat, kirjoittaa Ilta-Sanomien ulkomaan uutisten tuottaja Jari Alenius.

6.6.2017 5:55

Terroristit harvoin voittavat.

Länsimaiset yhteiskunnat ovat olleet lähihistoriassa sitkeitä kestämään terrorismia. Verenvuodatus ei ole saanut antamaan periksi ja luopumaan periaatteista. Esimerkiksi palestiinalaisterroristit, IRA, Punainen armeijakunta, Punaiset prikaatit tai Eta eivät ole saaneet tavoitteitaan läpi.

Nykymaailmaa riivaavat islamistiterroristit käyvät erilaista, alhaista ja rikollista sotaa länsimaita ja viattomia ihmisiä vastaan. Tavoitteita heillä on monia, mutta terrorijohtajien yhteinen johtoajatus on usein sama: luoda vastakkainasettelua islamilaisen maailman ja länsimaiden välillä, jotta oma kieroutunut ideologia saisi lisää kannatusta ja äärijärjestöt vahvistuisivat.

Jos katsotaan puhtaasti seurauksia, islamistien voi sanoa kahdesti onnistuneen tavoitteissaan. Espanja vetäytyi Irakin sodasta Madridin vuoden 2004 junapommien jälkeen, ja WTC-terroristien tavoite toteutui, kun Yhdysvallat yliprovosoitui ja hyökkäsi Irakiin ja tarjosi islamisteille näihin päiviin asti polttoainetta vihalle.

Länsimaat ovat pelänneet ja kiristäneet turvatoimia, mutta elämäntavasta ja arvoista on pidetty kiinni, pää nostettu pystyyn nopeasti iskun jälkeen. Vain vähemmistö länsimaalaisista syyttää kaikkia muslimeja muutamien mielisairaiden teoista.

Ainakin tähän asti on ollut niin.

  • Videolla Trumpin kommentteja Lontoon iskuista.

Donald Trumpin valtaannousu Yhdysvalloissa on toiminut moottorina vastakkainasettelun kasvamiselle. Trump sylkee suustaan syytöksiä kansanryhmiä sekä kansakuntia kohtaan. Kun Euroopassa tapahtuu terrori-isku, Trumpin kohteena eivät ole vain terroristit vaan myös näiden uhriksi joutuneen maan johtajat, joita hän syyttää riittämättömistä toimista. Maahanmuuttajiin kohdistuva rasismi on vahvistunut arkielämässä ympäri länsimaita. Trumpia kuuntelevien länsimaalaisten luottamus omia viranomaisia kohtaan on alkanut rapistua.

Euroopan terrori-iskujen pitempiaikaiset vaikutukset ovat vielä hämärän peitossa. Presidenttiä äänestäneet ranskalaiset eivät kuitenkaan suuremmin hätkähtäneet ennen vaaleja tapahtuneesta iskusta. Britanniassa on nyt tehty kaksi iskua parlamenttivaalien alla, ja loppuviikosta voidaan ehkä tehdä jotain johtopäätöksiä niiden vaikutuksista. Tai sitten ei.

Kaikesta päätellen lontoolaisetkin uhmaavat terrorin pelkoa urheasti. He siemaisevat iltapäiväteensä ja jatkavat eteenpäin. He ymmärtävät, että nykyterrorismin torjuminen on äärimmäisen vaikeaa ja monimutkaista, joten paras keino on olla luovuttamatta.

Sitten iskee Trump

Heti ensimmäisissä kommenteissaan Trump politisoi Lontoon iskun vahvasti. Hän välittää Twitterissä juorusivuston viestin, joka vaikuttaa liioittelevan uhrimäärää. Vaikka isku on kohdistunut Britanniaan, hän yrittää saada siitä tukea omalle maahantulokiellolleen. Hän ymmärtää joko vahingossa tai tahallaan väärin Lontoon pormestarin sanat ja väittää tämän vähättelevän terrorin uhkaa, kun todellisuudessa pormestari yrittää vain rauhoitella brittejä katukuvaan ilmestyneiden sotilaiden takia.

Mitään vastaavaa ei ole nähty koskaan aiemmin keneltäkään länsimaiselta johtajalta, saati Yhdysvaltain presidentiltä. On kuin Trump testaisi, kuinka alas voi vajota. Hänen kommenteilleen on looginen syy Yhdysvaltain sisäpolitiikassa, jossa hän haluaa esiintyä vahvana ja suorapuheisena johtajana ja tyydyttää kannattajiensa kysynnän sellaiselle. Samalla hän kylvää epävarmuutta kaikkiin muihin.

Trumpin puheet eivät olisi niin vaarallisia, jos kyse olisi vähemmän vakavasta asiasta. Mutta nyt kyse on elämästä ja kuolemasta, ja kasvavasta kansainvälisestä kriisistä. Ja ennen kaikkea siitä, että Trump tekee kriisin keskellä koko ajan juuri niin kuin terroristit haluavat.

Terroristit haluavat kaaosta, ja Trump ojentaa sen heille levittämällä väärää tietoa. Terroristit haluavat kylvää riitaa, ja Trump lietsoo sitä syyttämällä ja rähisemällä. Terroristit haluavat lisää kannattajia, ja on perusteltua epäillä, että Trumpin sokea sohiminen ympäriinsä voi johtaa siihen, että helposti harhaan johdettavia nuoria islaminuskoisia ajautuu länsimaissa uusiksi iskujen tekijöiksi.

Trump ei ole ehkä vielä edes näyttänyt pahintaan. Presidentti Barack Obaman entinen puheenkirjoittaja Jon Favreau esitti sunnuntaina karmivan ajatuksen:

– Trumpin tämän aamun twiittejä lukiessa on vaikea olla ajattelematta, että olemme yhden kotimaisen iskun päässä tämän kaverin kaikkein vaarallisimmasta versiosta.

Pelkona siis on, että Donald Trump provosoituu vielä lisää, jos Yhdysvaltoihin kohdistuu tuhoisa terrori-isku. Eikä hän silloin tyydy pelkästään twiittaamaan. Voidaan jopa kysyä, pitääkö meidän pelätä enemmän Trumpin reaktiota kuin itse iskua?

Terrorismi on nousemassa niin vakavaksi, että yhä useammille voi syntyä houkutus ajatella ja tehdä kuten Trump. Vaikka ei ole mitään varmuutta siitä, että sulkeutuneempi yhteiskunta auttaisi terrorismin torjunnassa, sellaisen kokeilemisen halu voi kasvaa.

On toisaalta myös mahdollista, että ihmiset näkevät Trumpin häikäilemättömyyden läpi ja vastustavat hänen ajatuksiaan entistä voimakkaammin. Sellaiseen on nyt tilaisuus ainakin briteillä, kun torstain vaalit lähestyvät. Ei voi muuta kuin toivottaa onnea niiden läpiviennissä.

Onneksi on yhä ihmisiä ja johtajia, jotka eivät ole kuin Trump.

Seuraa kirjoittajaa Twitterissä @AleniusJari

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?