Saudi-Arabia, Bahrain, Egypti ja Arabiemiraatit katkaisivat suhteensa Qatariin – sanovat syyksi terrorismin tukemisen

Saudi-Arabian kuningaskunta pitää päätöstä välttämättömänä.

5.6.2017 5:57 | Päivitetty 5.6.2017 8:30

Saudi-Arabia on katkaissut suhteensa Qatariin, kertoo uutistoimisto Reuters. Saudi-Arabian mukaan päätös oli välttämätön kuningaskunnan suojelemiseksi terrorismilta ja ääriajattelulta. Maa kehottaa kaikkia veljeskansojaan toimimaan samoin.

Myös Bahrain, Egypti ja Arabiemiraatit ilmoittivat katkaisevansa suhteet Qatariin.

Bahrain syyttää Qataria terrorismin tukemisesta ja sekaantumisesta Bahrainin sisäisiin asioihin. Saudi-Arabian läheinen liittolainen antoi Qatarin kansalaisille 14 päivää aikaa poistua maasta.

Egypti syyttää Qataria terroristiryhmien tukemisesta, ja Arabiemiraatit sanoo maan horjuttavan alueen turvallisuutta. Egypti on syyttänyt Qataria muun muassa Muslimiveljeskunnan tukemisesta.

Saudien johtama liittouma on kahden vuoden ajan taistellut Iranin tukemia kapinallisia Jemenissä. Liittouma ilmoitti erikseen, ettei Qatar ole enää tervetullut liittoumaan. Lausunnossa liittouma syytti Qataria ”terroristiorganisaatioiden tukemisesta Jemenissä”.

Qatar eristetään

Abu Dhabin omistama Etihad Airways on ilmoittanut keskeyttävänsä lennot Dohaan tiistaiaamusta alkaen. Vielä tänään Dohaan lennetään normaalisti. Viimeinen lento Abu Dhabista Dohaan lähtee kello 2:45 paikallista aikaa tiistaina.

Egypti on sulkenut ilmatilansa ja satamansa qatarilaiselta liikenteeltä suojellakseen kansallista turvallisuutta, maan ulkoministeriö on sanonut.

Bahrain antoi maanantaina qatarilaisille diplomaateille 48 tuntia aikaa poistua maasta, CNN kertoo. Bahrainin ilmatila ja satamat maiden välillä suljetaan 24 tunnin sisällä Bahrainin ilmoituksesta.

Taustalla kiista emiirin väitetyistä kommenteista

Maiden välillä syttyi kiista sen jälkeen, kun Qatarin valtion uutistoimiston julkaisemassa haastattelussa emiiri Tamim bin Hamad Al-Thani vaikutti kyseenalaistavan Yhdysvaltojen Irania kohtaan osoittaman vihamielisyyden, AFP kertoo. Toukokuun lopussa julkaistussa haastattelussa emiiri väitetysti kommentoi Dohan ja Washingtonin välisiä suhteita ja spekuloi, ettei Yhdysvaltain presidentti Donald Trump säilyisi vallassa kauan.

Qatar on sanonut joutuneensa hakkeroinnin kohteeksi ja sanonut olevansa ”häpeällisen kyberrikoksen” kohteena. Maa ei ole toistaiseksi sanonut, ketä se mahdollisesta hakkeroinnista epäilee.

Yhdysvaltain ulkoministeri Rex Tillerson kehotti Persianlahden maita sopimaan erimielisyytensä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?