Trump astui lehdistön eteen – näin hän kommentoi Venäjä-tutkintaa ja Comeyn potkuja - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Trump astui lehdistön eteen – näin hän kommentoi Venäjä-tutkintaa ja Comeyn potkuja

Trump astui torstaina ensimmäistä kertaa toimittajien eteen Venäjä-kohun tuoreimpien käänteiden keskellä.

18.5.2017 23:26 | Päivitetty 19.5.2017 0:39

Presidentti Donald Trump piti myöhään torstai-iltana Suomen aikaa yhteisen lehdistötilaisuuden Valkoisessa talossa vierailulla olevan Kolumbian presidentin ja Nobel-voittajan Juan Manuel Santosin kanssa.

Trump kehui aluksi Kolumbiaa tärkeäksi liittolaiseksi ja ilmaisi huolensa siitä, että kokaiinin tuotanto maassa nousi viime vuonna ennätyksellisen korkealle tasolle. Trumpin mukaan presidentit suunnittelivatkin, miten maat voivat yhdessä puuttua tilanteeseen. Keskusteluissa esille nousi presidentin mukaan myös Venezuelan kriisi ja maiden väliset kauppasuhteet.

Trumpia on syytetty viime päivinä myös tiedustelutiedon luovuttamisesta venäläisille sekä FBI:n omaan Venäjä-tutkintaan puuttumisesta. Presidentin on määrä lähteä perjantaina pitkälle ulkomaanmatkalle, joten kyseessä oli viimeinen tilaisuus vastata aiheisiin liittyviin kysymyksiin kotimaan kamaralla.

Trumpilta kysyttiinkin heti apulaisoikeusministerin päätöksestä nimetä Robert Mueller Venäjä-tutkintaa johtavaksi erikoissyyttäjäksi.

– Kunnioitan päätöstä, mutta koko juttu on noitavainoa. Se jakaa maata, joka on jo ennestään jakautunut, Trump vastasi.

– Oli kyse Venäjästä tai mistä muusta tahansa, minulle Yhdysvallat on aina etusijalla.

Hän kiisti myös jyrkästi pyytäneensä erottamaansa FBI-johtajaa James Comeytä lopettamaan ex-turvallisuusneuvonantajansa Michael Flynnin Venäjä-kytköksiin liittyvät tutkinnat.

– En pyytänyt. Seuraava kysymys.

Trumpin mukaan potkut saanut Comey ei ollut suosiossa, eikä presidentti uskonut, että potkuista tulisi niin iso asia. Hän lupasi myös nimittää FBI:n uuden johtajan mahdollisimman pian.

Presidentiltä kysyttiin myös, onko hän ajatellut, että hänen toimissaan voisi olla jotain, mikä johtaisi virkasyytteeseen.

– Naurettavaa. Kuten sanoin aiemmin, meidän tulisi keskittyä johtamaan maatamme.

Jo aiemmin torstaina Trump kommentoi kipakasti Venäjä-tutkintoja Twitterissä, mutta ilmaisi kantansa selvästi myös lounastaessaan myöhemmin uutisankkureista koostuneen ryhmän kanssa.

– Mielestäni tämä haavoittaa maatamme pahasti, koska tämä osoittaa, että olemme jakautunut ja epäyhtenäinen maa, Trump sanoi uutiskanava CNN:n mukaan.

Twitterissä hän kuvaili aiemmin Venäjä-tutkimukseen ja erikoissyyttäjän nimittämiseen liittyvän jupakan olevan ”Amerikan historian pahin poliitikkoon kohdistuva ajojahti”.

Tiedotustilaisuudessa Trump ilmoittikin keskittyvänsä mieluummin terveydenhuolto- ja verouudistuksiin sekä työpaikkoihin liittyviin kysymyksiinsä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?