WP: Donald Trump lörpötteli venäläisille huippusalaisia tietoja - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

WP: Donald Trump lörpötteli venäläisille huippusalaisia tietoja

Washington Postin lähteiden mukaan Donald Trump kertoi huippusalaisia tietoja Venäjän johdolle.

16.5.2017 0:26 | Päivitetty 16.5.2017 8:19

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump paljasti huippusalaisia tietoja Venäjän ulkoministerille ja suurlähettiläälle tavatessaan nämä Valkoisessa talossa, uutisoi Washington Post nimettömiin yhdysvaltalaisiin virkamieslähteisiin nojaten.

Lehden lähteiden mukaan Trump kertoi Venäjän suurlähettiläälle asioita, jotka Yhdysvallat oli pitänyt salassa jopa läheisiltä liittolaisiltaan ja useimmilta Yhdysvaltojen omassa hallinnossa työskenteleviltä.

Kyse oli Isisiin liittyvistä tiedoista, jotka oli saatu osana tiedonvaihtoyhteistyötä Isisin sisäpiiriä tuntevan liittolaisen kanssa. Tiedot hankkinut taho ei ollut antanut lupaa jakaa niitä venäläisten kanssa.

Washington Postille puhuneet virkamiehet pelkäävät, että yhteistyö tärkeän Isis-lähteen kanssa voi olla vaarassa Trumpin toiminnan seurauksena. Erityisen ongelmallisena he pitävät sitä, että Trump mainitsi paikkakunnan, johon puheena ollut Isisin terrori-iskusuunnitelma liittyi. He pelkäävät, että venäläiset pystyvät paikkakuntatiedon perusteella selvittämään, keneltä liittolaiselta Yhdysvallat oli tietonsa saanut.

Samalla lähteellä saattaa olla mahdollisuus toimittaa Yhdysvalloille tietoja venäläisten toimista Syyriassa, joten Venäjä voi kokea etujensa mukaiseksi yrittää tunnistaa lähteen tuhotakseen sen ja Yhdysvaltojen yhteistyön.

Useimmat Yhdysvaltojen hallinnossa työskentelevät syyllistyisivät rikokseen, jos he paljastaisivat tällaisia tietoja Venäjälle. Presidentillä on kuitenkin hyvin laajat valtuudet kertoa eteenpäin luottamuksellisia tietoja, joten Trump ei todennäköisesti rikkonut lakia.

Trump kehuskeli tiedustelutiedoilla

Trump tapasi Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin ja Venäjän Yhdysvaltain-suurlähettilään Sergei Kisljakin virkahuoneessaan vain päivää sen jälkeen, kun hän oli erottanut Trumpin vaalikampanjan venäläiskytköksiä tutkivan liittovaltion poliisin FBI:n johtajan James Comeyn. Lähteiden mukaan hän kertoi tuolloin Lavroville ja Kisljakille huippusalaisia yksityiskohtia terrori-iskujen uhasta, joka liittyy kannettavien tietokoneiden käyttöön lentokoneessa.

WP:n viranomaislähteen mukaan Trump kertoi venäläisille kerskailevaan sävyyn tiedoistaan.

– Saan suurenmoista tiedustelutietoa. Minulla on ihmisiä, jotka antavat minulle suurenmoista tiedustelutietoa päivittäin.

Tapaamisessa mukana ollut kansallisen turvallisuuden neuvonantaja H. R. McMaster kiistää, että Trump olisi keskustellut tiedustelulähteistä tai tiedonkeruumetodeista tai sotilasoperaatioista, jotka eivät olisi olleet jo julkisesti tiedossa. Kun hänen lausettaan tutkii tarkasti voi huomata, ettei hän itse asiassa kiistä Washington Postin lähteiden kertomia tietoja.

BuzzFeed-verkkolehti kertoi WP:n artikkelin jälkeen, että nimettömän yhdysvaltalaisen valtion virkamiehen mukaan Trumpin paljastukset olivat vielä paljon pahempia kuin mitä julkisuudessa on jo kerrottu.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov ja Yhdysvaltain-suurlähettiläs Sergei Kisljak pääsivät viime viikolla vierailulle Valkoiseen taloon presidentin työhuoneeseen oval officeen. Barack Obaman hallinto ei päästänyt venäläisiä oval officeen, johon Valkoisen talon ex-virkailijat kertoivat Politicossa venäläisten hinkuneen vuosien ajan.

Washington Postin jutun julkaisun jälkeen Valkoinen talo on pyrkinyt suitsimaan väitteitä Trumpin lipsautuksista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?