Terrorismin asiantuntija Olli Ruohomäki: Euroopassa on 400–500 Syyrian sodasta palannutta terroristia - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Terrorismin asiantuntija Olli Ruohomäki: Euroopassa on 400–500 Syyrian sodasta palannutta terroristia

Lähi-idän tutkija Olli Ruohomäen mukaan Lontoon iskijöiden teot eivät ole poliittista terrorismia, vaan islamistista terrorismia.

Olli Ruohomäen mukaan teot näyttävät terroristijärjestö Isiksen inspiroimilta.

4.6.2017 9:46

Ainakin yhdeksän ihmistä on kuollut Lontoossa tapahtuneessa epäillyissä terrori-iskuissa. Loukkaantuneita on ainakin 48.

– Teot alkavat toistaa samaa kaavaa, mitä esimerkiksi Nizzassa, Berliinissä, Lontoossa, Tukholmassa ja taas Lontoossa tapahtui. Terroristit käyttävät ajoneuvoja niin sanottuja pehmeitä kohteita vastaan. Teoissa ei tarvita aseita eikä mitään sellaista välineistöä, jota olisi vaikea saada, Ulkopoliittisen instituutin vieraileva vanhempi tutkija Olli Ruohomäki sanoo Ilta-Sanomille.

Ruohomäki on Lähi-idän tutkija. Hänen asiantuntijuuteensa kuuluvat muun muassa terrorismin, poliittisen väkivallan ja radikalisaation tutkimus.

– Vaikka tapahtumista on vielä vähän varmaa tietoa, ne näyttävät terroristijärjestö Isiksen inspiroimilta. Minusta nyt voi sanoa, että elämme islamistisen terrorismin aikaa, hän korostaa.

400–500 Syyrian sodasta palannutta terroristia

– Läntisten tiedustelupalvelujen arvioiden mukaan Euroopassa on tällä hetkellä noin 400-500 Syyrian sodassa taistellutta ja sieltä palannutta terroristia. Olemme niin suuren haasteen edessä, jollaista ei ole ennen nähty. Heidän tekonsa eivät ole poliittista terrorismia, vaan islamistista terrorismia. En siis vedä yhtäläisyysviivaa Isiksen inspiroimien tekojen ja esimerkiksi Baskimaan itsenäisyyttä ajaneen Etan ja näiden iskujen välille, hän sanoo.

Ruohomäki arvioi, että esimerkiksi jo terrorismin lopettaneen Irlannin tasavaltalaisarmeijan eli IRA:n kovan luokan pommi-iskujen tekijöitä oli aikoinaan noin 400.

– Teoriassa terrorismin saama huomio vähenisi, jos heidän teoistaan uutisoitaisiin nykyistä vähemmän, mutta se ei ole realismia. Toisaalta jo nyt on nähty, että aiemmat teot unohtuvat nopeasti, siksi terroritistit hakevat huomiota tekemällä iskuja suurkaupungeissa, hän arvioi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?