Italian hallitus päätti: rokottamattomilla lapsilla ei asiaa kouluun tai päiväkotiin - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Italian hallitus päätti: rokottamattomilla lapsilla ei asiaa kouluun tai päiväkotiin

Italian hallitus päätti tehdä lasten rokottamisesta pakollista. Kuvituskuva.

Julkaistu: 20.5.2017 20:44

Hallituksen hyväksymän asetuksen perusteella vanhemmat voivat joutua maksamaan sakkoja, mikäli lapsi ei ole saanut tiettyjä rokotuksia ajoissa.

Italiassa halutaan määrätä tietyt pikkulasten rokotukset pakollisiksi. Hallitus hyväksyi tätä koskevan asetuksen istunnossaan perjantaina.

Hallitus ryhtyi toimeen sen jälkeen, kun tuhkarokkotapausten määrä alkoi kasvaa. Terveysministeri Beatrice Lorenzinin mukaan tuhkarokkotapausten määrä on kolminkertaistunut paljolti siksi, että lapsia ei ole rokotettu.

– Me lähetämme yleisölle erittäin voimakkaan viestin, hän sanoi.

Asetuksen mukaan lapselle on annettava tietyt rokotukset ennen kuin tämä pääsee yhteiskunnan tarjoamaan päivähoitoon ja esikouluun. Jos kuusivuotias lapsi ei ole saanut rokotuksia koulun alkaessa, lapsen vanhemmat joutuvat maksamaan sakkoja.

Lapset on rokotettava muun muassa poliota, kurkkumätää, jäykkäkouristusta, tuhkarokkoa, vihurirokkoa, sikotautia ja vesirokkoa vastaan.

BBC:n mukaan pääministeri Paolo Gentiloni syytti rokotusten vähenemisestä ”epätieteellisten teorioiden leviämistä”. Maailmalla on vuosien ajan liikkunut salaliittoteorioita rokotuksiin liittyvistä riskeistä, mikä on saanut osan vanhemmista kieltäytymään lastensa rokottamisesta.

Italia ei ole ainoa maa, jossa rokotuksista laistamiseen on puututtu kovalla kädellä. Aiemmin Australiassa säädettiin laki, jonka myötä lapsilisät on leikattu pois 142 793 perheeltä, koska näiden lapset eivät ole saaneet maan rokoteohjelman mukaisia rokotteita.

Australian hallituksen mukaan kiistelty laki on lisännyt lasten rokottamista merkittävästi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?