Ulkomaat

London Bridge avattiin – kaupunkilaiset valtasivat sillan

Julkaistu: , Päivitetty:

Poliisin tutkinta Lontoon terrori-iskusta on käynnissä. Tekijöitä ei uskota olevan vapaalla jalalla.
  • Pakettiauto ajoi väkijoukkoon London Bridgella Lontoossa sunnuntain vastaisena yönä. Vähän yliajon jälkeen läheisellä Borough Marketilla puukotettiin ihmisiä.
  • Lontoon poliisi kertoo seitsemän ihmisen kuolleen kolmen epäillyn hyökkääjän lisäksi lauantai-illan iskussa. Poliisi ampui epäillyt.
  • Sairaalahoitoon kuljetettiin 48 ja heistä 18 on yhä kriittisessä tilassa.
  • Iskuun liittyen on tehty useita pidätyksiä ja ratsioita. Sunnuntaina poliisi pidätti 12 Itä-Lontoossa.
  • Äärijärjestö Isis väittää olevansa iskun takana.
  • Poliisi tutkii tapahtumia terrori-iskuna. Ilta-Sanomat seuraa tapahtumia ja raportoi niistä hetki hetkeltä.
Ilta-Sanomat seurasi Lontoon terrori-iskuun liittyviä tapahtumia sunnuntaiaamuyöstä lähtien. Seuranta päättyy nyt, mutta aiheeseen liittyviä uutisia voit lukea täältä.

Klo 22.32: Väkijoukot kokoontuivat maanantai-iltana ikoniselle Tower Bridgelle kunnioittamaan Lontoon lauantaisen terrori-iskun uhreja. Isku oli suurkaupungissa jo toinen kolmen kuukauden sisällä. Hiljaisia hetkiä uhrien muistoksi on pidetty myös muualla kaupungissa ja paikalle on tuotu runsaasti kynttilöitä ja kukkia.


Klo 20.25: Poliisi julkisti kahden iskusta epäillyn miehen nimet. Itä-Lontoossa Barkingin kaupunginosassa asuneet Khuram Shazad Butt, 27, ja Rachid Redouane, 30, ovat Lontoon poliisin mukaan lauantaisen iskun takana. Kolmannen epäillyn nimeä ei ole vielä julkaistu. Lue lisää tästä.

Klo 17.04: Ilta-Sanomien Lontoossa olevan toimittajan mukaan poliisi on maanantaina eristänyt Itä-Lontoossa sijaitsevan rakennuksen, jonka tiloissa toimii autokorjausliike. Lue lisää tästä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Klo 16.05: Suur-Lontoon poliisipäällikkö Mak Chisthy luki muslimiyhteisöjen puolesta lausunnon. Chisthy on itsekin muslimi.

– Muslimien pitää tehdä enemmän estääkseen tällaisia hyökkäyksiä tapahtumasta uudelleen ja me haluamme tietää, kuinka voisimme olla suuremmassa roolissa tulevaisuudessa.

Lausunnossa todettiin, että jokaisen muslimin velvollisuutena on olla uskollinen sille maalle, jossa asuu.

15.21: Iskun uhreista 18 on kriittisessä tilassa, The Guardian kertoo. Vielä eilen vastaava luku oli 21. Sairaalassa on hoidossa 36 iskun uhria.

Klo 14.51: Lontoon pormestari Sadiq Khan ja Suur-Lontoon poliisipäällikkö Cressida Dick pitivät tiedotustilaisuuden Borough Marketilla. Dickin muistutti, että poliisi oli Westminsterin iskun jälkeen paljastanut viisi terrorijuonta. Khan totesi poliisin tarvitsevan myös kansalaisten tukea. Khan tosin totesi, että poliisin on helpompi tehdä työtään, mitä enemmän sillä on resursseja. Britanniassa on herännyt keskustelu siitä, onko poliiseja riittävästi ja ovatko heidän resurssinsa riittävät.

Klo 13.27: Pääministeri Theresa Mayn mukaan Lontoon isku on hyökkäys vapaata maailmaa vastaan. Hänen mukaansa terroriuhkataso pysyy ”vakavana” eli uuden iskun mahdollisuus on erittäin suuri. Uhkataso on toiseksi korkeimmalla tasolla.

Klo 12.13: London Bridge avattiin aamulla.


