Venäjällä kummastellaan uutta suunnitelmaa – kielletäänkö anonyymi nettisurffailu kokonaan?

Julkaistu:

Venäjän presidentti Vladimir Putin on allekirjoittanut maan uuden informaatioyhteiskunnan kehitysstrategian vuosille 2017–2030.
Presidentin asetuksena voimaan tullut strategia käytännössä kieltää anonymiteetin internetissä.

Asiakirjoista ilmenee, että Venäjällä pyritään ”luomaan internetiin luottamuspohja, joka takaa käyttäjille luottamuksellisuutta sekä henkilökohtaista turvallisuutta. Se myös huomioi heidän henkilökohtaisten tietojensa turvan sekä sulkee pois käyttäjien anonyymiyden ja vastuuttomuuden”.

Komsomolskaja Pravda -lehti kiinnittää huomiota lauseen sisäiseen ristiriitaan: miten voi samalla taata luottamuksellisuuden ja kieltää anonymiteetin? Asiaa ei lehden mukaan osattu kommentoida myöskään Venäjän viestintäministeriössä. Varaministeri Aleksei Volin ei osannut edes kertoa, kuka kirjoitti strategian luonnoksen, sillä se valmisteltiin muualla kuin ministeriössä.

Kommersant -lehden mukaan strategiassa heijastuu huoli, jota esimerkiksi viestisovellusten kasvava rooli mediakentällä viranomaisissa herättää.

Esimerkiksi Vkontakten luojan Pavel Durovin kehittämä Telegram -viestisovellus tarjoaa lukijoille erilaisia kanavia, joista suosituimmat houkuttelevat kymmeniätuhansia tilaajia juuri tekijöiden salaperäisyydellä. Lisäksi viestisovellukset mahdollistavat viestien salaamista niin, että lähettäjän tiedot jäävät piiloon.

Strategian ristiriitainen ja Venäjän nettiyhteisössä paheksuntaa herättävä pykälä tähtää juuri siihen, ettei netissä olisi lainkaan mahdollista piilottaa käyttäjän henkilöllisyyttä.

Kommersantin haastattelema matkailubloggari Ilja Varlamov, joka käyttää itse Telegram -viestisovellusta, katsoo, että anonymiyden kieltäminen pakottaa ihmisiä siirtymään esimerkiksi salattuun Tor-verkkoon.

Venäjällä oli vuonna 2016 yli 80 miljoonaa nettikäyttäjää ja aktiivisten käyttäjien määrä tulee lähivuosina kasvamaan. Venäjän sähköisen viestinnän liiton pääanalyytikko Karen Kazarjanin mukaan strategia ei kuitenkaan pyri määrittelemään tulevaisuutta vaan kartoittaa olemassa olevat ongelmat.

Strategia on määrä panna täytäntöön 1.10.2017.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt