Merkel pyyhki sosiaalidemokraateilla pöytää Martin Schulzin kotikentällä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Merkel pyyhki sosiaalidemokraateilla pöytää Martin Schulzin kotikentällä

Kristillisdemokraateille luvassa selvä voitto Nordrhein-Westfalenin aluevaaleissa.

Angela Merkelin kristillisdemokraateille on luvassa selvä voitto Nordrhein-Westfalenin aluevaaleissa.­

14.5.2017 20:21

Saksan liittokansleri Angela Merkelin johtamat kristillisdemokraatit ovat voittamassa Nordrhein-Westfalenin osavaltiovaalit selvin luvuin. CDU on syrjäyttämässä osavaltion johdosta sosiaalidemokraatit, jotka ovat hallinneet Saksan väkirikkainta osavaltiota 50 vuoden ajan.

Ensimmäisten ennusteiden mukaan CDU saa äänistä 34,5 prosenttia. Sosiaalidemokraattien tulos on kehno, 30,5 prosenttia.

Myös SPD:n hallituskumppani vihreät kärsi vaalitappion ja oli saamassa noin kuusi prosenttia äänistä. Liberaalipuolue FDP paransi ja oli saamassa äänistä 12 prosenttia. EU- ja maahanmuuttovastainen Vaihtoehto Saksalle -puolue (AfD) oli saamassa äänistä noin 7,5 prosenttia.

Tulos on kova isku sosiaalidemokraattien uudelle johtajalle Martin Schulzille, koska Merkel pyyhki kilpailijallaan pöytää tämän kotiosavaltiossa. Schulzin noste Saksan politiikassa näyttää nyt tyssänneen. Nämä ovat jo kolmannet vaalit, jotka puolue tänä vuonna häviää Schulzin johdolla. Takkiin tuli myös Saarlandin ja Schleswig-Holsteinin osavaltiovaaleissa.

Nordrhein-Westfalenin vaalitulosta pidetään tärkeänä suunnannäyttäjänä sille, mihin suuntaan puolueiden valtasuhteet ovat kehittymässä. Kyseessä ovat viimeiset aluevaalit ennen syksyn liittopäivävaaleja. Merkitystä korostaa se, että osavaltio on Saksan väkirikkain. Sen talous on kuitenkin kehittynyt heikommin kuin Saksan keskimäärin, mikä näyttää saaneen äänestäjät kaipaamaan vallanvaihtoa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?