Suomalainen asiantuntija Manchesterin verilöylystä – ”Toistaa surullista kaavaa” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Suomalainen asiantuntija Manchesterin verilöylystä – ”Toistaa surullista kaavaa”

Poliisi tutkii Britannian Manchesterin iskua terroritekona. Myös suomalaisen asiantuntijan mukaan kaikki viittaa terrorismiin. Iskussa kuoli Sky Newsin mukaan ainakin 22 ihmistä ja noin 60 ihmistä on loukkaantunut.

23.5.2017 9:10 | Päivitetty 23.5.2017 9:21

Maailmaa järkyttänyt isku tapahtui Britannian Manchesterissa maanantai-illalla.

Brittimedian mukaan monitoimihalli Manchester Arenassa kuului räjähdys, kun poptähti Ariana Grandenin konsertti oli juuri päättynyt myöhään maanantai-iltana kello 22.33 paikallista aikaa.

Poliisi tutkii tapahtunutta terroritekona. Poliisin mukaan iskun tekijäksi epäilty räjäytti itsensä konserttipaikalla.

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtajan Mika Aaltola on myös sitä mieltä, että kaikki viittaa terrorismiin. Moni yksityiskohtainen seikka on kuitenkin vielä hämäränpeitossa.

– Tässä puhutaan todennäköisesti itsemurhaiskusta, joka tehtiin tämmöiseen pehmeään kohteeseen, ja se sopii tiettyyn kaavaan, surulliseen kaavaan, joka Euroopassa on totuttu viime aikoina huomaamaan, Aaltola sanoo Ilta-Sanomille.

– Uhrien lukumäärä puhuu sen puolesta, että tässä on tapahtunut sellaista, joka näyttää terrori-iskulta, Aaltola sanoo.

Hänen mukaansa tekijöiden tarkoituksena oli saada mahdollisimman paljon tuhoa aikaan. Konsertissa oli paljon lapsia ja nuorisoa.

– Konsertilla on oma julkisuutensa, jota varmasti tavoiteltiin, eli iskemällä nuoria lapsia vastaan konsertin yhteydessä. Tässä on tiettyä mediahuomiota konserttipaikan ja monen muunkin asian takia. Varmasti saavutettiin sitä efektiä, jota tekijät halusivat. Eli mahdollisimman suurta näkyvyyttä omalle asialle ja sitä kautta haetaan poliittista efektiä.

Kymmeniä ihmisiä loukkaantui räjähdyksen yhteydessä.

Mikään taho ei ole toistaiseksi ilmoittautunut tekijäksi. Aaltolan mukaan mahdolliset terrori-iskun tekijät ovat onnistuneet ohittamaan Britannian poliisiviranomaisten toimet.

– Britanniassa on tehty hyvää työtä, ja on onnistuttu ennaltaehkäisemään montakin iskua. Aiempia tekijöitä on vangittu. Eli seulan läpi on päässyt nyt tekijöitä, mikä tietysti kertoo siitä, että jokin sellainen taho, jota ei ole osattu odottaa, on jäänyt tutkan alapuolelle. Tässä vaiheessa moni tieto on vielä täsmentämätön. Mutta viranomaiset eivät kyenneet taltuttamaan iskijöitä tai iskijää ennen tekoa, Aaltola sanoi Ilta-Sanomille puoli yhdeksän aikoihin tiistaiaamulla.

Britanniassa on käynnissä parlamenttivaalit. Aaltolan arvion mukaan vaalit saavat tästä iskusta ”lisäelementin”. Vaalit on määrä järjestää ensi kuussa.

Monet maailman johtajat ovat tuominneet iskun.

– Olen järkyttynyt Manchesterin uutisista. Tuomitsen jyrkästi konserttiin tehdyn iskun, jota tutkitaan terrorina. Iskun tavoitteena oli surmata mahdollisimman paljon ihmisiä. Paikalla oli paljon lapsia ja nuoria, mikä tekee iskusta erityisen hirvittävän, Suomen pääministeri Juha Sipilä (kesk) sanoi medialle lähettämässään tiedotteessa.

Isku tapahtui Manchesterissa maanantai-illalla. Poliisi yrittää selvittää iskun syytä ja sen tekijöitä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?