Yle hylkäsi Venäjän homokutsun – Zaharova ilkkuu nyt: ”Venäjäksi tätä sanotaan pelkuruudeksi”

Toimittaja Erkka Mikkosen homokysymyksistä hermostunut Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zaharova hyökkäsi Facebookissa Yleä vastaan.

5.6.2017 18:46

Venäjän ulkoministeriön supertiedottajaksi kutsuttu Maria Zaharova on julkaissut maanantaina Facebookissa pitkän kirjoituksen, jossa hän ilkkuu Yleisradion päätökselle olla matkustamatta Tshetsheniaan.

– En tiedä, miten tämä on tulkittu Suomessa, mutta venäjäksi tällä on nimi ”pelkuruus”, Zaharova kirjoitti.

Zaharova tarjosi viime viikon keskiviikkona Ylen Erkka Mikkoselle yllättäen mahdollisuutta matkustaa Tshetsheniaan Venäjän viranomaisten järjestämälle matkalle, jotta tämä voisi selvittää tasavallan homoseksuaalien tilannetta. Zaharova pyysi viikoittaisessa tiedotustilaisuudessaan, että Tshetshenian johtaja Ramzan Kadyrov ottaisi vastaan Mikkosen, ”jota ”kiinnostaa Tshetshenian homojen olemassaolo tai heidän olemattomuutensa”.

Tilanteesta kuvatulta videolta saa sen vaikutelman, että Zaharova oli suunnitellut etukäteen Kadyroville esittämänsä matkaehdotuksen, sillä hän aavisti jonkin toimittajan kysyvän aiheesta. Kun Mikkonen nosti asian esille, Zaharova kysyi ensin monta kertaa tämän nimeä ja ryhtyi sitten puhumaan kohti kameroita osoittaen sanansa suoraan Kadyroville.

Ylen ulkomaantoimituksen päällikkö Elina Ravantti ilmoitti viime torstaina, että Yle ei näe perusteita osallistua Venäjän viranomaisten järjestämälle toimittajamatkalle.

– Juttumatkojen lisäarvo on muun muassa siinä, että toimittaja pääsee tapaamaan aiheen kannalta olennaisia ihmisiä monipuolisesti ja vapaasti. Tätä lisäarvoa on hankala saavuttaa matkoilla, joissa viranomaiset ovat mukana laatimassa ohjelmaa, Ravantti totesi Ylen nettisivuilla.

 Juttumatka voisi vaarantaa seksuaalivähemmistöihin kuuluvien paikallisten ihmisten turvallisuuden.

– Näemme, että juttumatka voisi vaarantaa seksuaalivähemmistöihin kuuluvien paikallisten ihmisten turvallisuuden, Ravantti korosti.

Maailmalle on levinnyt hyvin huolestuttavia tietoja Tshetshenian homoseksuaalien vainoista, mutta Venäjän viranomaiset ovat joko vähätelleet tietoja tai jopa kiistäneet homojen olemassaolon ylipäätään Tshetsheniassa. Mikkonen itse on kuitenkin tavannut jo aiemmin Venäjän sisäisestä tasavallasta paenneita homoja, jotka ovat kertoneet kokemastaan epäinhimillisestä kohtelusta.

Zaharova jatkaa linjallaan: pitää kritiikkiä naurettavana

Zaharova ei maininnut maanantaisessa Facebook-postauksessaan Mikkosta nimeltä, mutta syytti tämän taipuneen Ylen toimituksen päätökseen.

– Rehellisesti sanoen, minulla oli hänestä parempi käsitys. Ja minä uskon häntä, että hän todellakin halusi ja oli valmis matkustamaan. Mutta toimitus kielsi häntä ja hän antoi periksi. En tiedä, kuka kielsi toimitusta, luulen, että se pysyy vielä salaisuutena. Mutta fakta pysyy faktana: suomalainen toimittaja perui päätöksensä matkustaa Tshetsheniaan vedoten toimituksen ratkaisuun, Zaharova kirjoitti.

Zaharovan mainitsema ”fakta” ei kuitenkaan ole IS:n tietojen mukaan fakta: Erkka Mikkonen ei ”perunut päätöstään matkustaa Tshetsheniaan”, sillä hän ei ollut matkaa itse pyytänyt eikä hän ollut Zaharovalta saamaansa matkakutsua missään vaiheessa hyväksynyt.

Zaharova viittasi Facebookissa myös Ylen toimituksen antamaan lausuntoon, mutta siteerasi Elina Ravanttia vain siltä osin, kun tämä epäili viranomaisten järjestämän matkan journalistista tarkoituksenmukaisuutta. Zaharova jätti siis mainitsematta Ravantin perustelun siitä, että Yle pelkäsi mahdollisen juttumatkan voivan vaarantaa Tshetshenian seksuaalivähemmistöihin kuuluvien ihmisten turvallisuuden.

