Kommentti: Trumpin tilanne on vaikeampi kuin koskaan – tämä paljastus voisi todella kaataa presidentin - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kommentti: Trumpin tilanne on vaikeampi kuin koskaan – tämä paljastus voisi todella kaataa presidentin

Paikkansa pitäväksi osoittautuessaan erotetun FBI-johtajan paljastus uhkaa oikeasti presidentti Donald Trumpin asemaa, kirjoittaa Ilta-Sanomien Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Johannes Kotkavirta.

Tammikuussa virkavalan vannonut Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on onnistunut selviytymään useista kohuista. Tuorein voi olla jopa hänelle liikaa.­

17.5.2017 7:28

Kuinka monta kertaa Donald Trumpin on kerrottu menneen vihdoin liian pitkälle?

Ehkä jo puuduttavan monta. Liikemiehenä, tv-julkkiksena ja vielä presidenttiehdokkaana Trump onnistui luovimaan ulos tilanteista, joiden olisi kaiken järjen mukaan pitänyt tuhota kenet tahansa. Vararikon, valheiden ja kampanjan aikana nousseen kourimiskohun jälkeenkin Trump on nyt presidentti.

Mutta ei välttämättä kauaa. The New York Timesin tiistainen paljastus, jonka mukaan FBI-johtaja James Comey kirjasi muistiin Trumpin yrityksiä painostaa tätä lopettamaan erotettuun turvallisuusneuvonantajaan Michael Flynniin liittyvä tutkinta, voisi todeksi osoittautuessaan oikeasti kaataa presidentin.

Amerikkalaismedian haastattelemien lakiasiantuntijoiden mukaan Trumpin väitetty toiminta olisi todeksi näytettynä oppikirjaesimerkki oikeudenkäytön haittaamisesta. Kyse on samasta rikkeestä, josta syytettiin myös aiempia presidenttejä Richard Nixonia ja Bill Clintonia.

– Hän todella tarvitsee asianajajan. Hän rakentaa erinomaista oikeusjuttua itseään vastaan, arvioi entinen syyttäjä Julie O’Sullivan The New York Timesille.

Toinen ex-syyttäjä Barak Cohen sanoi The Washington Postille aineksien haittaamisjuttuun olevan selvästi olemassa. Hän kuitenkin lisäsi, että kuten kaikissa rikosasioissa, myös tässä tapauksessa tarkoituksellisuuden todistaminen voi olla vaikeaa.

Demokraattileirissä ja mediassa alkoi eilen avoin puhe myös Trumpin mahdollisesta virkarikossyytteestä, jota on kuitenkin pidetty republikaanienemmistöisessä kongressissa hyvin epätodennäköisenä.

– Tutkinnan lopettamisen pyytäminen FBI:lta on oikeudenkäytön haittaamista. Oikeudenkäytön haittaaminen on virkarikossyytteen arvoinen teko, kirjoitti edustajainhuoneen floridalainen demokraattiedustaja Ted Deutch Twitterissä.

Senaattori Chris Murphy taas kertoi sekä republikaanien että demokraattien pohtineen istunnossa kuumeisesti oikeudenkäytön haittaamisen oikeaa määritelmää. CNN:n Valkoisen talon toimittaja Dana Bash kuvaili illalla paikallista aikaa, kuinka muutamassa tunnissa yksikään republikaani ei aiemmasta poiketen suostunut enää julkisesti puolustamaan Trumpia.

– Tilanne näyttää niin pahalta, hän kertoi yhden edustajan todenneen.

Oikeasti tilanne Trumpin kanssa on näyttänyt pahalta jo pitkään. James Comeyn erottaminen näyttää vain eskaloivan Venäjä-syytöksiä, joiden perusteellinen tutkiminen on suoritettava ennemmin tai myöhemmin.

Kyse on nyt siitä, koska republikaanit päättävät hylätä Trumpin, ja ryhtyä vihdoin kannattamaan erikoissyyttäjän asettamista tehtävää varten. Tämä voi tapahtua piankin.

Muistetaan nyt vielä, että kyseessä on Donald Trump ihmeellisine taitoineen selvitä kaikesta. Mutta pahalta näyttää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?