Manchesterin iskun kohteena lapset ja teinit – terrorismin tutkija IS:lle: ”Ei ole ollut vastaavaa” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Manchesterin iskun kohteena lapset ja teinit – terrorismin tutkija IS:lle: ”Ei ole ollut vastaavaa”

Terrorismiin erikoistuneen tutkijan Olli Ruohomäen mukaan isku oli uhriluvultaan harvinaisen iso maan mittakaavassa.

23.5.2017 10:03
  • Poliisi: Ainakin 22 ihmistä on kuollut ja 59 loukkaantunut Manchester Arenassa.

  • Viranomaiset tutkivat tapausta toistaiseksi terrori-iskuna. Poliisi vahvisti tiistaiaamuna, että miespuolinen hyökkääjä räjäytti itsensä tapahtumapaikalla.

  • Paikalla poptähti Ariana Granden konsertissa oli paljon lapsia. Yli 20 000 ihmistä vetävä areena sijaitsee Manchesterin keskustassa.

  • Ilta-Sanomat seuraa Manchesterin tapahtumia hetki hetkeltä täällä.

Vieraileva vanhempi tutkija Olli Ruohomäki Ulkopoliittisesta instituutista sanoo, että tapahtunut ei tullut yllätyksenä, sillä maan turvallisuusviranomaiset ovat varoittaneet iskujen mahdollisuudesta jo aiemmin.

– Briteissä on viisiportainen uhka-arviojärjestelmä. Brittien tiedustelupalvelu antoi jo loppusyksystä varoituksen, että uhka-arvio on neljänneksi korkeimmalla tasolla, ja terrori-isku on mahdollinen. Britanniassa osattiin siis odottaa tällaista jo viime syksynä, ja sittenhän tapahtui Lontoon tapaus, jossa ajettiin ihmisjoukkoon parlamenttitalon lähellä.

Ruohomäen mukaan Manchesterissa ei ole tapahtunut vastaavia iskuja.

– Sitä jihadistiskeneä, mitä löytyy Britanniasta, niin se on enemmän Birminghamissa ja Lontoon itäisissä osissa.

Ulkopoliittisen instituutin vieraileva vanhempi tutkija Olli Ruohomäki

Ruohomäen mukaan isku eroaa aiemmin maassa tehdyistä iskuista kuolonuhrien määrällä.

– Iso-Britanniassa ei ole näin paljon kuolonuhreja tuottavaa iskua ollut sitten vuoden 2005 jälkeen. Vaikka on ollut isoja iskuja, niin tämä on aika massiivinen.

Ruohomäki ei tässä vaiheessa ota kantaa siihen, mikä taho voisi olla iskun taustalla, mutta Ruohomäen mukaan iskun piirteet viittaisivat islamistiseen terrorismiin. Britannian poliisi kertoo, että paikalla ollut hyökkääjä räjäytti itsensä mukanaan kantamallaan räjähteellä.

Ruohomäki sanoo, että itsemurhapommittajan toimintatapa täyttää islamistisen terrorismin tunnusmerkit.

– Ainot tahot, jotka itsemurhaiskuihin ryhtyvät, ovat jihadistipiirit.

Ambulanssit hakivat loukkaantuneita Manchester Arenalta yöllä.

Popkonsertti herkullinen kohde

Ruohomäen mukaan popkonsertit eivät sinänsä ole olleet erityisesti Isiksen kohteena, mutta massatapahtuma sopii Isiksen propagandaan.

– Enemmän Isiksen propagandassa on ollut sitä, että iskekää sellaisiin kohteisiin, missä on väkeä koolla. Eli nimenomaan popkonsertteja ei ole identifioitu yksittäisenä kohteena, vaan se on osa semmoista propagandaa, jossa puhuttiin, että urheilutapahtumat, musiikkitapahtumat, paraatit ja markkinapaikat ovat samassa listassa.

– Mutta popkonserttihan on tietenkin hyvä esimerkki liberaalin demokratian ilmentymistä, joita islamistinen ideologia ei hyväksy. Ja siinä mielessä herkullinen kohde, mikäli tämä osoittautuu islamistikseksi terrorismiksi.

 Herää kysymyksiä, että onko tämä tämmöinen opportunistinen tilanne.

Poptähti Ariana Granden konsertissa oli paikalla etenkin runsaasti lapsia ja teini-ikäisiä. Britannian poliisi kertoo, että kuolleiden joukossa on myös lapsia. Ruohomäen mukaan on iskuissa on ollut harvinaista, että iskun kohteeksi olisi valikoitu tarkoituksellisesti erityisesti lapsia.

– Ei kyllä lähivuosina ole ollut vastaavaa, jossa olisi nimenomaan tämä kohde ollut. Herää kysymyksiä, että onko tämä tämmöinen opportunistinen tilanne. Että jos Isis on inspiroinut, niin sitten henkilö on keksinyt, että tuossahan olisi hyvä kohde.

Poliisi on eristänyt alueen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?