Zaharovan mukaan Ylen kritiikki venäläisviranomaisia kohtaan on ”naurettavaa”.

– Se on hyvin naurettavaa. Todellakin hyvin, hyvin, hyvin naurettavaa! Ensinnäkin suomalainen toimittaja ei ollut edes menossa Tshetsheniaan itsenäisesti ilman meidän kutsuamme. Ilmeisesti ”jutun kannalta” se ei olisi siis ollut tarpeen, Zaharova kirjoitti.

– Toiseksi hän itse tuli kysymään vastauksia kysymyksiinsä nimenomaan virallisilta vallanpitäjiltä, ja kaiken lisäksi niiltä, jotka hoitavat korkeaa politiikkaa eli hän tuli ulkoministeriöön. Ja sitten kun Venäjän ulkoministeriö ehdotti hänelle aiheen politisoimisen sijaan työskentelyä kentällä, toimitus alkoikin puhua viranomaiskytkyn sopimattomuudesta. Paradoksaalista, mutta tämä on fakta, Zaharova kirjoitti.

Zaharova muistutti myös siitä, kuinka hän kysyi Mikkoselta, että ei kai tämä pelkää, johon Mikkonen vastasi vastakysymyksellä: Pitäisikö? Zaharovan mukaan hän itse ei kuitenkaan viitannut pelkäämisellä Tshetshenian turvallisuustilanteeseen.

– Tarkoitin aivan toista asiaa: Eli pelkääkö hän irrottautua omasta virtuaalimaailmastaan ja työskennellä ”maanpäällä”. Sillä jos olet toimittaja, kaikkein pelottavinta on tunnustaa itselleen ajattelun yksipuolisuus, puolueellisuus ja tarkoitushakuinen valheellisen tiedon jakaminen, Zaharova ryöpytti.

Zaharovan ja Mikkosen sananvaihto sai laajaa julkisuutta sekä Venäjällä että ulkomailla, sillä tiedottaja oli silmin nähden ärtynyt Mikkosen homokysymysten edessä. Kyseessä oli poikkeuksellinen tilanne myös siksi, sillä ulkomaalaiset toimittajat pääsevät vain harvoin haastamaan Venäjän vallanpitäjiä omilla jatkokysymyksillään. Normaalisti korkean tason tiedotustilaisuuksissa sallitaan ulkomaalaisille toimittajille yksi tai kaksi kysymystä, eikä tarkentavia jatkokysymyksiä saa tehdä käytännössä koskaan.

Venäjän ulkoministeriön Maria Zaharova on tunnettu kärkkäästä tavastaan vastata kritiikkiin.

Zaharova on tunnettu siitä, että hän selviytyy tilanteesta kuin tilanteesta julkisuudessa, puolustaa kärkkäästi Venäjän näkökantoja ja vastailee hyvin nopeasti mitä erilaisimpiin aiheisiin omilla sosiaalisen median tileillään. Jostain syystä Zaharovalta kesti nyt kuitenkin useita päiviä ennen kuin hän julkisti kuittauksensa Ylelle. Vastauksen rakenne noudatteli kuitenkin jo tutuksi tullutta tapaa, jolla Venäjä yrittää kääntää ikävät asiat omaksi edukseen.

– Sanalla sanoen: länsimaisten toimittajien pokemonjahti jatkuu. Olen varma, että jonain päivänä heistä tuntuu vastenmieliseltä kutsua tätä journalismiksi ja he palaavat oikeaan puolueettomaan työntekoon, Zaharova kuittasi kirjoituksensa lopuksi.

Erkka Mikkosen alkuperäisen kysymyksen ydin oli siinä, että hän pyysi Zaharovaa kommentoimaan sitä, miten tiedot Tshetshenian homojen kokemasta vainosta vaikuttavat Venäjän ja Euroopan unionin välisiin suhteisiin. Tähän Zaharova ei vastannut tiedotustilaisuudessa, vaan syytti Mikkosta aiheen ”politisoimisesta”.

Mikkonen puolestaan kommentoi maanantaina omassa julkisessa Facebook-päivityksessään Zaharovan tuoreinta purkausta seuraavasti:

– Venäjän ulkoministeriön tiedottaja näemmä vaikuttui kysymyksestäni, koska nostaa sitä edelleen ja syyttä minua mm. pelkuriksi. Harmi vaan, ettei Zaharova ole valmis puhumaan itse asiasta, vaan kääntää kaiken huomion minuun.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?