Ulkomaat

Tutkija: Trumpin vierailu rohkaisi Saudi-Arabiaa – Qatarin syyttäminen ääriryhmien tukemisesta on ”harhautustaktiikkaa”

Julkaistu:

Qatarin syyttäminen ääriryhmien tukemisesta on hämäystä, sanoo Ulkopoliittisen instituutin tutkija Wolfgang Mühlberger.
Qatarin ja Saudi-Arabian tuoreen välirikon ajoitus liittyy Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin viime kuun vierailuun Riadissa, arvioi vanhempi tutkija Wolfgang Mühlberger Ulkopoliittisesta instituutista. Hänen mukaansa Trumpin Saudi-Arabiaa tukevat ja Irania voimakkaasti vastustavat puheet todennäköisesti rohkaisivat saudijohtoa jälleen haastamaan Qatarin.

Persianlahden maiden keskinäisissä kiistoissa ei ole Mühlbergerin mukaan mitään uutta. Viimeksi vuonna 2014 Saudi-Arabia, Arabiemiraatit ja Bahrain vetivät diplomaattinsa pois Qatarista.

– Näen tämän jäsenvaltioiden välisenä jatkuvana keskinäisenä kilpailuna samassa ryhmässä eli Persianlahden yhteistyöneuvostossa GCC:ssä, Mühlberger sanoo.

Yhteistyöjärjestön jäsenmaista Qatarin kanssa enemmän samoilla linjoilla ovat olleet Kuwait ja Oman, jotka eivät ole tälläkään kertaa lähteneet Saudi-Arabian kelkkaan katkaisemaan suhteita. Uusi tulokas sen sijaan on alueen ulkopuolelta Qatarin vastustajiin liittynyt Egypti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tällä kertaa välirikko Persialahden alueella on astetta vakavampi, koska siihen liittyy myös huomattava taloudellinen ulottuvuus, jos esimerkiksi Qatarin lentoyhtiö Qatar Airways joutuu reitittämään suurimman osan lennoistaan uudelleen pois Saudi-Arabian ilmatilasta.

Kiista on myös huonoa ennakkomainosta Qatarin jalkapallon MM-kisoille vuonna 2022.

USA:n sotilaat Qatarin neuvotteluvaltti?

Virallisen selityksen mukaan suhteiden katkaisemisen syynä on Qatarin tuki terroristisille äärijärjestöille. Mühlbergerin mukaan selitys ontuu pahoin, sillä juuri Saudi-Arabia on merkittävin fundamentalistisen islamin viejä alueella. Qatar on varmasti äärijärjestöjä tukenut, mutta niin tekee myös Saudi-Arabia.

– Tämä on Saudi-Arabialta harhautustaktiikkaa, Mühlberger tiivistää.

Tärkeämpi tekijä poliittisiin erimielisyyksiin on suhtautuminen Iraniin. Mühlbergerin mukaan Qatarilla, Omanilla ja Kuwaitilla on Iranin roolista alueella "tasapainoisempi" käsitys kuin kiivaasti Irania vastustavilla muilla arabimailla.

Qatarin osalta halua välttää konfliktia selittää se, että voimakkaasti rikastuneen maan tärkein kaasukenttä ulottuu merellä myös naapurimaan Iranin puolelle.

Qatarin neuvotteluasemaa puolestaan vahvistavat maassa olevat tuhannet amerikkalaissotilaat ja Yhdysvaltain asevoimien alueellinen esikunta.