Ex-terroristi Bill Ayersin tyttöystävä kuoli rakentaessaan pommia – ”Ylitimme ehkä hulluuden ja typeryyden rajan” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Ex-terroristi Bill Ayersin tyttöystävä kuoli rakentaessaan pommia – ”Ylitimme ehkä hulluuden ja typeryyden rajan”

Bill Ayers, nyt 72, on kasvatustieteen professori ja Vietnamin sotaa vastustaneen The Weather Underground -järjestön perustajia. Ranteessa on Black lives matter -ranneke, joka kertoo kantajansa vastustavan mustiin kohdistuvaa syrjintää.

Bill Ayers, nyt 72, on kasvatustieteen professori ja Vietnamin sotaa vastustaneen The Weather Underground -järjestön perustajia. Ranteessa on Black lives matter -ranneke, joka kertoo kantajansa vastustavan mustiin kohdistuvaa syrjintää.

Julkaistu: 21.5.2017 7:34

Bill Ayers johti maanalaista The Weather Underground -liikettä, joka vastusti väkivaltaisesti Yhdysvaltain hallintoa. IS tapasi entisen vasemmistoterroristin.

1960-luvun alussa Yhdysvaltain mustat ja opiskelijat osoittivat mieltään ihmisoikeuksien puolesta ja Vietnamin sotaa vastaan. Michiganin yliopiston nuori opiskelija Bill Ayers oli yksi monista, jotka järjestivät mielenosoituksia ja ottivat yhteen viranomaisten kanssa osana opiskelija-aktivistien SDS-järjestöä (Students for a Democratic Society).

Vuonna 1968 tilanne oli kääntynyt niin, että sodan vastustajat olivat selvässä enemmistössä. Kun presidentti Lyndon B. Johnson ilmoitti, ettei pyri toiselle kaudelle, Ayers ja muut aktivistit kuvittelivat voittaneensa. He luulivat sodan loppuvan.

Vain muutamaa päivää myöhemmin mustien ihmisoikeussankari Martin Luther King Jr. salamurhattiin. Muutamaa kuukautta myöhemmin ammuttiin demokraattien presidenttiehdokkuutta tavoitellut Robert Kennedy. Oli selvää, ettei sota lopu. Se pahenee. SDS jakautui kahtia.

Vietnamin sota. Yhdysvaltojen sotilaita taistelemassa Vietkongin sissejä vastaan.

Vietnamin sota. Yhdysvaltojen sotilaita taistelemassa Vietkongin sissejä vastaan.

Vietnamin sota herätti suurta vastustusta ja maailmanlaajuisen solidaarisuusliikkeen.

Vietnamin sota herätti suurta vastustusta ja maailmanlaajuisen solidaarisuusliikkeen.

– Johdin ryhmää, jonka mielestä oli perustettava maanalainen vastarintaliike fasismia vastaan. Sota piti viedä heitä vastaan, jotka olivat siitä vastuussa. Niin syntyi The Weather Underground -liike, Ayers kertoo Ilta-Sanomien haastattelussa.

Kyllä. Toimimme laittomasti. Jonkun mielestä ylitimme ehkä hulluuden ja typeryyden rajan.

”Emme olleet terroristeja”

Ayersin mukaan Vietnamin sodassa kuoli joka viikko tuhansia ihmisiä Yhdysvaltain hallinnon toimien takia, eikä loppua ollut näkyvissä. Se vaati Ayersin mukaan vihaisen vastareaktion. Äärivasemmistolaiset radikaaliaktivistit turvautuivat sabotaasiin, eli muun muassa valtion hallintorakennuksien pommittamiseen.

– Kyllä. Toimimme laittomasti. Jonkun mielestä ylitimme ehkä hulluuden ja typeryyden rajan. Mielestäni emme olleet hulluja, mutta siitä voidaan keskustella, oliko touhuissamme järkeä, hän sanoo.

Pommitusten kohteina olivat jopa kongressin rakennus Capitol sekä puolustusministeriön Pentagon. Weather Undergroundia pidetäänkin laajalti terroristijärjestönä, mutta Ayers on eri mieltä.

– Emme olleet terroristeja. Emme tappaneet tai satuttaneet ihmisiä, hän kiistää.

Tästä on kuitenkin eriäviäkin näkemyksiä. Joidenkin väitteiden mukaan ryhmän pommi olisi tappanut poliisin San Franciscossa helmikuussa 1970. Lisäksi liikkeeseen yhdistettyjä henkilöitä on ollut osallisena ainakin kolmen poliisin kuolemiin johtaneissa tapauksissa.

”Suksikaa helvettiin Vietnamista”, sanoo Pentagonin eteen marssineiden mielenosoittajien kyltti. Vuosi on 1967 on sota oli kuumimmillaan.

”Suksikaa helvettiin Vietnamista”, sanoo Pentagonin eteen marssineiden mielenosoittajien kyltti. Vuosi on 1967 on sota oli kuumimmillaan.

