Kristittyjä kuljettaneeseen linja-autoon hyökättiin – yli 20 kuollut Egyptissä

Julkaistu: , Päivitetty:

Egypti
Naamioituneet asemiehet pysäyttivät luostariin matkalla olleita koptikristittyjä kuljettaneet bussit ja avasi tulen.
Naamioituneet asemiehet hyökkäsi koptilais-ortodokseja kuljettaneeseen linja-autoon Egyptissä perjantaina Minyan maakunnassa noin 200 kilometriä Kairosta etelään.

Egyptiläisviranomaisten mukaan ainakin 26 ihmistä on kuollut ja 25 haavoittunut. Tiedon vahvisti uutistoimisto Reutersille terveysministeriön tiedottaja Khaled Megahed.

Viranomaisten mukaan bussi oli matkalla pyhän Samuelin luostariin, kun se joutui hyökkäyksen kohteeksi. Seuruetta kuljetti Reutersin mukaan kaksi bussia sekä pieni kuorma-auto. Silminnäkijöiden mukaan naamioitunut hyökkääjä pysäytti autot tielle ja avasi sitten tulen.

– He käyttivät konetuliaseita, sanoi maakunnan kuvernööri Essam el-Bedawi televisiohaastattelussa.

Al Jazeeran mukaan mikään terroristijärjestö ei ole toistaiseksi ilmoittanut tehneensä iskun. Kuvernöörin mukaan poliisi on tehnyt tielle tarkastuspisteitä, jotta epäiltyjen jäljille voitaisiin mahdollisesti päästä.

Joulukuussa Isis iski Egyprissä koptikristittyjen kirkon lähellä. Isku tappoi tuolloin kymmeniä kristittyjä. Jihadistit uhkasivat tämän jälkeen tehdä arabimaissa lisää iskuja, joiden kohteena ovat kristityt vähemmistöt. Tämän jälkeen presidentti Abdel Fattah al-Sisi julisti kansallisen hätätilan.

Kristityt joutuivatkin uusien iskujen kohteeksi myös muun muassa palmusunnuntaina. Kristittyihin kohdistuneissa iskuissa on joulukuun jälkeen Egyptissä saanut Reutersin mukaan surmansa ainakin 70 ihmistä. CNN:n mukaan myös kristittyjen koteja on sytytetty tuleen.

Paikallisen median mukaan maan presidentti on iskun jälkeen sopinut tapaamisesta turvallisuusviranomaisten kanssa.

Egyptissä koptikristittyjä on noin 10 prosenttia maan 92 miljoonasta asukkaasta ja heitä on runsaasti erityisesti Minyan maakunnassa.