Trumpin työhuoneeseen päästetyn venäläiskuvaajan kaksoisrooli paljastui – johdettiinko Valkoista taloa harhaan? - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Trumpin työhuoneeseen päästetyn venäläiskuvaajan kaksoisrooli paljastui – johdettiinko Valkoista taloa harhaan?

Yhdysvaltain presidentin ja Venäjän ulkoministerin tapaamisen taltioinut valokuvaaja esiteltiin virallisena kuvaajana, mutta myöhemmin kävi ilmi, että hän työskentelee myös uutistoimisto Tassin leivissä.

11.5.2017 10:50

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov tapasivat keskiviikkona Valkoisessa talossa. Presidentin työhuoneessa oval officessa järjestettyyn tapaamiseen liittyy useita yksityiskohtia, jotka ovat herättäneet ihmetystä.

Yhdysvaltalaista mediaa ei päästetty lainkaan raportoimaan tapaamisesta, ja ainoat kuvat siitä julkaisi aluksi Venäjän ulkoministeriö. New York Timesin mukaan paikallisen median sulkeminen ulkopuolelle viittaa siihen, että Yhdysvaltain hallinto halusi välttää kiusallisia kysymyksiä FBI:n johtajan James Comeyn potkuihin liittyen.

Myöhemmin vierailusta julkaisi kuvia myös Venäjän valtion uutistoimisto Tass. Washington Postin mukaan oval officeen päästetty venäläiskuvaaja esiteltiin Valkoiselle talolle Venäjän hallinnon virallisena valokuvaajana.

Myöhemmin kävi kuitenkin ilmi, että mies työskentelee myös Tassille. Uutistoimiston Washingtonin-toimituksen päällikkö Andrei Sitov kertoi lehdelle, että kuvaaja matkusti Yhdysvaltoihin Lavrovin koneessa ja taltioi tämän liikkeitä koko vierailun ajan.

Valokuvaajan pääsy työhuoneeseen sisälsi turvallisuusriskin?

Useat entiset Yhdysvaltain tiedusteluviranomaiset ovat kritisoineet Tassin valokuvaajan päästämistä oval officeen. Kyse on mahdollisesti turvallisuusriskistä, sillä heidän mukaansa presidentin työhuoneeseen olisi voitu tuoda kuuntelu- tai muuta tarkkailulaitteistoa kameroiden ja muun elektroniikan mukana.

Valkoisen talon mukaan kuvaaja joutui laitteistoineen vastaavanlaisten turvatarkastusten kohteeksi kuin paikallisen median edustajat paikalle tullessaan. Erään entisen tiedusteluviranomaisen mukaan tämä ei kuitenkaan riitä, sillä rutiinitarkastus ei välttämättä paljasta hienostuneita vakoilulaitteita.

Trumpin kerrotaan tavanneen Lavrovin presidentti Putinin pyynnöstä.­

Vakoilulaitteiston asentaminen ei olisi ennenkuulumatonta, sillä 90-luvulla Yhdysvaltain ulkoministeriön rakennuksesta löydettiin Venäjän tiedustelun kuuntelulaitteet, jotka oli asennettu tuolloisen ulkoministerin Madeleine Albrightin kokouksissaan käyttämään huoneeseen.

Washington Postille nimettömänä puhuneen hallinnon viranomaisen mukaan Valkoista taloa johdettiin harhaan valokuvaajan kaksoisroolin suhteen, minkä vuoksi myös siellä yllätyttiin Tassin julkaisemista kuvista.

Valkoinen talo ei julkaissut tapaamisesta kuvia, vaikka myös sen virallisen valokuvaajan kerrotaan olleen läsnä.

Putin pyysi Trumpilta Lavrovin tapaamista

Ihmetystä on herättänyt myös se, että tapaamisessa oli läsnä Venäjän Yhdysvaltain-suurlähettiläs Sergei Kisljak. Suurlähettilään läsnäolo valtiovierailulla ei ole sinänsä uutinen, mutta erikoisen tilanteesta tekee se, että Kisljak on ollut keskeinen hahmo kohussa, joka on jo pidemmän aikaa myrskynnyt Trumpin väen mahdollisten Venäjä-kytkyjen ympärillä.

Lisäksi huomiota on saanut myös Lavrovin itsensä pääsy oval officeen. Ulkoministeri on vieraillut Valkoisessa talossa aiemminkin, mutta Politicon mukaan Trumpin edeltäjän Barack Obaman hallinto eväsi häneltä pyynnöistä huolimatta johdonmukaisesti pääsyn presidentin työhuoneeseen.

Lavrov matkusti Washingtoniin alun perin tapaamaan Rex Tillersonia.­

– He kinusivat sitä meiltä vuosien ajan. He yrittivät jatkuvasti päästä sinne, ja me kieltäydyimme toistuvasti, kertovat entiset Valkoisen talon virkailijat lehdelle.

Alun perin Lavrovin oli tarkoitus tavata ainoastaan Yhdysvaltain ulkoministeri Rex Tillerson. Valkoisen talon tiedottajan mukaan myös Trump otti Lavrovin vastaan, koska Venäjän presidentti Vladimir Putin pyysi tapaamista häneltä varta vasten.

– Putin pyysi sitä erikseen, kun he puhuivat viimeksi puhelimessa, Valkoisen talon edustaja kertoi Politicolle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?