Karmea Facebook-päivitys paljasti uskomattoman petosten verkon – omainen uutuusdokumentissa: ”Miten kukaan voi laittaa lapsensa kärsimään niin paljon?” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Karmea Facebook-päivitys paljasti uskomattoman petosten verkon – omainen uutuusdokumentissa: ”Miten kukaan voi laittaa lapsensa kärsimään niin paljon?”

Kun Springfieldin sheriffi löysi DeeDee Blanchardin ruumiin, oli koko pikkupaikkakunnalla suuri hätä ja huoli hänen kateissa olevasta, sairaasta Gypsy Rose -tyttärestään. Tyttären löydyttyä alkoi vuosia kestänyt uskomattomien valheiden verkko avautua.

21.5.2017 9:52

”Se narttu on kuollut”.

DeeDee Blanchardin ja tämän 19-vuotiaan Gypsy Rose -tyttären yhteiselle Facebook-tilille kesäkuussa 2015 ilmestynyt groteski päivitys säikäytti koko pientä Springfieldin kaupunkia Missourissa, Yhdysvalloissa.

Greenen piirikunnan sheriffi Jim Arnott kertoo Erin Lee Carrin ohjaamassa HBO:n uutuusdokumentissa päivästä, jolloin äidin ja tyttären tiiviin kaksihenkisen perheen salaisuuden verho alkoi rakoilla.

  • Artikkelin pääkuvana on HBO:n Mommy dead and dearest -dokumentin traileri.

– Meitä pyydettiin tarkistamaan, että perheellä on kaikki hyvin. Luulimme ensin, että päivityksen takana oli hakkeri, ja ettei olisi mitään syytä huoleen, Arnott kertoo.

Blanchardien naapuri, sattumalta saman sukunimen omannut Kim Blanchard ei kuitenkaan luovuttanut. Hän yritti soittaa DeeDeelle, ilman vastausta. Kim ajoi DeeDeen ja Gypsyn talolle miehensä Davidin kanssa. Sinne oli jo kerääntynyt paljon huolestuneita naapureita.

DeeDee ja Gypsy eivät nimittäin olleet kuka tahansa äiti-tytär pari. Gypsy oli vakavasti sairas, pyörätuolissa istuva leukemiasta selvinnyt tyttö.

– He olivat selviytyneet hurrikaani Katrinasta, muistelee paikallistelevision toimittaja Linda Ong dokumentissa.

Gypsyn sairauksien lista tulvi kysyttäessä DeeDeen suusta kuin vuolas virta. Kromosomihäiriö, sydämen sivuääni, kehitysvamma, halvaus, lihasrappeuma, astma, uniapnea, silmäongelmat, lista tuntui loputtomalta.

Pari muutti Katrinan jälkeen Ozarkiksi kutsutulle alueelle Springfieldiin. Alueen kaikki talot olivat rakennettu hyväntekeväisyysprojektin avulla. DeeDee kertoi, että he olivat menettäneet hurrikaanissa kaiken, ja kaksikko tuntui olevan lahjoitetusta talosta haltioissaan.

Gypsy Rose istui liki koko elämänsä pyörätuolissa.­

Talon lisäksi hyväntekeväisyysjärjestöt myös veivät kaksikkoa erilaisille virkistysmatkoille, kuten esimerkiksi Disneylandiin.

Kesäkuisena iltana naapurien huoli kaksikon hyvinvoinnista vain kasvoi. Alkuperäisen Facebook-päivityksen kommentteihin oli ilmestynyt toinen viesti, ensimmäistä vastenmielisempi, jossa kuvailtiin DeeDeen silpomista sekä hänen tyttärensä raiskausta.

Kim Blanchardin aviomies David kiipesi taloa ympäröivän aidan yli, ja yritti kurkkia tummennetuista ikkunoista taloon sisälle. Kaikki vaikutti olevan paikoillaan, mutta naapureissa pelkoa herätti se seikka, että Gypsyn kaikki pyörätuolit olivat nähtävissä talon sisällä.

Poliisi sai etsintäluvan taloon myöhään saman päivän iltana. Sisällä odotti kammottava näky: DeeDee makasi verisenä ja kuolleena sängyllään. Häntä oli puukotettu useita kertoja. Gypsy Rosesta ei talossa näkynyt jälkeäkään.

Kim Blanchard ryhtyi järjestämään nettikeräystä DeeDeen hautajaiskuluja varten, peläten että kohta järjestettävänä olisivat myös Gypsy Rosen hautajaiset.

