Ratkeaako Isdalenin mysteerivainajan henkilöllisyys vihdoin? 46 vuotta vanha juttu uudestaan auki - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Ratkeaako Isdalenin mysteerivainajan henkilöllisyys vihdoin? 46 vuotta vanha juttu uudestaan auki

Yli neljäkymmentä vuotta on kulunut, mutta mysteeri on yhä ratkaisematta.

Julkaistu: 15.5.2017 16:24

Lastensa kanssa ulkoilemassa ollut norjalaismies löysi 29. marraskuuta 1970 kivikossa selällään makaavan ja osittain palaneen alastoman naisen ruumiin. Naisen henkilöllisyys on yhä mysteeri.

Maaliskuussa Ilta-Sanomat kertoi Norjan Isdalenissa vuonna 1970 kuolleen naisen mysteeristä, joka on yhä ratkaisematta.

Ruumiin ympärillä oli lukuisia pinkkejä unilääkepillereitä, pakattu lounasrasia, tyhjä pullo paikallista St. Hallvard -likööriä ja hopealusikka, josta omistajan nimikirjaimet oli raaputettu pois. Lisäksi paikalla oli kaksi tyhjää muovipulloa, jotka haisivat bensiinille.

Norjalaismies oli kahden tyttärensä kanssa kävelyllä Ulriken-vuoren pohjoisjuurella marraskuun lopussa 1970, kun he löysivät naisen ruumiin. Poliisi aloitti tutkimukset tapahtumapaikalla välittömästi.

Tutkinnan edetessä paljastui, että nainen oli esiintynyt Euroopassa matkatessaan useita keksittyjä henkilöllisyyksiä käyttäen, mutta kertonut yleensä olevansa belgialainen. Lisäksi hän oli kirjoittanut salakielellä muistikirjaansa ja hänen vaatteistaan oli poistettu laput, jotka kertoivat niiden alkuperästä. Naisen matkatavaroista löytyi myös naamioitumiseen käytettäviä tavaroita, kuten peruukkeja.

Naisesta annettiin tutkinnan alettua seuraava kuvaus, jonka Norjan poliisi toimitti Interpolille:

”Noin 25–30-vuotias. 164 cm pitkä, hoikka, leveät lanteet. Pitkät ruskeanmustat hiukset, pienet ja pyöreät kasvot, ruskeat silmät ja pienet korvat. Useita hampaita paikattu, useissa poskihampaissa kultaiset kruunut. Paikattu todennäköisesti Kaukoidässä, Keski- tai Etelä-Euroopassa tai Etelä-Amerikassa. Neljätoista hampaista osittain tai kokonaan juurihoidettu.”

Kadonneesta tehtiin myös piirros, jotta joku voisi tunnistaa hänet. Naisen henkilöllisyys on kuitenkin yhä mysteeri.

Poliisi ei kuitenkaan koskaan onnistunut tunnistamaan naista, eikä kukaan omainen ottanut yhtettyä poliisin. Mysteerinainen haudattiin Bergeniin maaliskuussa 1971 ja tutkinta lopetettiin. BBC:n mukaan hautajaiset järjestettiin katolisin menoin, koska poliisi oletti naisen olevan katolinen.

Kun kukaan ei kysellyt naisen perään, haudattiin hänet Bergenissä vuonna 1971.

Kaikki tutkijat eivät kuitenkaan allekirjoittaneet teoriaa, jonka mukaan kyseessä olisi ollut itsemurha, joten mysteeri on pysynyt Norjassa pitkään puheenaiheena. Vainajan hampaita tutkittiin uudelleen vuonna 2016, mutta tuolloin mitään ratkaisevaa ei paljastunut.

Norjan yleisradioyhtiö NRK uutisoi kuitenkin nyt, että tapauksen tutkinta on avattu uudelleen. Tutkijat uskovat, että mysteeri voisi ratketa nykyaikaisen tieteen keinoin. DNA-analyysi on nykyisin keskeinen keino, jonka avulla poliisit pystyvät tunnistamaan tuntemattomia vainajia. Vuonna 1970-luvulla tekniikka ei ollut yhtä kehittynyttä.

Haukelandin yliopistollisessa sairaalassa olikin säilynyt nenäliinanäytteitä, jotka oli otettu naisen sisäelimistä. Tämän tultua ilmi Norjan poliisi ja NRK päättivät lähettää näytteet DNA-analyysiin. Kuukausia kestäneiden DNA-tutkimuksen perusteella selvisi, että nainen on eurooppalaista alkuperää.

Nainen kirjautui Neptun-hotelliin nimellä Alexia Zarna-Merchez. Lisäksi nainen on käyttänyt ainakin nimiä Claudia Tielt, Vera Jarle, Finella Lorck, Claudia Nielsen, Genevieve Lancier ja Elisabeth Leenhouwfr.

BBC:n mukaan DNA-tutkimuksen tulokset heikentävät todennäköisesti ainakin mahdollisuutta teoriaan, jonka mukaan nainen olisi ollut Israelin vakooja.

Myös Interpol on päivittänyt kuvaustaan kadonneesta henkilöstä viimeisimpien tutkimustulosten perusteella. Naisen henkilöllisyys voi selvitä, jos joku hänen perheenjäsenensä on DNA-rekisterissä jossain. NRK:n mukaan Interpolin ilmoitus tavoittaa 190 maata ja useat tutkimukset ovat jo parhaillaan käynnissä. Naisesta on samalla julkistettu myös uusi piirroskuva.

BBC om Isdalkvinnen. https://t.co/iwrqvsCFqo— Mediablikk (@MEDIABLIKK) 13. toukokuuta 2017

Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen myös tästä.

Interpolin ”mustan ilmoituksen” avulla on aiemminkin päästy tuntemattomien vainajien jäljille, sanoo asiantuntija.

– Voi kestää kauan saada vastaus, mutta se on mahdollista, totesi ylitarkastaja Maj Nordskaug Norjan keskusrikospoliisista NRK:lle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?