Klo 11.03: Brittimediassa on kerrottu lisää tietoa Lontoon terrori-iskusta epäillystä miehestä, jonka on uutisoitu asuneen Barkingissa. Lehtien mukaan miehestä oli ainakin kahdesti tehty ilmoitus poliisille. Lue lisää täältä.

Klo 9.03: BBC:n mukaan iskusta epäiltyjen miesten henkilöllisyydet ovat poliisin tiedossa. Lue lisää täältä.

Klo 8.21: Lontoossa asuva toimittaja Minna-Riikka Härkönen kirjoittaa, että epäilty terrori-isku järkytti, mutta elämä palautuu suurkaupungissa raiteilleen.

Klo 7.00: Ilta-Sanomien haastatteleman naapurin mukaan Lontoon iskusta epäillyssä miehessä oli jotain ”outoa”. Poliisi ei ole vahvistanut tekijöiden henkilöllisyyttä, mutta brittimediassa uutisoidaan ainakin yhden heistä asuneen Barkingissa, Itä-Lontoossa. Lue naapurin haastattelu täältä.

Klo 04.48: Useissa Euroopan maissa on kunnioitettu Lontoon iskun uhrien muistoa. Esimerkiksi Berliinin maamerkki Brandenburgin portti valaistiin Ison-Britannian lipun värein.


Klo 03.55: Yhdysvaltain presidentti Donald Trump pitää Lontoon iskuja ”pahana teurastuksena”. – Tämän verenvuodatuksen täytyy loppua, tämä verenvuodatus loppuu, hän kommentoi. Lue lisää täältä.

Klo 01.42: Kanadalainen Chrissy Archibald oli yksi iskun kuolonuhreista. Hänen perheensä julkaisi sunnuntaina koskettavan pyynnön. Lue lisää täältä.

Klo 00.46: Äärijärjestö Isis väittää olevansa Lontoon lauantai-illan terrori-iskun takana. Asiasta kerrotaan Isisin propagandakanavalla.

Klo 00.20: Britannian poliisi kertoo julkistavansa kolmen hyökkääjän nimet, kun se on tutkinnallisista syistä mahdollista. Illalla poliisi teki etsintöjä neljässä osoitteessa.

Klo 22:24: Yhdysvaltain Englannin suurlähettiläs Lew Lukens on julkaissut Twitterissä viestin, joka ei myötäile maan presidentti Donald Trumpin linjaa tapaukseen liittyen. Trump syytti pormestari Sadiq Khania iskujen vähättelystä aiemmin omassa twiitissään.

Suurlähetystön viestissä kiitetään Lontoon pormestaria tämän tekemästä erinomaisesta työstä. Kiitosta saavat myös nopeasti vastanneet ja ammattitaitoisesti toimineet viranomaiset.Jos twiitti ei näy, katso se tästä.

Klo 22:19: Yhdistyneiden Arabiemiraattien viranomaiset ovat julkaisseet tiedotteen, jossa varoittavat kansalaisiaan matkustamasta Lontooseen. Maan ulkoministeriö kehottaa jokaista Englannissa olevaa kansalaista pysymään valppaana ja varovaisena vierailunsa ajan.

Klo 21:45: Julkinen liikenne on palautumassa hiljalleen normaaliksi alueella. Kaupunki tiedottaa, että Borough’n metroasema on jälleen avattu liikenteelle.Jos twiitti ei näy, katso se tästä.

Klo 21:19: Lontoossa järjestetään maanantaina muistotilaisuus iskussa menehtyneiden ja loukkaantuneiden muistoksi. Tilaisuus järjestetään Potters Fieldsin puistossa lähellä London Bridgeä.

Tilaisuus alkaa kello 18 paikallista aikaa.

Klo 21:08: Nimettömänä pysyttelevä yhden iskusta epäillyn ystävä kertoo BBC:lle, että oli ilmoittanut miehestä jo aiemmin terrorisminvastaisille viranomaisille. Ystävän mukaan häntä ei kuitenkaan pidätetty, eikä hänen passiaan takavarikoitu.

Klo 20:44: Pääministeri Theresa May tuomitsi iskut puheessaan varsin suoraan. May vaati samalla, että terrorisminvastaista toimintaa tulisi parantaa ja internetin valvontaa tiukentaa.

