NYT: Viestintätiimi käskytettiin Trumpin työhuoneeseeen – suljettujen ovien takaa kuului kovaäänistä huutoa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

NYT: Viestintätiimi käskytettiin Trumpin työhuoneeseeen – suljettujen ovien takaa kuului kovaäänistä huutoa

Amerikkalaismedia kertoo, että The Washington Postin kirjoitus on aiheuttanut lievää paniikkia Valkoisessa talossa.

16.5.2017 12:37

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on taas kohun keskellä. Nyt amerikkalaismedia kertoo, että Trump olisi lörpötellyt arkaluontoisia ja salaiseksi luokiteltuja tietoja Venäjän ulkoministerille Sergei Lavroville ja Venäjän Yhdysvaltain-suurlähettiläälle Sergei Kisljakille. Asiasta kertoi The Washington Post.

Pääkuvan paikalla olevalla videolla kerrotaan Trumpin väitetystä lörpöttelystä venäläisille.

Lehden mukaan Trump olisi muun muassa kerskaillut saamillaan tiedustelutiedoilla, jotka liittyvät äärijärjestö Isisiin. Trumpin kerrotaan puhuneen terroristien suunnitelmasta käyttää kannettavia tietokoneita lentokoneisiin kohdistuvissa iskuissa. Amerikkalaismedia kertoo, että jos samat tiedot olisi sanonut joku muu, se olisi rikkonut lakia. Trumpilla sen sijaan on presidenttinä laajempi valta puhua.

Kansallisen turvallisuuden neuvonantaja kenraaliluutnantti H.R. McMaster kiirehti kertomaan toimittajille, että Trump ei keskustellut tiedustelulähteistä, tiedonkeruumenetelmistä tai salaisista sotilasoperaatioista. McMaster oli läsnä, kun Trump tapasi Venäjän edustajat.

Sen sijaan Trumpin viralliset viestintäedustajat ovat olleet hiljaa tapauksesta. The New York Times kertoo, että ennen kuin Washington Post julkaisi artikkelinsa, sen julkimeno oli Valkoisella talolla tiedossa. Se taas aiheutti lievää paniikkia. Valkoisen talon tiedottaja Sean Spicer, varatiedottaja Sarah Huckabee Sanders ja viestintäjohtaja Mike Dubke kutsuttiin Trumpin työhuoneeseen.

Associated Press kertoo, että toimittajat päivystivät Spicerin toimiston edustalla uutisen julkaisun jälkeen. AP:n mukaan Spicer ja Sanders kävelivät kabinettihuoneeseen. AP:n mukaan huoneesta kuului kovaäänistä huutamista. Kun eräs toimittaja twiittasi asiasta, viestintäväki laittoi television äänenvoimakkuuden niin kovalle, että se peitti alleen kaiken muun.

Trumpin aiempi suuri kohu liittyy siihen, että hän päätti viikko sitten tiistaina irtisanoa liittovaltiopoliisin FBI:n johtajan James Comeyn. Trumpin edustajat ja presidentti itse ovat antaneet hyvin erilaiset selitykset potkuille.

Trump perusteli potkuja kirjeessään, että hän noudatti oikeusministeriön suositusta. Myöhemmin Trump ilmoitti, että hän oli pohtinut potkuja pitkään ja päätös oli hänen omansa.

Comey johtaa tutkintaa, joka liittyy Trumpin kampanjan Venäjä-yhteyksiin. Valkoisen talon mukaan tutkinnalla ei ollut mitään tekemistä potkujen kanssa.

Amerikkalaismedia hämmästeli, että potkut osuivat edelliselle päivälle siitä, kun Trump tapasi Venäjän johtoa keskiviikkona.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?