Samalla tapahtumien uskomattomat käänteet alkoivat poliisin tutkimuksissa avautua.

 Kulman takana odotti kuitenkin käsittämätön käänne.

Avainasemassa oli paikallinen nuori nainen nimeltään Aleah Woodmansee. Hän kertoi viranomaisille muun muassa sen, että Gypsyllä oli ollut salainen internetpoikaystävä.

Poikaystävä Gypsy Rosella, jota DeeDee oli kuvaillut henkisesti jälkeenjääneeksi, noin seitsenvuotiaan tasoiseksi.

Aleah kertoi, että koska DeeDee ei antanut hänen olla koskaan kaksistaan tyttärensä seurassa, oli Gypsy ottanut häneen yhteyttä tekaistun Emma Rose -nimisen Facebook-tilin kautta. Näin Gypsy pystyi kertomaan ystävälleen tavanneensa Nicholas-nimisen pojan kristittyjen deittisivuston kautta.

Kaksikon välille oli syntynyt intohimoinen internet-parisuhde. Aleahin mukaan kuitenkin jokin suhteessa vaikutti olevan vinksallaan. Seurustelun edetessä Gypsy kuitenkin kertoi suhteesta Aleahille yhä vähemmän ja vähemmän.

Kuva perheen kotialbumista.­

Näiden tietojen jälkeen poliisi päätti tarkistaa mistä IP-osoitteesta DeeDeen ja Gypsyn yhteiselle Facebook-sivulle kirjoitetut karmaisevat viestit oli tehty. IP-osoite oli rekisteröity Nicholas Godejohnille, joka asui Wisconsinissa.

Murhaa seuraavana päivänä poliisit piirittivät Godejohnin asunnon, ja pidättivät hänet. Gypsy Rose löytyi myös asunnon sisältä, ja tapahtumaa seuranneet huokaisivat helpotuksesta.

Kulman takana odotti kuitenkin käsittämätön käänne.

– Uhrina pitämästämme henkilöstä tulikin epäilty. Kaikki kääntyi päälaelleen, sheriffi Arnott muistelee dokumentissa.

Kävi ilmi, että Gypsy oli poistunut kotoaan ilman pyörätuolia, kävellen. Itse asiassa hän oli aivan kykenevä liikkumaan itse ja mitään syytä pyörätuolin käyttöön ei ollut. Hänellä ei ollut mukanaan aiemmin aina vierellä ollutta happipulloa eikä lääkearsenaalia. Valvontakameran kuvista näkyi, että hänellä oli ollut päässään musta peruukki, mutta sen alla oleva hiussänki oli tuuhea ja vahva, ei syöpäsairaan hentoisa nukka.

– Se oli kaikki petosta, äitini pakotti minut siihen Gypsy tunnusti poliiseille.

 Uhrina pitämästämme henkilöstä tulikin epäilty

Hän ei ollut sairas, hän ei ollut jälkeenjäänyt, eikä hän ollut edes 19-vuotias, kuten DeeDee oli väittänyt. Gypsy Rose oli terve, normaali 24-vuotias tyttö.

DeeDeen petos oli alkanut jo silloin kun Gypsy oli lapsi. Miehelleen, Gypsyn isälle Rod Blanchardille hän kertoi lapsen kärsivän jo kolmen kuukauden ikäisenä uniapneasta. Pariskunnan erotessa Gypsyn ollessa vuoden ikäinen, muutti DeeDee yhä kauemmaksi ja kauemmaksi sukulaisistaan, joista osa alkoi epäillä tytön pitkähköä sairaushistoriaa. Samalla hän lisäsi sukunimensä perään e-kirjaimen, muuttaen sen Blanchardeksi.

Missourin lastensairaalan arkistot kertovat, että DeeDee vei Gypsyn sairaalaan jopa 100 kertaa vuosien 2005-2014 välillä.

– Astma, epilepsia, näkövamma, kuulovamma, olin letkuruokinnassa ja halvaantunut vyötäröstä alaspäin. Olin kuulemma hidas, eli kehitysvammainen. Muuta en pysty muistamaan, Gypsy luettelee dokumentissa sen ohjaajalle Erin Lee Carrille.

Dokumentin ohjaaja Erin Lee Carr jututtaa dokumentissa vankilassa olevaa Gypsy Rosea.­

Dokumentissa näytetään myös DeeDeen lääkärille toimittama lista sairauksista. Siihen on Gypsyn muistamien sairauksien lisäksi lueteltu muun muassa leukemia, keuhkotauti, sydämen sivuääni, anemia, refluksitautia sekä allergiat. Kotona poliisia vastassa oli kaappi täynnä erilaisia lääkkeitä.

Gypsylle oli asennettu vatsaan ravintoletkuavanne, joka oli vaihdettava säännöllisin väliajoin päivystyksessä, ilman anestesiaa tai puudutusta. Kaikki turhaan.

– En ymmärrä, miten kukaan voi laittaa lapsensa kärsimään niin paljon, ihmettelee Gypsyn isän uusi vaimo Kristy Blanchard dokumentissa.

Asiantuntijat arvioivat, että DeeDee Blanchard kärsi välillisestä Münchausenin oireyhtymästä. Siinä henkilö, yleensä vanhempi, saa itselleen sympatiaa ja hyötyä lapsensa tekaistun kärsimyksen kautta.

 Olen oppinut kuvailemaan sitä lähinnä painajaismaiseksi saduksi

– Olisi väärin kutsua Gypsyn elämää suojatuksi. Olen oppinut kuvailemaan sitä lähinnä painajaismaiseksi saduksi, toteaa Gypsyn asianajaja Mike Stanfield dokumentissa.

Kaiken keskellä Gypsyn ja Nicholaksen nettiromanssi syveni ja sai karmeita piirteitä. Pari suunnitteli DeeDeen raivaamista pois tieltä, mutta Gypsy väitti myöhemmin poliisikuulusteluissa, että tämä suunnitelma oli vain varasuunnitelma, taustalla olevaa harmitonta ajatusleikkiä.

Gypsyn oli tarkoitus esitellä Nicholas äidilleen elokuvateatterissa, jonne he kaikki menivät katsomaan Disneyn uutta Tuhkimo-elokuvaa. Gypsyn suunnitelmana oli törmätä Nicholakseen sattumalta. DeeDee kuitenkin tyrmäsi nuoren miehen heti, kertoen hänen olevan outo ja pelottava.

Vaalea prinsessaperuukki oli Gypsy Rosen suosikkiperuukki.­

Gypsyn prinsessasuunnitelmat tulevaisuudesta romahtivat.

Hän laittoi sinä iltana Nicholakselle viestin olevansa heidän suunnitelmansa takana sataprosenttisesti. Gypsy lähetti miehelle rahaa bussilippuun, sekä tekstiviestillä ohjeet mistä löytää oven ulkopuolelta hansikkaat ja puukon. Itse murhatyön ajaksi Gypsy vetäytyi kylpyhuoneeseen kädet korvillaan.

Surman jälkeen he tilasivat taksin bussiasemalle, ja matkustivat Greyhound-bussilla Godejohnin kotiin Wisconsiniin, jossa lain pitkä koura tavoitti karkurit.

Poliisikuulusteluissa Gypsy Rose yritti ensiksi kiistää osallisuutensa äitinsä murhaan, mutta poliisin löytäessä parin välisen viestinvaihdon molempien puhelimista, tunnusti hän kaiken.

Greenen piirikunnan syyttäjä Dan Patterson päätti tarjota Gypsylle mahdollisuutta syyteneuvotteluun. Aiemmin pöydällä ollut murhasyyte, josta tuomiona olisi voinut olla kovimmillaan kuolemantuomio, vaihtui tapposyytteeseen. Gypsy Rose tarttui syyttäjän tarjoukseen ja tunnusti tapon, josta hän sai tuomioksi 10 vuoden ehdottoman vankeuden. Hänellä on mahdollisuus anoa pääsyä ehdonalaiseen vuonna 2024.

Syytteen lievenemiseen vaikutti syyttäjä Pattersonin mukaan olennaisesti DeeDeen oma käytös tytärtään kohtaan.

Varsinaisen puukotuksen tehneen Nicholas Godejohnin oikeudenkäynnin olisi pitänyt alkaa tänä keväänä, mutta sitä on siirretty sekä syyttäjien että puolustuksen anottua mahdollisuutta riippumattomaan mielentilatutkimukseen. Godejohnia syytetään ensimmäisen asteen murhasta.

HBO Dokumentti Mommy dead and Dearest on katsottavissa HBO Nordic -suoratoistopalvelussa.

Lähteet: Buzzfeed News, CNN, NBC, HBO, News Leader

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?