Isisille uskolliset militantit hyökkäsivät kaupunkiin Filippiineillä – viranomaiset: ”Ulkomaalaisten taistelijoiden invaasio” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Isisille uskolliset militantit hyökkäsivät kaupunkiin Filippiineillä – viranomaiset: ”Ulkomaalaisten taistelijoiden invaasio”

Taistelut Mindanaon saarella sijaitsevassa Marawin kaupungissa jatkuivat perjantaina jo kolmatta päivää. Tuhannet ovat paenneet Isisiin kytköksissä olevien taistelijoiden sekä armeijan erikoisjoukkojen välisiä taisteluita.

Filippiinien armeijan sotilaita kuvattuna Marawissa torstaina.

26.5.2017 18:08

Useita kymmeniä on kuollut viime päivinä Filippiinien Mindanaon saarella sijaitsevassa Marawin kaupungissa puhjenneissa väkivaltaisuuksissa. BBC:n mukaan taistelut käynnistyivät sen jälkeen, kun maan armeija yritti ottaa kiinni Abu Sayyaf -militanttiryhmän johtajan Isnilon Hapilonin.

Hapilon on aiemmin vannonut uskollisuutta terroristijärjestö Isisille, ja Filippinien apulaisoikeuskanlerin Jose Calidan mukaan järjestö on suunnitellut miehestä johtajaa alueelle.

Marawin läheisyydessä sijaitsevan kylän asukkaat pakenivat väkivaltaisuuksia perjantaina.

Sen jälkeen kun Hapilonin kiinniotto epäonnistui, kymmenet aseistetut militantit tunkeutuivat Marawin kaduille. Silminnäkijöiden mukaan heillä olisi ollut mukanaan Isisin lippuja.

Filippiinien armeija on vastannut hyökkäykseen taisteluhelikoptereiden sekä erikoisjoukkojen avulla. Guardianin mukaan tuhannet asukkaat ovat paenneet väkivaltaisuuksia kaupungista.

Kaupungista kantautuvien raporttien mukaan militantit ovat polttaneet rakennuksia, vapauttaneet vankilassa olleita vankeja sekä ottaneet panttivankeja edetessään.

”He tappavat puolustuskyvyttömiä ihmisiä”

Paikallisen sairaalan työntekijä Jan Yamit, 23, kertoo Guardianille seuranneensa rakennuksen toisessa kerroksessa valvontakameran kuvaa, jossa näkyi, kuinka ryhmä aseistautuneita militantteja tunkeutui aulaan surmattuaan ensin ulkona poliisin ja vartijan.

– En osaa kuvailla, miltä minusta tuntui. Olin hermostunut. Tuollaiset ihmiset raivostuttavat minua. He tappavat puolustuskyvyttömiä ihmisiä, Yamit kertoi.

Hän pääsi lopulta pakenemaan sairaalasta siellä niin ikään työskentelevän veljensä kanssa. Militanteilta piileskelleet miehet livahtivat huoneesta toiseen, kunnes löysivät puisen lankun, jota siltana käyttäen he pystyivät pakenemaan naapurirakennukseen.

Hallituksen sotilaat partioivat Marawin kaduilla perjantaina.

Militanttien joukossa kerrotaan olevan sekä Abu Sayyafin että Maute-nimisen radikaalin islamistiryhmittymän jäseniä. Maute tunnetaan myös nimellä ”Lanaon islamilainen valtio”.

Arviot kuolonuhrien määrästä vaihtelevat, mutta Guardianin mukaan ainakin 46 ihmistä olisi kuollut Marawissa viimeisten kolmen päivän aikana. Heistä 15 kerrotaan olleen turvallisuusjoukkojen sotilaita ja 31 militantteja.

Siviiliuhrien määrästä ei toistaiseksi ole vahvistettua tietoa. Filippiinien viranomaisten mukaan kuolleiden militanttien joukossa on ulkomaiden kuten Indonesian ja Malesian kansalaisia.

Duterte julisti poikkeustilan

Filippiinien presidentti Rodrigo Duterte julisti tiistaina poikkeustilan Mindanaon saarelle. Poikkeustila valtuuttaa armeijan palauttamaan järjestyksen sekä pidättämään ihmisiä pitkäksi aikaa ilman syytteitä, mikä on Duterten mukaan tarpeen kansallisen turvallisuuden varmistamiseksi.

– Se, mitä Mindanaolla nyt tapahtuu, ei ole enää Filippiinien kansalaisten kapinointia. Se on muuntunut ulkomaalaisten taistelijoiden invaasioksi. He haluavat tehdä Mindanaosta kalifaattinsa osan, apulaisoikeuskanleri Calida kertoi lehdistötilaisuudessa.

Presidentti Rodrigo Duterte vieraili Marawin taisteluissa haavoittuneiden sotilaiden luona Iliganin kaupungissa sijaitsevassa sairaalassa perjantaina.

Lanao del Surin provinssissa sijaitseva Marawi on muslimienemmistöinen 200 000 asukkaan kaupunki. Guardianin mukaan asiantuntijat uskovat, että Isis pyrkii perustamaan itselleen tukikohdan Kaakkois-Aasiaan.

Sen arvellaan ottaneen tähtäimeensä nimenomaan muslimienemmistöisen Mindanaon saaren, koska alueella esiintyy runsaasti köyhyyttä ja epäluottamusta keskushallintoa kohtaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?