Ulkomaat

Mysteeri Mount Everestillä: kahdesta teltasta löytyi neljä tuntematonta ruumista – ”eivät ole tältä kiipeilykaudelta”

Julkaistu:

Slovakialaisen kiipeilijän ruumista vuorelta noutamaan lähteneet sherpat tekivät yllättävän löydön keskiviikon vastaisena yönä.
Ryhmä sherpa-vuorikiipeilijöitä nousi alkuviikosta maailman korkeimmalle vuorelle Mount Everestille noutaakseen sieltä slovakialaisen kiipeilijän ruumiin. Yksinään vuorelle kiivennyt Vladimir Strba, 49, oli menehtynyt sunnuntaina Everestin nelosleirissä.

Sherpat löysivät Strban ruumiin, mutta keskiviikon vastaisena yönä he tekivät vuorella myös toisen, yllättävän löydön. Nelosleirissä oli kaksi telttaa, joiden sisältä löytyi neljä muuta ruumista. Himalayan Times -lehden mukaan vainajista kaksi on nepalilaisia ja kaksi ulkomaalaisia, ja yhden heistä kerrotaan olevan nainen.

Ruumiit ja teltat sijaitsivat noin 8 000 metrin korkeudessa. Menehtyneiden henkilöllisyydestä ei toistaiseksi ole tietoa.

– On mahdollista, että jotkut itsenäiset kiipeilijät ovat hankkineet luvat ja olivat kiipeämässä ilman tukea säästääkseen kustannuksia, kertoi sherpojen työnantajana toimivan kiipeily-yrityksen edustaja Ang Tshering Sherpa Reutersille ensitietojen valossa keskiviikkona.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Torstaina Nepalin viranomaiset tiesivät kuitenkin kertoa, etteivät vuorelta löytyneet ruumiit ole tältä kiipeilykaudelta. Viranomaiset kertoivat tarkastaneensa kaikki Everestille nousseet retkikunnat, mutta yksikään niistä ei ollut raportoinut kiipeilijöitään olevan kateissa.

– Voin vahvistaa, että nämä ruumiit eivät ole kiipeilijöitä tämänhetkiseltä kaudelta, kiipeilystä vastaavan turismiviraston johtaja Durga Dutta Dhakal kertoi Reutersille.

”Kukaan muu ei ole kateissa”

Kiipeilijöiden kuolinsyystä ei myöskään ole tällä hetkellä tietoa, mutta Everestille kiipeämisestä bloggaavan yhdysvaltalaisen Alan Arnetten mukaan on todennäköistä, että syynä olisi häkämyrkytys. Sen puolestaan olisi aiheuttanut retkikeittimien käyttö teltassa ilman kunnollista ilmanvaihtoa.

Dhakalin mukaan tällä kaudella tähän mennessä viisi kiipeilijää on kuollut yrittäessään nousta Everestille Nepalin puolelta. Kiinan puoleisella reitillä surmansa on saanut yksi kiipeilijä.

– Kukaan muu ei ole ollut kateissa. Mutta en voi vahvistaa löytyneiden henkilöllisyyttä, retkikuntaa tai sitä, minä vuonna he kuolivat, Dhakal kertoi.

Yli 5 000 ihmistä on kiivennyt Mount Everestille sen jälkeen, kun uusiseelantilainen Edmund Hillary ja sherpa Tenzing Norgay pääsivät sen huipulle vuonna 1953. Vuori on vaatinut lähes 300 kiipeilijän hengen.

Tänä vuonna Nepal on myöntänyt 371 kiipeilylupaa ulkomaalaisille, mikä on 90 kappaletta enemmän kuin viime vuonna. 11 000 dollaria (noin 10 000 euroa) maksavat kiipeilyluvat ovat merkittävä tulonlähde köyhyydestä kärsivässä maassa.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Tuoreimmat
  1. Juuri nyt
  2. Kuvat: Puuppolalainen Esa heräsi vaimonsa kanssa aamuvarhaisella päiväkotiin jännittämään Tommi Mäkisen urotekoa – ”Iso juttu koko kylälle”
   Ralli
  3. Paavo eli lapsuuden, jollaista ei toivoisi kenellekään – kun poika palasi kotiin, alkoi vuosien mittainen piina
   Kotimaa
  4. Missikaunotar Lola Odusoga sai puhelun laihdutusohjelmasta ja tyrmistyi – kipakka avautuminen blogissa: ”Kuka päätti, että mulla on ongelma?”
   Viihde
  5. Huuhkajat sensaatioon nostanutta Markku Kanervaa on vaikeaa olla rakastamatta – ”Perus-Markulle voi sanoa ihan mitä tahansa”
   Huuhkajat
  6. Nuorten kuljettama henkilöauto suistui suoralta tieltä Oulussa – palomestari: ”Reilua ylinopeutta”
   Oulun seutu
  7. Poliisi loukkaantui hurjassa takaa-ajossa: Edes piikkimatto ei pysäyttänyt humalassa kaahannutta 14-vuotiasta
   Kotimaa
  8. Presidentti Niinistö kertoo IS:lle, mitä hän keskusteli Trumpin kanssa metsän­hoidosta: ”Haravoinnista ei ollut puhetta”
   Kotimaa
  9. Sama raha riittää pidempään Portugalissa – katso, mistä joudut pulittamaan enemmän Suomessa
   Oma raha
  10. Tunti sitten
  11. Nuori suomalaisnainen lähti Espanjaan pyhiinvaellukselle – usko omiin voimiin oli välillä loppua
   Matkat
  12. 49-vuotiaana kuolleen Austin Powers -tähden perhe sai karun viestin haudan takaa – miljoonat hupenivat rankkaan elämäntyyliin ja sairaalalaskuihin
   Viihde
  13. Näytä lisää