Johannes Kotkavirran kommentti: Mitä uusi tutkinta merkitsee Trumpille? – virkarikossyyte on vielä todella kaukana - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kommentti: Mitä uusi tutkinta merkitsee Trumpille? Virkarikossyyte on vielä todella kaukana

Erikoissyyttäjän myötä presidentti Donald Trumpin Venäjä-yhteyksien selvitys nousee uudelle tasolle, kirjoittaa Ilta-Sanomien Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Johannes Kotkavirta.

Yhdysvaltain apulaisoikeusministeri nimitti keskiviikkona FBI:n entisen johtajan Robert Muellerin selvittämään Venäjän väitettyjä vaikuttamisyrityksiä maan presidentinvaaleihin. Samalla suurennuslasin alle joutuu presidentti Donald Trumpin toiminta.

18.5.2017 10:27

Erikoissyyttäjän tehtävä luotiin 1970-luvun Watergate-skandaalin jälkeen. Presidentti Richard Nixon erotti häntä tutkineen syyttäjän, eikä vastaavan haluttu toistuvan. Tehtävän nykyinen nimi (special councel) viittaa syyttäjän sijaan tutkinnan avustajaan, mutta itse työ on edelleen sama.

Tällä kertaa tutkinta ei kohdistu suoraan presidentti Donald Trumpiin vaan virallisesti Venäjän pyrkimyksiin vaikuttaa Yhdysvaltain presidentinvaaleihin. Kyseessä on kuitenkin aito rikostutkinta, jonka on mahdollista laajeta koskemaan myös presidentin omaa toimintaa.

Jo aikaisemmin Trumpin kampanjan ja venäläisten yhteyksiä ovat selvitelleet sekä kongressin molempien kamarien, edustajainhuoneen ja senaatin tiedustelukomiteat. Molempien enemmistö on kuitenkin republikaaneja, jotka ovat olleet varsin haluttomia syventämään tutkintaa. Myös FBI on kertonut jatkavansa omaa selvitystään myös sen jälkeen, kun Trump erotti laitoksen johtajan James Comeyn.

Voi koskea myös tutkinnan haittaamista

Torstaina nimitetty erikoissyyttäjä vie monipolvisen Venäjä-kuvion selvittelyn uudelle tasolle. Tehtävään nimitetyllä Robert Muellerilla katsotaan olevan varsin laajat valtuudet tutkia Trumpin kampanjaväen ja venäläisten yhteyksien lisäksi myös muita tutkinnan aikana esiin nousevia kysymyksiä. The New York Timesin mukaan nimityskirje sisälsi viittauksen myös oikeusministeriön säädökseen, joka sallii myös mahdollisen tutkinnan tai todistajien häirinnän tutkimisen.

Tämän voi tulkita suoraksi viittaukseksi uutisiin, joiden mukaan Trump on yrittänyt painostaa Comeyta lopettamaan omaan kampanjaansa ja neuvoantajaansa Michael Flynniin kohdistuvat Venäjä-selvitykset. Monet asiantuntijat ovat pitäneet Trumpin toimintaa oikeudenkäytön haittaamisena – siis mahdollisesti rikollisena.

Erikoissyyttäjä irrottaa nyt alkavan tutkinnan Trumpin omasta hallinnosta, jota ei olisi voinut pitää puolueettomana. Trumpin vankkana tukijana tunnettu oikeusministeri Jeff Sessions jääväsi jo aiemmin itsensä tutkinnasta omien Venäjä-yhteyksiensä tultua julki.

Yli puoluerajojen laajalti arvostettu entinen FBI-johtaja Robert Mueller on kokenut korkean profiilin hallinnollisten tutkintojen vetäjä. Muellerilla on valta päättää rikossyytteiden nostamisesta tutkinnan aikana. Vallalla on kuitenkin myös rajansa. Vaikka Mueller toimii varsin itsenäisesti, on apulaisoikeusministerillä valta erottaa hänet tehtävästään.

Virkarikossyyte vielä kaukana

Tiistain jälkeen amerikkalaismediassa ja kongressiedustajien keskuudessa on ryhdytty puhumaan avoimesti Trumpin mahdollisesta syyttämisestä virkarikoksesta. CNN:n mukaan 18 demokraattilainsäätäjää on ehtinyt puhumaan virkasyytteestä. Jopa republikaaniedustaja Justin Amash totesi The Hill -sivustolle kyseen olevan virkarikosasiasta, jos Trumpin todetaan painostaneen Comeyta.

Virkasyytteeseen tarvitaan kuitenkin kongressin käsittely, joka on pitkä ja epäselvä prosessi. CNN:n mukaan Yhdysvaltojen historiassa virkasyytteeseen on päädytty vain 19 kertaa. Edellisen kerran virkasyytteeseen joutui presidentti Bill Clinton, joka vapautettiin syytteistä senaatin käsittelyssä.

Monitulkintaisen vanhan lainkohdan mukaan prosessi voidaan aloittaa maanpetoksen tai lahjusten ottamisen kaltaisen vakavan rikoksen tapauksessa. Senaatissa hyväksyntä vaatisi todennäköisesti kahden kolmasosan enemmistön, jonka saaminen olisi sen nykyisellä kokoonpanolla vaikeaa.

Trumpille tutkinta voi merkitä pahinta painajaista tai helpotusta, riippuen siitä mitä löydetään. Tavallisille amerikkalaisille painajainen olisi ollut nykyisen tietämättömyyden ja skandaalien jatkuminen. Nyt niille on edes mahdollisuus saada päätös.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?