Ulkomaat

Kommentti: Terrorismi pelottaa, mutta niin pelottaa moni muukin asia

Julkaistu:

Britannia
Lontoon sydämeen tehty isku järkytti, ja uhreja muistetaan tällä viikolla. Lyön kuitenkin punnasta vetoa, että lontoolaisten elämä palautuu maanantaiaamuna takaisin raiteilleen ja arjen ilot ja huolet vievät ajatukset terrorismista.
Sunnuntaiaamuna yhdeksältä Pohjois-Lontoossa on hiljaista kuten aina. Lenkkeilijät kiertävät puistoja ja koirat pääsevät tarpeilleen, monet nukkuvat syystä tai toisesta hankittuja univelkojaan pois vaikka aurinko paistaa. Mikään ei paljasta, että muutaman kilometrin päässä on käynnissä massiivinen poliisioperaatio edellisillan terroristi-iskun jäljiltä.

Vain tunteja aikaisemmin seitsemän ihmistä kuoli ja lähes viisikymmentä loukkaantui kun kolme miestä ajoi pakettiautolla väkijoukkoon London Bridgella ja jatkoi tuhotekoa teräasein Borough Marketilla.

Pyöräilen sunnuntaiaamuna saman reitin keskustaan, jonka pyöräilen joka arkiaamu töihin Borough Marketin kupeeseen. Leppoisasta ruokatorista on tullut kotoinen tukikohta, mutta nyt myös terrorismin estradi ja usean ihmisen kuolinpaikka.

Sunnuntaina laaja iskualue on suljettu tuulessa liehuvin muovinauhoin ja poliisipartioin. Paikalla on virkavaltaa kaikissa mahdollisissa uniformuissa, ambulansseja, poliisiautoja, rikospaikkatutkijoita ja tietenkin me mediaihmiset isoina kamerakasoina lähellä poliisiryppäitä. Musta ambulanssi, jonka kuljettajalla on musta puku, ajaa pois London Bridgelta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Haastattelen kadulla Dean Parrinia, joka asuu kulman takana iskupaikasta. Häntä pelottaa. Kolmekymppinen Dean oli viettämässä lauantai-iltaa pubissa lähellä Borough Marketia, kun koko pubin väki jouduttiin pistämään lukkojen taakse poliisin toimesta.

Deanilla on kaksi pientä lasta ja häntä pelottaa heidän puolesta. Hän on kovaksi keitetty lontoolainen, mutta nyt kädet tärisevät tupakkaa sytyttäessä. Isku tuli liian lähelle, kirjaimellisesti kotiovelle. Hän saattaisi olla kuollut mies tai maata sairaalassa, jos illan pubivalinta olisi ollut toinen.


Pelko voi olla loogista. Lähes kuusikymmentä ihmistä kuoli tai haavoittui hänen kotinsa välittömässä läheisyydessä.

Ymmärrän täysin Deania. Häntä huolestuttaa käydä perheensä kanssa Lontoon kuuluisimmalla ostoskadulla Oxford Streetillä. Minuakin pelottaa toisinaan väkijoukossa ja Lontoon keskusta-alueella. Valkoiset pakettiautot muistuttavat ensiksi Nizzan verilöylystä, ja vasta sitten logistiikasta ja nettikaupan kasvusta. Osalla vastaantulijoista on veitsi taskussa ja uusin villitys täällä on happoiskujen teko. Myönnän, kuten Dean, joskus vilkaisevani olan yli vain katsoakseni ajaako auto vielä kaistallaan eikä kiihdyttele jalkakäytävällä.

Pelko voi olla epäloogista. Valtaosa kaupungin yli kahdeksasta ja puolesta miljoonasta asukkaasta on edelleen hengissä.

Kysyn miten Dean jatkaa elämäänsä nyt maanantaina. Aiemmasta pelkopuheesta huolimatta, hän vastaa heti, että normaalisti, ei kai sitä muutakaan voi.

– Taidanpa käydä juomassa kupin teetä, hän lopulta sanoo.

Teekupponen jos mikä rauhoittaa lontoolaisen mielen. Teekupponen laittaa pelot perspektiiviin.

Kotimatkalla sunnuntai-iltapäivällä Pohjois-Lontoossa puisto on täynnä ihmisiä, eri-ikäisiä ja erivärisiä, leikkimässä, urheilemassa, käyttämässä huumeita, olemassa kodittomia ja juomassa kahvia. Ihmiset ovat karaistuneet täällä ylihintaisen asumisen, henkisesti tappavien työmatkojen, vaarallisen tason ilmansaasteiden ja avokadoista meuhkaavien hipstereiden myötä. Terrorismi on nyt yksi kivi lontoolaisten kengässä.

Terroristi-isku voi osua kohdalle, kysy vaikka joltain tällä hetkellä sairaalassa olevalta uhrilta. Pelätäkin saa, mutta peloille kannattaa opettaa tilastotiedettä ja näyttää niille oikea mittakaava. Tällä viikolla muistetaan iskun uhreja, mutta elämä jatkuu. Yli kahdeksan ja puoli miljoonaa lontoolaista on yhä hengissä.