Venezuelan hallitusta vastustavat mielenosoittajat paiskovat mellakkapoliisia ”kakkatovin cocktaileilla”

rac

Julkaistu:

Paikalliselle tv-kanavalle puhuneen viranomaisen mukaan ulostepommeja heittelevät mielenosoittajat altistavat itsensä ”ankarille rangaistuksille”.
Syvistä talousvaikeuksista ja niiden aiheuttamista levottomuuksista kärsivässä Venezuelassa hallituksen vastustajat ovat viime aikoina osoittaneet kaduilla mieltään lähes päivittäin.

Nyt mielenosoittajat ovat löytäneet uuden, edullisen aseen kamppaillessaan heitä suitsivaa kansalliskaartia ja poliisia vastaan. El Paísin mukaan käyttöön on otettu niin sanotut kakkapommit, eli ihmisten ja eläinten ulosteilla täytetyt lasipurkit, joita mielenosoittajat heittelevät päin mellakkapoliisia.

Yllä olevalla videolla on nähtävissä, kuinka mielenosoittajat valmistautuvat protestiin.

Espanjankielisessä mediassa uusia aseita on kutsuttu nimellä ”cocktails puputov”, joka kääntyy vapaasti suomeksi muotoillen ”kakkatovin cocktaileiksi”. Esikuvana pommeille lienee ollut suomalaiskeksintö Molotovin cocktail, eli nestemäistä polttoainetta sisältävä lasipullo, joka sytytetään tuleen suuaukkoon tungetun rievun avulla.


Ensimmäisen kerran kakkapommeja käytettiin tiettävästi viime viikonloppuna Los Tequesin kaupungin liepeillä järjestetyssä protestissa. Sosiaalisessa mediassa levisi kertomus noin kymmenestä kansalliskaartin jäsenestä, jotka olivat saaneet ulosteita päälleen.

Useiden heistä kerrottiin reagoineen hyökkäyksiin oksentamalla. Tarinan todenperäisyydestä ei ole takeita, mutta tämän jälkeen useat sosiaalisen median käyttäjät julkaisivat kuvia ja videoita kakkapommien valmistamisesta.

WhatsApp-palvelussa on kiertänyt myös yksityiskohtainen ohjeistus aseen valmistamiseen.

Viranomainen syytti mielenosoittajia ”biokemiallisten aseiden” käytöstä

Keskiviikkona pääkaupunki Caracasissa järjestettiin mielenosoitus, josta sen kokoon kutsujat käyttivät nimitystä ”La Marcha de la Mierda” eli ”paskamarssi”. Marssista tuli nimensä veroinen.

Oikeuden ylitarkastaja Marielyz Valdez syytti AFP:n mukaan mielenosoittajia kemiallisten aseiden käytöstä.

– Ne ovat biokemiallisia aseita. Biokemiallisten aseiden käyttö on luokiteltu rikokseksi ja sillä altistaa itsensä ankaralle rangaistukselle, Valdez sanoi paikallisen VTV-kanavan haastattelussa AFP:n mukaan.


Muun muassa aikaistettuja vaaleja vaativat mielenosoittajat syyttävät presidentti Nicolas Maduroa talouskriisistä ja sen aiheuttamasta ruokapulasta. Presidenttiä syytetään myös mielenosoitusten tukahduttamisesta ja yrityksestä hallita diktaattorin tavoin.

Maduro on puolestaan väittänyt kriisiä Yhdysvaltain suunnittelemaksi juoneksi ja kutsunut mielenosoittajia ”terroristeiksi”.

Syyttäjien mukaan 38 ihmistä on saanut surmansa yhteenotoissa huhtikuun ensimmäisen päivän jälkeen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt