Asiantuntija IS:lle: Saksan, Ranskan ja Britannian ryhdistäydyttävä ilmastosopimuksessa

Julkaistu:

Pariisin ilmastonsopimusta ei uhkaa vain Yhdysvaltojen mahdollinen vetäytyminen. Ilta-Sanomien haastatteleman asiantuntijan mukaan EU tuntuu kadottaneen otteensa ilmastopolitiikan edistämisessä.
Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteena on ilmastonmuutoksen pysäyttäminen. Se hyväksyttiin joulukuussa 2015. Ilta-Sanomat kertoi 12.12.2015, että vuosien väännön ja epäonnistumisten jälkeen kyseessä on ensimmäinen kerta, kun ilmastonmuutoksen torjunnassa on saatu aikaan yhteinen visio ja näkemys siitä, mihin suuntaan asiassa edetään.

Pariisin ilmastosopimuksen mukaan tavoitteena on pitää maapallon keskilämpötilan nousu selvästi alle kahdessa asteessa suhteessa esiteolliseen aikaan ja pyrkiä toimiin, joilla lämpeneminen saataisiin rajattua alle 1,5 asteen.

Tavoitteiden toteumista uhkaa maiden vaihtelava into osallistua sopimuksen toteuttamiseen.

Markku Ollikainen: Lähtö jopa todennäköinen

Suuri huoli heräsi keskiviikkona, kun selvisi, että Yhdysvaltain presidentti Donald Trump aikoo Axios-uutissivuston mukaan irrottaa Yhdysvallat Pariisin ilmastosopimuksesta.

– Jos Yhdysvallat irrottautuu, menestys olisi iso siihen verrattuna, että maa olisi mukana ja oikeasti noudattaisi sopimuksen tavoitteita, Suomen ilmastopaneelin puheenjohtaja, Helsingin yliopiston professori Markku Ollikainen kertoo Ilta-Sanomille.

Hänen mukaansa lähtö voi olla jopa todennäköinen.

– Lähdön merkitystä on arvioitu siten, että se toisi vuosittain 3 miljardia tonnia enemmän hiilidioksidia ilmakehään. Eri tutkimusryhmät ovat arvioineet, että tämä nostaisi ilmaston lämpötilaa 0,1–0,3 celsiusastetta, hän kertoo,

Pariisin sopimusta ei uhkaa hänen mukaansa vain Yhdysvallat.

– Yhdysvalloissa on myös osavaltioita ja alueita, joissa uusiutuvan energian käyttöä lisätään ja tehdään muitakin ilmastotoimia, hän korostaa.

”Kiina tarvitsee kumppanin kehittyneistä maista”

– Kiina on valmis ilmastojohtajuuteen ja tarvitsee kumppanin kehittyneistä maista, mutta EU tuntuu kadottaneen otteensa ja kunnianhimonsa ilmastopolitiikan edistämisessä. Euroopan tulee olla nyt aktiivinen Kiinan suuntaan ja turvata Pariisin sopimuksen edistäminen.

– Jos EU ei kykene nostamaan kunnianhimon tasoa, mitä Kiina varmasti edellyttää, Saksan, Ranskan ja Britannian tulisi muodostaa superallianssi ja liittoutua Kiinan kanssa, jotta Pariisin sopimuksen toimeenpano etenee, hän korostaa.

Ollikainen pelkää sitä, että Yhdysvallat voisi toimia myös aktiivisesti ilmastonsopimusta vastaan.

– Silloin muiden maiden ryhdistäytymien ei riittäisi paikkaamaan Yhdysvaltojen jäämistä pois. Trumpin hallinto saattaa pyrkiä siihen, että saisi mukaan muita valtioita sopimuksen hylkääjiksi tai ilmastopolitiikan etenemisen hidastajiksi. Näihin maihin voisi kuulua öljyntuottajamaista ja mahdollisesti jopa G7 maista Japani, hän sanoo.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt