Suomi haluaa olla jäänmurtajien Uber

Julkaistu:

”Olemme puhuneet, että miksei Suomen ja Yhdysvaltojen välillä voisi olla kansainvälistä jäänmurtosopimusta kuten Suomen ja Ruotsin välillä”, sanoo Tero Vauraste.
Suomi on saanut Yhdysvallat innostumaan ajatuksesta yhteiskäytössä olevista jäänmurtajista, kertoo Arktisen talousneuvoston puheenjohtajaksi tällä viikolla valittu Tero Vauraste valtion omistamasta jäänmurtoyrityksestä Arctiasta.

– Ajatuksemme on eräänlainen Ice Uber tai Icebnb.

Yhdysvaltojen on sisäpoliittisesti vaikeaa ostaa suomalaisilta jäänmurtajia, sillä presidentti Donald Trump painottaa valtion hankinnoissa voimakkaasti kotimaisuutta. Yhteiskäyttö voisi antaa yhdysvaltalaisille mahdollisuuden saada tästä huolimatta käyttöönsä suomalaista jäänmurto-osaamista.

– Olemme puhuneet, että miksei Suomen ja Yhdysvaltojen välillä voisi olla kansainvälistä jäänmurtosopimusta kuten Suomen ja Ruotsin välillä.

Vauraste uskoo, että arktisen neuvoston Alaskassa pidetty kokous poikii Suomelle muitakin liiketoimintamahdollisuuksia muun muassa siksi, että kokouksessa sovittiin arktisen alueen tietoliikenneyhteyksien kehittämisestä ja alueella asuvien lasten koulutusmahdollisuuksien parantamisesta.