Yhdysvallat jättää ”epäreilun” ilmastosopimuksen – Trumpin päätös käynnistää monivuotisen prosessin - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Yhdysvallat jättää ”epäreilun” ilmastosopimuksen – Trumpin päätös käynnistää monivuotisen prosessin

Pariisin sopimus on presidentin mielestä epäreilu Yhdysvalloille. Presidentti Trump ei kuitenkaan puheessaan kertonut, miten Yhdysvallat eroaa sopimuksesta.

2.6.2017 3:40

Presidentti Donald Trump on vahvistanut Yhdysvaltojen vetäytyvän Pariisin ilmastosopimuksesta. Hän sanoo pyrkivänsä neuvottelemaan sopimuksen uudestaan tai kokonaan uuden sopimuksen, joka olisi reilumpi Yhdysvalloille. Italia, Ranska ja Saksa sanoivat yhteisessä lausunnossaan, ettei sopimuksen uudelleen neuvotteleminen olisi kuitenkaan mahdollista.

Pariisin sopimus velvoittaa Yhdysvaltoja vähentämään kasvihuonekaasupäästöjään 26–28 prosentilla vuoden 2005 tasosta vuoteen 2025 mennessä.

Yhdysvaltojen hiilidioksidipäästöt ovat Kiinan jälkeen maailman toiseksi suurimmat. Tällä hetkellä ainoat YK-maat, jotka eivät ole sitoutuneet Pariisin ilmastosopimukseen, ovat Nicaragua ja Syyria.

Trump ei puheessaan kertonut, miten Yhdysvallat eroaa sopimuksesta, mutta CNN:n lähteen mukaan Trump aikoo käynnistää prosessin, joka on kirjattu Pariisin sopimukseen. Sen perusteella Yhdysvallat voi aloittaa irtautumisen sopimuksesta kolme vuotta sen ratifioinnin jälkeen eli vuoden 2019 marraskuussa. Siihen asti Trump voi vielä muuttaa mielensä.

Jos näin ei käy, Yhdysvallat jättää sopimuksen vuoden 2020 marraskuussa hieman ennen Trumpin presidenttikauden päättymistä.

Trump olisi voinut päästä sopimuksesta eroon nopeamminkin irrottamalla maansa YK:n kansainvälisten ilmastoneuvottelujen vuonna 1992 solmitusta puitesopimuksesta. Tässä dramaattisemmassa vaihtoehdossa ero olisi vienyt vain vuoden.

Republikaanisenaattorien vaatimus

Yhdysvaltojen vetäminen pois Pariisin sopimuksesta oli Trumpin kampanjalupaus.

Aiemmin tällä viikolla 22 republikaanisenaattoria vaati kirjeessään Trumpia vetäytymään Pariisin sopimuksesta. Yksi sen allekirjoittajista oli republikaanien ryhmänjohtaja Mitch McConnell.

Eroa voidaan pitää voittona Trumpin hallinnon nationalistisiivelle, johon kuuluvat muun muassa ilmastoskeptikkona tunnettu Yhdysvaltojen ympäristönsuojeluviraston EPA:n johtaja Scott Pruitt ja Trumpin päästrategi Steve Bannon. Pruittilla on ollut vahvat yhteydet öljy- ja kaasuteollisuuteen. Hän on nimittänyt ilmastonmuutosta huijaukseksi.

Tappiolle jäivät muun muassa ulkoministeri Rex Tillerson sekä presidentin tytär Ivanka Trump ja tämän puoliso Jared Kushner.

Monet jättiyhtiöt kuten BP, Google ja Microsoft olivat vaatineet Trumpia pitämään Yhdysvallat sopimuksessa.

Tästä sopimuksesta on kyse

–Kansainvälinen ilmastosopimus hyväksyttiin YK:n ilmastokokouksessa Pariisissa 12. joulukuuta vuonna 2015. Pariisin ilmastosopimus on kaikkien aikojen ensimmäinen sopimus, joka sitoo lähes kaikkia maailman maita vähentämään kasvihuonepäästöjä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

–Pariisin ilmastosopimuksessa asetettiin tavoitteeksi, että ilmaston lämpeneminen saadaan pysäytettyä selvästi alle kahteen celsiusasteeseen. Pyrkimyksenä on 1,5 astetta.

–Vuodesta 2020 lähtien kootaan vuosittain vähintään 100 miljardia Yhdysvaltain dollaria (92 miljardia euroa), joilla autetaan kehitysmaita selviämään ilmastonmuutoksesta.

–Kansalliset suunnitelmat ilmaston lämpenemisen pitämiseksi kurissa tarkistetaan viiden vuoden välein.

–Toukokuun alkuun mennessä sopimuksen oli ratifioinut 144 maata, jotka edustavat yli 83 prosenttia maailman päästöistä.

–Suomi ratifioi sopimuksen marraskuussa. Yhdysvallat ratifioi sopimuksen syyskuussa maan edellisen presidentin Barack Obaman kaudella.

–Sopimus tuli voimaan marraskuussa.

–Yhdysvaltain sopimuksesta irtaantumisesta ilmoittanut Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on sanonut aikovansa neuvotella sopimuksen uudestaan tai kokonaan uuden sopimuksen, joka on reilumpi Yhdysvalloille. Pariisin ilmastosopimus tulee Trumpin mukaan liian kalliiksi Yhdysvalloille.

–Pariisissa hyväksytty sopimus velvoittaa Yhdysvaltoja vähentämään kasvihuonekaasupäästöjään 26–28 prosentilla vuoden 2005 tasosta vuoteen 2025 mennessä.

–Yhdysvaltojen hiilidioksidipäästöt ovat Kiinan jälkeen maailman toiseksi suurimmat.

–Tällä hetkellä ainoat YK-maat, jotka eivät ole sitoutuneet Pariisin ilmastosopimukseen, ovat Nicaragua ja Syyria.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?