8 arabiprinsessaa oikeuteen Belgiassa – pitivät 20 naispalvelijaa orjinaan luksushotellissa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

8 arabiprinsessaa oikeuteen Belgiassa – pitivät 20 naispalvelijaa orjinaan luksushotellissa

Prinsessoja syytetään työlainsäädännön rikkomisesta ja ihmiskaupasta.

Epäillyt rikokset tapahtuivat brysseliläisessä Conrad-luksushotellissa.

13.5.2017 12:57

Kahdeksaa Yhdistyneistä arabiemiirikunnista kotoisin olevaa naista syytetään palvelusväen tuomisesta Eurooppaan ilman työviisumia. Arabiprinsessat olivat lisäksi pitäneet palvelusväkeään epäinhimillisissä olosuhteissa.

Nyt heitä syytetään työlainsäädännön rikkomisesta ja ihmiskaupasta. Epäillyt rikokset ovat tapahtuneet Belgiassa. Tapauksesta uutisoivat muun muassa belgialainen RTL ja saksalainen Deutsche Welle.

Prinsessa Sheikha Hamda Al Nahyan ja hänen seitsemän tytärtään ovat matkustelleet säännöllisesti Brysseliin. Vuonna 2008 naiset vuokrasivat RTL:n mukaan jälleen useamman kuukauden ajaksi käyttöönsä jopa kokonaisen kerroksen Conrad-hotellista, joka tunnetaan nykyisin Steinberger Grand Hotelina.

Naisilla oli mukanaan 20 naispalvelijaa, joiden täytyi olla valmiina toteuttamaan prinsessojen toiveita ympäri vuorokauden saamatta palkkaa työstään. Palvelijoiden oloja on verrattu jopa orjuuteen, sillä he eivät saaneet riittävästi ruokaa ja joutuivat nukkumaan lattialla. Heillä ei myöskään ollut viisumeita tai työlupia Brysseliin.

Tapauksen jäljille päästiin, kun yksi palvelijoista onnistui pakenemaan ja painui poliisin puheille. Jutun saaminen oikeuteen on kestänyt yhdeksän vuotta, koska prinsessojen asianajaja on toistuvasti valittanut poliisien loukanneen heidän oikeuksiaan tutkimalla heidän hotellihuoneensa.

Abu Dhabin emiraattia hallinnoiva kuninkaallinen Al Nahyanin perhe on vaikutusvaltainen perhe Arabiemiraateissa. Maailmalla nimi tuli tunnetuiksi, kun perheeseen kuuluva sheikki Mansour bin Zayed Al Nahyan osti Valioliigaseura Manchester Cityn vuonna 2008. Hänet listattiin vuonna 2009 Britannian rikkaimmaksi futispomoksi reilun 16 miljardin omaisuudellaan.

Hänen isänsä sheikki Zayid ibn Sultan Al Nahyan oli Yhdistyneiden Arabiemiraattien perustaja ja presidentti.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat pitkään syyttäneet äveriäitä arabimaita ”modernin orjuuden” tukemisesta. Modernilla orjuudella viitataan esimerkiksi intialaisten ja pakistanilaisten työntekijöiden houkuttelemiseen työskentelemään hyvällä palkalla arabimaihin. Saudi Arabiassa, Bahrainissa ja Arabiemiraateissa heille kuitenkin käy ilmi, ettei palkka ole yhtä hyvä kuin heille luvattiin ja he joutuvat työskentelemään ympäri vuorokauden.

Arabiprinsessojen käytös on noussut otsikoihin Euroopassa ennenkin. Ilta-Sanomat uutisoi viime syksynä tapauksesta, jossa saudiprinsessa nöyryytti Pariisissa ranskalaista sisustussuunnittelijaa. Hän oli käskenyt sisustussuunnittelijaa suutelemaan jalkojaan ja uhkasi tätä ampumisella.

Prinsessa pidätettiin lyhyeksi aikaa sisustussuunnittelijan tekemän ilmoituksen jälkeen, mutta hän välttyi syytteeltä nauttimansa diplomaattisen koskemattomuuden ansiosta. Prinsessan kerrottiin poistuneen sittemmin Pariisista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?