Ulkomaat

Trump kehui Filippiinien presidentin kiisteltyä huumeidenvastaista sotaa

Julkaistu:

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kehui Filippiinien presidentti Rodrigo Duterten otteita huumeiden kitkemisessä Filippiineiltä, kun kaksikko keskusteli puhelimitse viime kuun lopulla.
Asia käy ilmi Filippiinien hallinnon puhelusta laatimasta muistiosta, jonka yhdysvaltalaismedia julkaisi tiistaina.

Donald Trump sanoi muistion mukaan puhelimessa Filippiinien presidentti Rodrigo Duterten tehneen loistavaa työtä huumeongelman hoidossa.

Filippiinien poliisi on kertonut surmanneensa noin 2 700 ihmistä sen jälkeen, kun Duterte astui virkaansa viime kesäkuussa ja aloitti kiistellyn huumeidenvastaisen sotansa. Lisäksi tunnistamattomat hyökkääjät ovat poliisin mukaan tappaneet 1 800 ihmistä ja 5 700 väkivaltaista kuolemaa tutkitaan.

Duterten kovat otteet ovat aiheuttaneet kansainvälistä paheksuntaa. Osin tästä syystä Duterten aikana Filippiinien suhde sen perinteiseen liittolaiseen Yhdysvaltoihin on viilentynyt selvästi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Filippiinien presidentti julisti voimaan sotalain Mindanaon saarelle

Duterte on julistanut voimaan sotalain maan eteläosaan Mindanaon saarelle. Poikkeustila kestää 60 päivää.

Presidentin edustaja ilmoitti päätöksestä tiistaina sen jälkeen, kun Mindanossa Marawin kaupungissa puhkesi yhteenottoja filippiiniläisjoukkojen ja äärijärjestö Isisiin kytköksissä olevien taistelijaryhmien välillä.

Mindanao kattaa noin kolmasosan Filippiineistä. Saarella asuu 20 miljoonaa ihmistä. Alueella toimivien taistelijaryhmien ja filippiiniläisjoukkojen yhteenotoissa on kuollut vuosien mittaan 130 000 ihmistä. Itsenäisyyttä tavoittelevat muslimikapinalliset ovat taistelleet alueella 1970-luvulta lähtien.

Duterte uhkasi jo aiemmin julistaa sotalain voimaan, jos taistelut eivät lakkaa.

Sotalaki on arka aihe Filippiineillä, sillä diktaattori Ferdinand Marcos käytti sitä hyväkseen pysyäkseen vallassa kaksi vuosikymmentä kestäneen hallintakautensa aikana