Trump haluaa kaikki maat yhteistyöhön Iranin eristämiseksi - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Trump haluaa kaikki maat yhteistyöhön Iranin eristämiseksi

Yhdysvaltain presidentti tapasi aiemmin tänään Riadissa Persianlahden maiden johtajia.

Trump puhui Riadissa sunnuntaina 55 muslimimaan johtajille.

21.5.2017 18:53 | Päivitetty 21.5.2017 23:31

Kaikkien maiden on tehtävä yhteistyötä Iranin eristämiseksi, kunnes maa muuttaa linjaansa, Yhdysvaltain presidentti Donald Trump vaatii.

Saudi-Arabian pääkaupungissa Riadissa pitämässään puheessa Trump syytti Irania konfliktien ja terrorin lietsomisesta.

– Libanonista Irakiin ja Jemeniin Iran rahoittaa, aseistaa ja kouluttaa terroristeja, puolisotilaallisia joukkoja ja muita ääriryhmiä, jotka levittävät tuhoa ja kaaosta alueella, Trump sanoi puheessaan islamilaisten maiden johtajille.

Trump sanoi myös, että Yhdysvallat ja Persianlahden maat ovat sopineet kamppailevansa yhdessä äärijärjestöjen rahoitusta vastaan. Ennen puhettaan Trump oli tavannut Riadissa Persianlahden maiden johtajia.

Saudi-Arabian virallisen uutistoimiston mukaan Trump ja Persianlahden maat sopivat tapaamisessaan yhteisymmärryspöytäkirjasta, jonka mukaan maat perustavat keskuksen taistelemaan terrorismin rahoitusta vastaan.

Myös Trumpia ennen puhunut Saudi-Arabian kuningas Salman hyökkäsi puheessaan voimakkaasti Irania vastaan kutsuen sitä "globaalin terrorismin keihäänkärjeksi".

"Hyvän ja pahan taistelua"

Trump vaati puheessaan muslimimaita pitämään huolta siitä, että ne eivät toimi terroristien suojapaikkoina. Äärijärjestöjen vastainen taistelu on Trumpin mukaan taistelua hyvän ja pahan välillä, ei eri uskontojen välillä.

– Tässä taistelussa ovat vastakkain raakalaismaiset rikolliset, jotka haluavat tuhota ihmisten elämän, ja kaikkien eri uskontojen kunnolliset ihmiset, jotka haluavat puolustaa elämää, Trump sanoi.

Trump sanoi tuovansa islamilaisten maiden johtajille "ystävyyden, toivon ja rakkauden sanomaa". Ihmisoikeuskysymyksiin Trump ei puheessaan puuttunut.

– Me emme ole täällä luennoimassa, kertomassa miten muiden ihmisten pitää elää tai palvella jumalaa. Sen sijaan me olemme täällä tarjoamassa kumppanuutta, joka perustuu yhteisiin intresseihin ja arvoihin, Trump painotti.

Puhetta oli kuuntelemassa 35 islamilaisen maan johtajaa etupäässä Saudi-Arabiaan myötämielisesti suhtautuvista sunnimuslimimaista.

Seuraavaksi Israeliin

Trump on Saudi-Arabiassa presidenttikautensa ensimmäisellä ulkomaanmatkalla. Saudi-Arabiasta Trumpin matka jatkuu Israeliin, Roomaan ja Brysseliin. Israelin vierailunsa yhteydessä Trump vierailee myös Länsirannan palestiinalaisalueella.

Roomassa Trump tapaa paavi Franciscuksen ja Brysselissä EU:n ja Naton jäsenmaiden johtajia. Trumpin kiertomatka päättyy ensi perjantaina Sisiliassa järjestettävään G7-maiden kokoukseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?