Draamaa arktisen kokouksen kulisseissa: Yhdysvallat yritti laittaa ilmastolinjaukset uusiksi päivää ennen tapaamista

Julkaistu:

Arktisten maiden kokouksessa Yhdysvaltojen Alaskassa päästiin yhteisymmärrykseen Suomen puheenjohtajakauden tavoitteista.
Suomi vastaanotti Arktisen neuvoston puheenjohtajuuden Fairbanksissa pidetyssä kokouksessa torstaina. Suomea edustanut ulkoministeri Timo Soini (Ps) iloitsi siitä, että kokous hyväksyi samalla Suomen muotoileman ohjelman pohjalta tehdyn julistuksen yhteisistä tavoitteista tulevina vuosina.

Julistuksessa mainitaan muun muassa ilmastonmuutoksen arktisille alueille aiheuttama uhka, Pariisin ilmastosopimuksen hyväksymisen tärkeys ja YK:n kestävän kehityksen tavoitteet, joita Suomi on pyrkinyt korostamaan.

Kokouksen alla tunnelma kiristyi, kun Yhdysvallat yritti viime hetkellä livetä jo aiemmin virkamiesten lukkoon lyömästä, ilmastonmuutoksen ja Pariisin sopimukseen liittyvästä muotoilusta, jonka jo osa maiden ministereistäkin oli ehtinyt hyväksyä.

– Tieto tästä tuli meille eilen, juuri ennen tätä kokousta, kertoi Suomea neuvotteluissa edustanut René Söderman.

Erityisesti Ruotsin neuvottelijoiden kerrottiin hermostuneen Yhdysvaltojen toiminnasta.

– Siellä oli kohtia jotka neuvoteltiin sitten uudelleen. Mutta jäsenmaat eivät hyväksyneet kaikkia Yhdysvaltojen muutosehdotuksia, Söderman sanoi.

Myös Soini kuvaili neuvotteluja vaikeiksi.

– Suomalaisilta ei usko loppunut mutta kärsivällisyys oli koetuksella. Kyllä tämä oli aika vaikea prosessi, Soini myönsi kokouksen jälkeen.

Hän kiitteli suomalaisia neuvottelijoita hyvästä työstä vaikeassa tilanteessa.

– Pariisi ja kestävän kehityksen tavoitteet siellä mainitaan. Eivät ne sinne ihan ilman työtä tulleet tai jääneet.