Asukkaille annettu varoitus ennakoi viimeistä taistelua Mosulista – ”Vihollinen on täyden tappion partaalla” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Asukkaille annettu varoitus ennakoi viimeistä taistelua Mosulista – ”Vihollinen on täyden tappion partaalla”

Mosulissa oleville siviileille lähetetyissä lentolehtisissä heitä on kehotettu olemaan käyttämättä mitään ajoneuvoja.

17.5.2017 8:30

Irakin joukot ovat syrjäyttäneet äärijärjestö Isisin joukot Mosulista 12 neliökilometrin aluetta lukuun ottamatta, armeijan edustaja kertoi uutistoimisto Reutersille tiistaina. Armeijan lentokoneet ovat pudottaneet kaupungissa oleville siviileille lentolehtisiä, joissa kerrotaan taistelun kaupungin hallinnasta olevan lähes voitettu.

Yhdysvaltain tukemat Irakin joukot ovat yrittäneet kaupungin valtausta seitsemän kuukauden ajan. Isisin militantit hallitsevat enää muutamia kaupunginosia Länsi-Mosulissa. Isisin hallussa oleviin alueisiin lukeutuu muun muassa Mosulin vanha kaupunki, jossa Isisin vastarinnan uskotaan pitävän pintansa loppuun saakka.

Reutersin mukaan Irakin hallitus pyrkii julistamaan voiton ennen pyhää paastokuukautta ramadania, jota odotetaan alkavaksi 27. toukokuuta. Armeijan komentajien mukaan näin tehdään, vaikka pientä vastarintaa jäisikin.

Yhdysvaltojen johtaman koalition edustaja sanoi, että vihollinen on täysin saarroksissa kaupungissa ja taistelut etenevät parhaillaan.

– Vihollinen on täyden tappion partaalla Mosulissa, Yhdysvaltojen ilmavoimien eversti John Dorrian kertoi tiedotustilaisuudessa Bagdadissa.

Koalition neuvonantajien ja ilmaiskujen avulla Irakin hallituksen joukot ovat saavuttaneet nopeita voittoja sen jälkeen, kun ne avasivat toukokuun alussa Luoteis-Mosulissa uuden rintaman. Intensiivisimpien taisteluiden kohteena oleva alue päättyy Isisin joukkojen hallussa olevaan vanhaankaupunkiin.

Vanhankaupungin tiheästi asutetut kapeat kujat tekevät siitä haastavan taistelukentän. Symbolisesti merkittävässä kaupungissa sijaitsee myös al-Nurin moskeija, jossa Isisin johtaja Abu Bakr al-Baghdadi julistautui Irakista Syyriaan levittäytyvän kalifaatin johtajaksi.

– Vakuutamme, että hyvin lyhyessä ajassa julistamme Länsi-Mosulin vapaaksi ja nostamme Irakin lipun vanhankaupungin ylle, sanoi prikaatikenraali Yahya Rasool.

Vanhankaupungin tiheästi asutetut kapeat kujat tekevät siitä haastavan taistelukentän.­

Irakin joukot ovat yrittäneet kaupungin valtausta seitsemän kuukauden ajan.­

Länsi-Mosuliin loukkuun jääneiden satojentuhansien siviilien joukossa on yhä tarkka-ampujia.

Mosuliin tiputetuissa lehtisissä on kehotettu siviilejä olemaan käyttämättä minkäänlaisia ajoneuvoja, jotta heitä ei erehdytä luulemaan Irakin joukkoja vastaan taistelleiksi, autoilla ja moottoripyörillä kulkeviksi itsemurhapommittajiksi.

Lehtisissä varoitetaan, että ilmavoimat ja Irakin armeijan koneet iskevät jokaiseen ajoneuvoon, joka liikkuu Mosulin kaduilla 15. toukokuuta lähtien, kunnes kaupunki on vapautettu.

Mosul on suurin Isisin hallussa pitämä kaupunki.

Isisin tappio Mosulissa ei suoraan tarkoita koko järjestön loppua, sillä se hallitsee vielä alueita Syyriassa sekä sen rajan tuntumassa Irakin puolella.

Hallituksen joukot saivat Mosulin itäosan hallintaansa jo tammikuun aikana.

Siviilejä on kehotettu olemaan käyttämättä minkäänlaisia ajoneuvoja.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?