Suomalainen Marjaana Lontoon iskupaikan lähellä asuvien mahtavasta eleestä: ”Hieno tapa auttaa”

rac

Julkaistu:

Lontoon isku
Suomalainen Marjaana Härkönen kertoo Lontoosta, että lähellä asuvat tarjosivat kotejaan levon ja odottelun paikoiksi. Tarjolla oli teetä, vilttejä, ruokaa ja kyydin järjestämistä alueelta pois.
  • Pakettiauto ajoi väkijoukkoon London Bridgellä Lontoossa sunnuntain vastaisena yönä.
  • Vähän yliajon jälkeen ravintolassa tapahtui puukotus Borough Marketilla.
  • Lontoon poliisi uskoo kuuden ihmisen kuolleen kolmen epäillyn hyökkääjän lisäksi lauantai-illan iskussa. Poliisi ampui epäillyt.
  • Loukkaantuneita on lähes 50.
  • Poliisi tutkii tapahtumia terrori-iskuna. Ilta-Sanomat seuraa tapahtumia ja raportoi niistä hetki hetkeltä.
  • Oletko paikalla Lontoossa? Ota yhteyttä Ilta-Sanomien toimitukseen puhelinnumeroon +35891223420 tai sähköpostitse uutiset@iltasanomat.fi.
Myöhään lauantai-iltana Lontoossa tapahtunut epäilty terrori-isku on järkyttänyt koko maailmaa. Pakettiauto ajoi ihmisten päälle London Bridgellä Lontoon sydämessä. Läheisellä Borough Marketilla tapahtui toinen välikohtaus.

Ilta-Sanomat seuraa Lontoon tapahtumia hetki hetkeltä. Seuranta-artikkeliin pääsee tästä. Pääkuvan paikalla olevalla videolla kooste siitä, mitä iskusta tiedetään.


Suomen ulkoministeriön tietoon ei toistaiseksi ole tullut, että Lontoon veritekojen uhrien joukossa olisi suomalaisia, joita Lontoossa on paljon. Yksi heidän kohtauspaikoistaan on Lontoon suomalainen merimieskirkko osoitteessa osoitteessa 33 Albion Street. Ilta-Sanomat tavoitti sunnuntaina kirkon johtajan, pappi Marjaana Härkösen. Hän kertoo tilanteesta.

– Tästä on London Bridgelle pari mailia, pari metropysäkin väliä. Borough Market on siinä vieressä. Samoin oman alueemme pääkirkko, Southwarkin katedraali on aivan vieressä, hän sanoo.

Mitä osaat kertoa omasta tai muiden suomalaisten tilanteesta tässä vaiheessa, kun on herätty iskujen jälkeiseen aamuun?

– Lontoon merimieskirkolla herättiin iskujen jälkeiseen, aurinkoiseen aamuun järkyttyneinä ja murheellisina. Yöllä seurasimme uutisia ja yritimme tietysti tavoittaa kaikki mahdolliset tutut, sekä ilmoitella koteihin, että olemme kunnossa, hän korostaa.

Millainen tunnelma Lontoossa ja suomalaisten joukossa nyt on?

– Yleisestä tunnelmasta on vaikea sanoa. Itse en ollut tapahtuma-alueella, vaan merimieskirkolla, tavoittamani tutut ja työtoverit ovat turvassa. London Bridge ja Bourough Market ovat tässä aika lähellä, parin metropysäkin päässä, molemmat lauantai-iltana vilkkaita ja suosittuja alueita ja merimieskirkon väellekin tuttuja paikkoja. Viranomaiset ovat aamulla muistuttaneet, että Lontoo on näistä iskuista huolimatta kuitenkin yksi maailman turvallisimpia kaupunkeja, Härkönen kertoo.


Mitä kirkko voi tehdä järkyttyneiden ihmisten hyväksi?

– Merimieskirkko on avoinna ja työntekijämme tavoitettavissa – meille voi tulla tai ottaa yhteyttä. Tarvittaessa autamme muutenkin, miten vain voimme – seuraamme suurlähetystön ja viranomaisten ohjeita. Meillä on meneillään rippileiri, ja jatkamme sitä normaalisti, sekä valmistaudumme tämän päivän jumalanpalvelukseen, hän sanoo.

Miten pitää toimia, että pääsemme tästä eteenpäin siten, että emme luo uhkakuvia esimerkksi uskontojen välille?

– Eilen illalla kokoonnuimme rippikoululaisten kanssa iltahartauteen. Nuorten valitsemassa laulussa lauloimme ”pyyntö kantaa yli maailman: anna rauha, varjele meitä”. Samalla laululla ja rukouksella taidamme tänään aloittaa päivän.

– Eilen illalla sosiaalinen media täyttyi heti iskujen jälkeen paitsi kauhistuneista ja osaaottavista viesteistä, myös avun tarjoajien viesteistä: lähellä asuvat tarjosivat kotejaan levon ja odottelun paikoiksi, teetä, vilttejä, ruokaa ja kyydin järjestämistä alueelta pois. Hieno tapa auttaa – ja rakentaa rauhaa ja luottamusta toinen toisiimme, Härkönen painottaa.

Alla olevalla videolla Lontoon poliisi kertoo iskusta.