Johannes Kotkavirran kommentti: Trump tekee hallinnostaan, puolueestaan ja maastaan naurunalaisen – ja sillä on oikeasti väliä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kommentti: Trump tekee hallinnostaan, puolueestaan ja maastaan naurunalaisen – ja sillä on oikeasti väliä

Donald Trump tuskin rikkoi maansa lakeja paljastaessaan salaisia tietoja venäläisille, kirjoittaa Ilta-Sanomien Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Johannes Kotkavirta.

Washington Post uutisoi nimettömiin yhdysvaltalaisiin virkamieslähteisiin nojaten, että Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump paljasti huippusalaisia tietoja Venäjän ulkoministerille Sergei Lavorville ja suurlähettiläs Sergei Kisljakinnille tavatessaan nämä Valkoisessa talossa.­

16.5.2017 8:35

Donald Trumpin vaalikampanja oli hengästyttävä juoksu kohusta toiseen. Uusi skandaali hautasi aina edellisen alleen ennen kuin media ehti saada kunnon otetta edellisestä.

Uskomatonta kyllä sama näyttää jatkuvan Trumpin ollessa presidentti. FBI-johtaja James Comeyn hätkähdyttävää erottamista seurasivat potkujen taustoja ruotivat presidentin haastattelukommentit, jotka poikkesivat täydellisesti lähimpien avustajien antamista selityksistä ja asettivat koko porukan kerralla naurunalaisiksi.

Kasvojen säilyttämisellä on väliä. Yhdysvalloissa kirjeenvaihtajana viettämäni kevään aikana olen keskustellut kymmenien amerikkalaisten – sekä Trumpin tukijoiden että häntä vastustaneiden – kanssa eri puolilla maata. Lähes jokaisessa keskustelussa minulta on kysytty takaisin: mitä te siellä muualla nyt ajattelette meistä amerikkalaisista? Pidättekö meitä täysin naurettavina, kun valitsimme johtajaksemme Donald Trumpin?

Olen vastannut, että meillä on Euroopassa ollut omat Trumpimme jo pidempään. Täällä Yhdysvalloissa presidentti näyttää kuitenkin aika-ajoin seonneen täysin, esimerkiksi uhkaillessaan irtisanottua FBI-johtajaa salaisilla nauhoituksilla keskusteluista, joissa hänen kerrottiin vaatineen oman kampanjansa ja Venäjän välisten tutkimusten johtajalta uskollisuutta itselleen.

Eikä tapahtunut estänyt Trumpia kutsumasta samalla viikolla Venäjän ulkoministeriä Sergei Lavrovia ja vaaliskandaalin keskiössä sekä mahdollisesti sitä koskevan tutkinnan kohteena olevaa Venäjän Yhdysvaltain-suurlähettilästä Sergei Kisljakia maansa vallan ytimeen, Valkoisen talon ovaalinmuotoiseen työhuoneeseensa.

Jo valmiiksi käsittämättömältä näyttäneestä vierailusta kehkeytyi ennennäkemätön nöyryytys Trumpille ja amerikkalaisille, kun venäläisdiplomaattien mukana sisälle päästetty kuvaaja laittoikin otoksensa kansainväliseen jakeluun. Saksan johtajaa Angela Merkeliä Trump suostui hädin tuskin kättelemään, mutta vain kuukausia aikaisemmin maansa vaaleihin kohdistuneesta hyökkäyksestä vastanneiden venäläisten kanssa presidentin nähtiin nauravan ja vitsailevan vapautuneesti. Vaikutelma tuskin oli sattumaa.

Ja kun Trumpista on kyse, voi aina odottaa päälle jotain vielä pahempaa. Tämä lisäys tuli maanantaina, kun The Washington Post kertoi Trumpin ilmeisesti möläytelleen vierailun aikana venäläisille huippusalaisia tietoja, joka saattoi asettaa tärkeän liittolaisen tiedustelulähteen hengenvaaraan. Valkoinen talo kiisti uutisen, mutta epäuskottavasti kieltämällä lähinnä asioita, joita The Washington Post ei edes väittänyt tapahtuneen.

Vaalikampanjassaan Trump vaati Hillary Clintonia vankilaan, koska tämän epäiltiin ulkoministerinä ehkä vaarantaneen salaisia tietoja sähköpostinkäytöllään. Kuoroon yhtyivät lukuisat republikaanilainsäätäjät, joiden kommentit näyttävät nyt yhtä naurettavilta kuin Trumpinkin.

– Salaisten tietojen kanssa tunaroivilta olisi pitänyt peruuttaa turvallisuusvaltuudet, heidät olisi pitänyt erottaa tehtävistään, laittaa maksamaan sakkoja ja jopa laittaa vankilaan, kirjoitti puolueen silloinen johtaja ja nykyisin Trumpin kansliapäällikkönä toimiva Reince Priebus Twitterissä heinäkuussa 2016.

Yhdysvalloissa presidentillä on oikeus paljastaa melkein mitä tahansa tietoja joutumatta siitä vastuuseen, joten Trump tuskin rikkoi lakia möläytyksillään. Presidentti Richard Nixonin kuuluisaa lausetta mukailleen: jos presidentti sen tekee, se ei ole laitonta.

Toisaalta juuri Nixon muistetaan parhaiten oman valtansa sokaisemaksi joutumisesta ja presidenttikautensa ennenaikaisesta päättymisestä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?