– On aika sanoa, että jo riittää. Emme voi, eikä meidän pidäkään vain esittää, että asiat voivat jatkua samalla tavoin, May lausui puheessaan toimistonsa edessä.

Klo 20:28: Uutistoimisto AFP:n mukaan Ranskan ulkoministeri on vahvistanut yhden iskussa menehtyneistä olleen ranskalainen mies. Lisäksi yksi ranskalainen henkilö on vielä kateissa ja ainakin seitsemän maan kansalaista on loukkaantuneina sairaalassa.

Klo 19:52: BBC:n mukaan aseistautuneet poliisit ottivat kaupungin itäosassa tapahtuneessa ratsiassa kiinni kaksi henkilöä. Silminnäkijöiden mukaan paikalla oli useita aseistautuneita poliiseja, joiden kasvot oli peitetty.

Kiinnioton jälkeen poliisi eristi alueen talon ympärillä.

Klo 19:17: Telegraphin haastattelemien paikallisten asukkaiden mukaan seitsemän henkilöä on pidätetty Itä-Lontoossa East Hamissa tehdyssä ratsiassa. Poliisi ei ole kommentoinut ratsioita ja pidätyksiä tai kertonut, liittyvätkö toimenpiteet lauantain iskuihin.

Klo 19:02: Poliisi ampui vahingossa sivullista hyökkääjiä taltuttaessaan, kertovat brittimediat. Haavoittunut saa sairaalassa hoitoa vammoihinsa. Poliisiviranomainen Mark Rowley sanoi tiedotustilaisuudessa, että yhteensä kahdeksan poliisia avasi tulen epäiltyjä kohti lauantaina. He ampuivat Rowleyn mukaan noin 50 luotia.

Klo 18:37: Britannian johtava terrorisminvastainen poliisiviranomainen Mark Rowley kertoi tiedotustilaisuudessa, että epäillyssä terrori-iskussa käytetty valkoinen pakettiauto oli vuokrattu. Auton oli vuokrannut yksi epäillyistä tekijöistä.

– Olemme yhä varmempia siitä, että iskun toteutti kolme henkilöä, Rowley sanoi.

Poliisi ampui iskun tekijöiksi epäillyt miehet yöllä, kahdeksan minuuttia ensimmäisen hälytyksen jälkeen. Rowleyn mukaan kahdeksan poliisia avasi tulen. Kukaan sivullinen ei loukkaantunut ammuskelussa.

London Bridge ja Borough Market pysyvät eristettyinä.

Klo 18:25: Kanadan pääministeri Justin Trudeau on Telegraphin mukaan vahvistanut, että kuolonuhrien joukossa on yksi Kanadan kansalainen. Kyseessä on ensimmäinen tieto, mitä kuolonuhreista on kerrottu julkisuuteen. Kenenkään henkilöllisyyttä ei kuitenkaan ole vielä paljastettu.

Klo 17:59: Saksalaislehti Bildin mukaan loukkaantuneiden joukossa on myös saksalaisia. Maan ulkoministeriön mukaan yksi heistä on loukkaantunut vakavasti.

Klo 17:53: Uutistoimisto Reutersin terveysviranomaisilta saamien tietojen mukaan eilisissä iskuissa loukkaantuneista 21 on kriittisessä tilassa.

Klo 17:51: Sosiaaliseen mediaan ladattujen kuvien perusteella East Hamin kaupunginosassa on käynnissä poliisioperaatio. Lontoon poliisi ei kuitenkaan ole tiedottanut operaatiosta tai kertonut, liittyykö tilanne lauantai-illan tapahtumiin.

Klo 17:20: BBC:n tietojen mukaan Lontoon iskuista epäillyt kolme hyökkääjää olisi tunnistettu. Poliisi ampui kaikki kolme epäiltyä iskun yhteydessä viime yönä. Epäiltyjen nimiä ei vielä ole kerrottu julkisuuteen.

Klo 17:14: The Guardianin haastatteleman henkilön mukaan yksi epäillyistä hyökkääjistä olisi muutama kuukausi sitten jouduttu poistamaan paikallisesta moskeijasta kesken palevluksen sen jälkeen, kun hän kyseenalaisti Imaamin puheet.

Klo 16:59: Kuusi Lontoon iskussa loukkaantunutta on päästetty lähtemään sairaalasta kotiin. Yhteensä sairaalaan kuljetettiin viime yönä 48 loukkaantunutta.