Oma tyttöystävä kuoli räjähdyksessä

72-vuotias Ayers ei kadu, että ”antoi itsestään kaiken” vastustaakseen Vietnamin sotaa. Sen sijaan hän katuu syvästi niin sanottua Townhousen räjähdystä vuonna 1970 New Yorkin Manhattanilla. Weather Undergroundin kolme jäsentä rakensi kellarissa pommia, mutta se räjähti käsiin. Räjähdyksessä kuoli myös Ayersin silloinen tyttöystävä.

– Kolme toveriamme kuoli. En ollut siinä henkilökohtaisesti mukana, mutta se jäi hirvittävästi kalvamaan, hän sanoo.

Poliittisesti hän katuu sitä, etteivät he pystyneet lopettamaan sotaa. Se, että sota jatkui vuodesta 1964 kymmenen vuotta vaatien yli kolme miljoonaa ihmishenkeä, oli hänen mukaansa ryhmälle häpeä. Sen sijaan hän uskoo, että sodanvastainen toiminta rajoitti hallinnon ratkaisuja.

– Tiedämme, että hallinnolla oli suunnitelma pudottaa ydinpommi Pohjois-Vietnamiin tai hukuttaa maa tuhoamalla ojitusjärjestelmä. Luulen, että meidän ja Euroopan sodanvastaisella toiminnalla oli vaikutusta siihen, että sen ei annettu tapahtua.

Bill Ayers ja hänen vaimonsa, lakitieteen professori ja The Weather Underground -liikkeen johtohahmoihin kuulunut Bernardine Dohrn esiintyvät suomalaisen Inderjit Kaur Khalsan ohjaamassa dokumetissa War/Peace.

Bill Ayers ja hänen vaimonsa, lakitieteen professori ja The Weather Underground -liikkeen johtohahmoihin kuulunut Bernardine Dohrn esiintyvät suomalaisen Inderjit Kaur Khalsan ohjaamassa dokumetissa War/Peace.

Sama virhe toistuu Trumpin kaudella

Ryhmä jatkoi toimintaansa vuoteen 1975 asti, jolloin sota loppui. Sen jälkeen Weather Underground luhistui. Osa jäsenistä vangittiin. Ayers palasi maan pinnalle vaimonsa Bernardine Dohrnin kanssa vasta 1980-luvun alkupuolella. Myös Dohrn oli järjestön johtohahmoja.

Hänen vaimostaan tuli lakitieteen professori ja Ayers opiskeli tohtoriksi. Hän on koulutusalan professori, joka on kirjoittanut useita kirjoja. Pari jatkaa edelleen poliittista aktivismia, mutta rauhanomaisesti. Kumpikin on välttynyt kovilta vankeusrangaistuksilta, vaikka moni on sellaisia heille Yhdysvalloissa vaatinutkin.

Vanha aktivisti näkee Vietnamin sodan aikaisessa tilanteessa samankaltaisuuksia nykypäivään. Yhdysvallat on sodassa ja poliittista turbulenssia on ruokkinut erityisesti Donald Trumpin valinta presidentiksi. Hänen mukaansa sama virhe toistuu: ihmisoikeuksien polkemiseen ei kiinnitetä riittävästi huomiota.

– Oikeisto ei nouse vain Yhdysvalloissa, vaan se on maailmanlaajuista todellisuutta. Se on kamalaa, mutta toisaalta sen vastustus ja tietoisuus kasvavat. Ihmiset hakevat vaihtoehtoja ja se on hyvä asia.

Kuvituskuva

Ayers näkee nykytilanteessa myös enemmän toivoa kuin aiemmin. Hän mainitsee hyvinä esimerkkeinä Black Lives Matter -liikkeen, naisten ja seksuaalivähemmistöjen liikkeet, maahanmuuttoa puolustavat liikkeet sekä ympäristöjärjestöt. Hän toivoo, että ne pystyisivät yhdistymään laajemmaksi liitoksi.

– Meidän on löydettävä kyky puhua toisille yli liikerajojen. Siihen ollaan mielestäni menossa.

Suomalainen dokumentti valmistui

Suomalainen ohjaaja Inderjit Kaur Khalsa on ohjannut The Weather Underground -liikkeestä kertovan dokumenttielokuvan War/Peace. Elokuvan ensinäytös oli perjantaina 12. toukokuuta.

Ohjaaja löysi helsinkiläisestä antikvariaatista vuonna 2014 syntymävuotenaan 1970 ilmestyneen Life-lehden, jossa kerrottiin Townhousen räjähdyksestä. Hän innostui tarinasta paljon, sillä oli asunut vain muutaman korttelin päässä New Yorkissa. Hän kuvailee elokuvaa ”propagandaelokuvaksi rauhan puolesta”.

Liikkeestä on tehty aiemmin kaksi dokumenttielokuvaa. Emile de Antonion Underground ilmestyi vuonna 1976. Vuonna 2002 ilmestyi Sam Greenin ohjaama dokumentti The Weather Underground. Liikkeestä on tehty myös fiktiivinen elokuva The Company You Keep, joka ilmestyi vuonna 2012.

Tuoreimmat osastosta