Klo 16:50: Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan yksi Lontoon eilisen iskun epäillyistä tekijöistä asui Itä-Lontoon Barkingin alueella. BBC:n haastattelemien naapureiden mukaan mies olisi ollut naimisissa ja kahden lapsen isä.

Klo 16:05: Iskussa loukkaantuneen liikennepoliisin tila on vakaa. Viimeöisessä iskussa loukkaantui yhteensä neljä poliisia.

Klo 15:56: Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on jälleen ottanut Twitterissä kantaa Lontoon iskuun. Twiitissään Trump vihjaa Lontoon pormestarin Sadiq Khanin vähättelevän vaaratilannetta.

Eilen Trump vaati välittömästi iskun jälkeen matkustuskieltoa. Trump yritti viedä läpi esitystä matkustuskiellosta ensimmäisen kerran jo alkuvuodesta.

Sosiaalisessa mediassa Trumpin viestien ajankohtaa on pidetty merkkinä huonosta tilannetajusta.

Klo 15:29: Poliisi jatkaa etsintöjä Itä-Lontoon Barkingin alueella.

Klo 15:12: Neljän poliisin on kerrottu haavoittuneen viime yön iskussa. Osan poliiseista tila on vakava. Iskuun liittyen on tähän mennessä tehty kaksitoista pidätystä Itä-Lontoon Barkingissa.

Klo 14:40: BBC:n tietojen mukaan Uuden-Seelannin kansalainen on vakavasti haavoittunut.

Klo 14:36: BBC:n mukaan toista iskun kohteeksi joutuneista australialaisista on puukotettu, mutta vammat eivät ole hengenvaarallisia.

Klo 14:17: Australian pääministeri Malcolm Turnbull on vahvistanut, että viranomaisten mukaan hyökkäyksen kohteena on ollut kaksi myös Australian kansalaista, kertoo BBC.

Klo 13:56: The Guardianin mukaan terroriuhkatasoa ei ole nostettu kriittiseksi, mikä käytännössä tarkoittaa, ettei iskun tekijöitä uskota olevan vapaalla jalalla. Uhkataso pysyy nyt vakavana eli uuden iskun uhka on erittäin todennäköinen. Kriittinen uhkataso puolestaan tarkoittaa, että uuden iskun uskotaan tapahtuvan lähiaikoina. Edellisen kerran uhkataso nostettiin kriittiseksi Manchesterin terrori-iskun jälkeen.

Klo 13:51: The Telegraphin mukaan viisi ihmistä on otettu kiinni Barkingissa. The Guardianin mukaan vahvistamattomien tietojen mukaan useita ihmisiä on otettu kiinni kerrostalossa Barkingissa. Poliisi ei ole vahvistanut tietoja.

Klo 13:28: IS paikalla Lontoossa. Poliisi tutkii aluetta tarkasti. Lue IS:n toimittajan havaintoja paikan päältä tästä.

Klo 13:10: Sky News uutisoi, että Itä-Lontoossa on meneillään poliisioperaatio. Viranomaiset eivät ole vahvistaneet operaation yhteyttä terrori-iskuun.

Klo 12:55: Pääministeri Theresa May kertoi, etteivät kolme lyhyen ajan sisällä tapahatunutta terrori-iskua ole yhteydessä toisiinsa. Lue lisää tästä.

Klo 12:45: Suomalaisnainen kuvailee IS:lle tilannetta Lontoossa. Nainen oli London Bridgella vain noin tuntia ennen iskua.

Klo 12:40: Pääministeri Theresa May on ilmoittanut pitävänsä tiedotustilaisuuden Lontoon öisistä tapahtumista. Ennen tiedotustilaisuutta May kertoi Twitterissä johtaneensa hallituksen Cobra-hätäkokousta. May kuvaili Lontoon epäiltyä terrori-iskua ”kauhistuttavaksi”.

Pääministerin puhetta voi seurata tästä linkistä.

Klo 11:45: Ukip-puolueen puoluejohtaja Paul Nuttall twiittasi, ettei puolue aio lopettaa kampanjointiaan terrori-iskun seurauksena. Sekä työväenpuolue että konservatiivipuolue ovat ilmoittaneet keskeyttävänsä kampanjansa.

– Kieltäydyn jäädyttämästä Ukip-kampanjaa, sillä demokratian häiritseminen on sitä, mitä ääri-islamistit haluavat, twiitissä lukee.

Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen tästä.

Klo 11.40: Poliisin mukaan kuolleita on nyt 10. Seitsemän uhrin lisäksi kuolleiden joukossa on kolme terroristiksi epäiltyä tekijää.

Klo 11:30: Ilta-Sanomat tavoitti Lontoossa asuvan suomalaisen Marjaana Härkösen. Härkönen työskentelee paikallisessa merimieskirkossa. Lue koko haastattelu tästä.

Klo 11:09: Työväenpuolue keskeyttää vaalikampanjoinnin ainakin toistaiseksi, uutisoi The Guardian. Konservatiivipuolue ilmoitti aikaisin sunnuntaina keskeyttävänsä vaalikampanjoinnin.

Klo 10:51: Suojelupoliisin mukaan Lontoon terrori-iskun uhrien joukossa ei ole suomalaisia.

Klo 10:41: Reuters: Lontoon pormestarin Sadiq Khanin mukaan osa iskussa loukkaantuneista on kriittisessä tilassa.

Klo 09:56: Sisäministeri Paula Risikko (kok) twiittaa terrori-iskusta:

– Suomen viranomaiset seuraavat tilannetta tiiviisti ja vaikutuksia Suomeen selvitetään. #Lontoo

Lue koko juttu tästä.

Klo 09:56: Terrorismin asiantuntijan Olli Ruohomäen mukaan Euroopassa on 400–500 Syyrian sodasta palannutta terroristia. Lähi-idän tutkija kertoo, että Lontoon iskijöiden teot eivät ole poliittista terrorismia, vaan islamistista terrorismia. Lue Ruohomäen haastattelu tästä.

Klo 09:29: Konservatiivipuolue on vahvistanut BBC:lle, että puolue keskeyttää ainakin toistaiseksi parlamenttivaalikampanjoinnin. Puolue käsittelee asiaa uudelleen myöhemmin sunnuntaina. Vaalit järjestetään 8. kesäkuuta 2017.

Klo 09:19: Reutersin mukaan ainakin kaksi Ranskan kansalaista on loukkaantunut. Toinen heistä on loukkaantunut vakavasti.

Klo 08:50: Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen kommentoi terrori-iskuja IS:lle.

– Uudeksi malliksi näyttää tulevan, että iskut kohdistuvat länsimaisten oikeusvaltioiden ja niiden demokraattisten järjestelmien ytimeen juuri vaalien alla. Tapahtuivathan iskut juuri vaaleihin valmistautuvassa Lontoossa, Britannian pääkaupungissa, hän kertoo.

Klo 08:37: BBC uutisoi, että 48 ihmistä on viety sairaalaan. Lisäksi muita loukkaantuneita on hoidettu tapahtumapaikalla.

Klo 08:02: Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on tuominnut terrori-iskun:

– Emme taivu emmekä turru toistuvienkaan terroritekojen edessä, sillä demokratia ja vapaus ovat vihaa vahvempia voimia. Otan kaikkien suomalaisten puolesta osaa uhrien omaisten ja koko Britannian suruun.

Klo 07:47: Toistaiseksi ei ole tiedossa, jatkavatko puolueet vaalikampanjointia lähipäivinä. BBC:n mukaan Manchesterin iskun jälkeen puolueet eivät kampanjoineet kolmeen päivään. Vaaleihin on neljä päivää.

Klo 07:43: Lontoon julkisessa liikenteessä muutoksia terrori-iskun vuoksi. Alueella jatkuvan poliisitutkinnan vuoksi junat eivät pysähdy London Bridgen kohdalla koko päivänä.

Klo 07:25: Lontoon ambulanssin mukaan terrori-isku on työllistänyt ainakin 80 ensihoitajaa, ambulanssityöntekijää ja lääkäriä.

Klo 07:18: BBC:n saamien tietojen mukaan iskussa loukkaantuneen poliisin vammat ovat vakavia, mutta ei hengenvaarallisia. Lue lisää tästä.

Klo 07:15: Suomen ulkoministeriöstä kerrotaan, että tällä hetkellä ei ole tiedossa, että Lontoon iskujen uhrien tai loukkaantuneiden joukossa olisi suomalaisia. Aiheesta lisää täällä.

Klo 07:11: BBC:n mukaan Lontoon kaduille lisätään poliiseja partioimaan seuraavien päivien ajaksi.

Klo 06:45: Maailman johtajat tuomitsevat Lontoon iskut. Lue lisää täältä.

Klo 06:40: Pääministeri Juha Sipilä kommentoi iskua Twitterissä.

Jos twiitti ei näy, näet sen täältä.

Klo 06:32: BBC:n tietojen mukaan terroriteosta epäillyt ovat miehiä.

Klo 06:26: Lontoon poliisin mukaan kolme terroriteosta epäiltyä on ammuttu. Lue lisää täältä.

Klo 06:14: Lontoon ambulanssi tiedottaa, että yli 30 ihmistä on viety sairaalaan.

Klo 06:05: Poliisin mukaan Lontoon Vauxhallissa tapahtunut puukotus ei ole yhteydessä terrori-iskuun.

Klo 06:01: Suomen Lontoon-suurlähetystön lehdistöneuvos Pekka Isosomppi kertoo STT:lle, että lähetystön tiedossa ei ole, että Lontoon hyökkäyksissä olisi haavoittunut tai kuollut suomalaisia. Lähetystöön ei myöskään ole tullut tiedusteluja paikalla olevista suomalaisista.Isosompin mukaan on tärkeää, että kaikki Lontoossa olevat suomalaiset tekisivät matkustusilmoituksen.

Klo 05.49: Brittimedia kertoo, että nimettömänä pysyttelevä taksikuljettaja on toiminut sankarillisesti keskellä epäiltyä terrori-iskua. Paikallisten tiedotusvälineiden mukaan taksikuski yritti pysäyttää iskuista epäiltyjen tekijöiden liikkeet sen jälkeen kun teoista epäillyt miehet iskivät uhreja sattumanvaraisesti 30 senttimetriä pitkillä metsästysveitsillä. Taksikuskin yritys törmätä autollaan epäiltyihin ei kuitenkaan onnistunut. Lue lisää aiheesta täältä.

Klo 05.10: Suomen Britannian lähetystö kehottaa Lontoossa olevia suomalaisia välttämään London Bridgen ja Borough Marketin aluetta:Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen tästä.

Klo 04.46: Pelastusviranomaiset kertovat, että ainakin 20 loukkaantunutta on kuljetettu sairaaloihin ympäri Lontoota.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron on luvannut tukensa Britannialle. Hänen mukaansa Ranska on maan tukena ”enemmän kuin koskaan”.

Klo 04.40: Poliisi on vahvistanut tehneensä London Bridge -sillan alueella kontrolloituja räjäytyksiä. Asiasta kertoo Guardian. Aiemmin silminnäkijät kertoivat kuulleensa räjähdyksiä alueella, joten äänten lähde näyttää selvinneen.

Klo 04.30: Iskussa käytetystä ajoneuvosta on BBC:n mukaan saatu nyt kuva. Kyseessä on ilmeisesti valkoinen Hertzin pakettiauto.Klo 04.25: London Bridgen tapahtumat ovat selkiytyneet hieman. The Sun arvioi ainakin 7 ihmisen kuolleen yliajossa. Tapahtunutta seurasi välikohtaus, jossa poliisi ilmeisesti ampui yhden hyökkääjistä. Hyökkääjän väitetään huutaneen islamistisia iskulauseita.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on Twitterissä lupaillut kaiken mahdollisen avun Lontoolle ja Britannialle.

Klo 04.00: Ihmiset kertovat joutuneensa keskelle ammuskelua Borough Marketilla. – Siellä ammuttiin useita laukauksia. Kaksi ihmistä makasi maassa kirkon takana ja kaksi tai kolme ihmistä nojautui heidän ylle, kuvasi Kumi de Costa BBC:lle. Lue lisää tästä.

Klo 03.36: Andaz Hotel lähellä Liverpool Streetin asemaa on muutettu väliaikaiseksi lääkintäpaikaksi. Ainakin 20 ihmistä on saanut hoitoa paikalla ennen kuin heidät on kuljetettu sairaaloihin.

Lontoon kaupunginjohtaja kuvaa tekoa ”pelkurimaiseksi hyökkäykseksi”

Klo 03.30: Reutersin toimittaja kertoo kuulleensa uusia, voimakkaita pamauksia Borough Marketin alueella.


Klo 03.18: The Sun kertoo, että ainakin seitsemän olisi kuollut Lontoon iskuissa. Lehden mukaan poliisi olisi ampunut kaksi hyökkääjää London Bridgen alueella.

Klo 03.10: Baarissa London Bridgen alueella olleen silminnäkijän videolta näkyy, kuinka poliisi rynnistää sisään ja kohtaa paniikissa olevat ihmiset.

Klo 02.57: BBC:n toimittaja kuvaa London Bridgen tapahtumia. Paikalla London Bridgellä olleen toimittajan ensitietojen mukaan valkoinen pakettiauto osui noin viiteen ihmiseen ajaessaan jalkakäytävälle. Loukkaantuneiden vammoja hoidettiin toimittajan mukaan paikan päällä. Toimittajan arvion mukaan ainakin neljän loukkaantuneen vammat ovat vakavia. Loukkaantuneiden ja kuolleiden määrästä ei ole tarkkaa tietoa ja tiedot loukkaantuneista ovat vaihdelleet.

BBC:n toimittajan mukaan ihmisiin törmännyt pakettiauto ajoi Keski-Lontooseen päin suuntanaan joen eteläpuoli.

AFP:n mukaan poliisi on vahvistanut, että kyseessä on terrori-isku.

Klo 02.55: Poliisi kertoo, että Vauxhallissa tapahtunut poliisioperaatio ei ole kytköksissä London Briden tai Borough Marketin tapahtumiin.

Klo 02.50: BBC kertoo, että loukkaantuneita ihmisiä kuljetetaan bussilla Liverpool Streetille saamaan hoitoa. Vammoja hoidetaan läheisessä hotellissa.

Britannian pääministeri Theresa May kertoo, että terrori-iskun mahdollisuutta selvitellään.

Klo 02.36: Facebook on ottanut käyttöön palvelun, jossa Lontoon alueella oleilevat ihmiset voivat ilmoittaa olevansa turvassa. Myös Iso-Britannian oppositiojohtaja Jeremy Corbyn on ilmottanut tukensa Lontoon uhreille.

Puukotuksesta Borough Marketilla on tullut lisätietoja. Ilmeisesti puukkomies meni ravintolaan ja puukotti tarjoilijaa. Lue lisää asiasta tästä.

Klo 02.22: Vauxhallin metroasema on avattu uudelleen yleisölle. Poliisitapahtumasta alueella ei ole vielä lisätietoja.

Klo 02.15: Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on saanut tiedon Lontoon tapahtumista. Valkoisen talon lehdistöpäällikkö Sean Spicer vahvisti tiedon BBC:n mukaan.

Klo 02.08: BBC:n tietojen mukaan Lontoon poliisi etsii ilmeisesti kolmea epäiltyä London Bridgen epäillystä yliajosta. Mediatietojen mukaan yliajopaikalla on mahdollisesti myös tapahtunut puukotuksia.

Klo 02.02: CNN:n mukaan kaksi ihmistä on mennyt ravintolaan Borough Marketillä ja puukottanut siellä kahta ihmistä. Ravintolan asiakkaat ovat suojautuneet ravintolan kellariin ja poliisit saapuneet paikalle.

Klo 01.57: Britannian pääministeri Theresa Mayta on informoitu Lontoon tapahtumista, kertoo Guardian. Lontoon poliisi kertoo saaneensa ilmoituksia puukotuksista Borough Market -torilla. Aseistetut poliisit ovat paikalla ja laukauksia on ammuttu. Poliisin mukaan useita ihmisiä on kuollut.

Poliisilla on tehtävä myös Vauxhallin alueella Lontoossa. Operaatiosta ei ole kerrottu yksityiskohtia.

Klo 01.45: Sky Newsin haastattelemat silminnäkijät kertovat kuulleensa London Bridgeltä ”voimakasta ammuskelua”.Poliisi antoi Twitterissä turvaohjeet kansalaisille. Ohjeiden mukaan ihmisten pitää juosta ja piiloutua.

Kello 01.43: Pakettiauto on ajanut lauantain ja sunnuntain välisenä yönä ihmisten päälle Lontoossa. Silminnäkijöiden mukaan London Bridge -sillalla makasi maassa useita ihmisiä.

Poliisin mukaan myös läheisellä Borough Market -ruokatorilla on tapahtunut välikohtaus. Paikalle on lähetetty aseistettuja poliiseja. Lue lisää tästä.