Saksalaisupseerit suunnittelivat yhdessä terrori-iskua: 28-vuotias tekeytyi turvapaikanhakijaksi, 27-vuotias teki tappolistan - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Saksalaisupseerit suunnittelivat yhdessä terrori-iskua: 28-vuotias tekeytyi turvapaikanhakijaksi, 27-vuotias teki tappolistan

Julkaistu: 10.5.2017 14:53

Tapaus on laajentunut skandaaliksi, joka järkyttää koko maata.

Helmikuussa 2017 alkoi purkautua vyyhti, joka on sittemmin laajentunut Saksan armeijaa ja koko maata shokeeraavaksi, täysimittaiseksi skandaaliksi. Tuolloin Itävallan poliisi pidätti 28-vuotiaan Saksan armeijan eliittisotilaan, kun tämä yritti hakea Wienin lentokentän käymälään piilottamaansa ladattua asetta upseerien tanssiaisten jälkeen.

Upseeri päästettiin vapaaksi, mutta poliisi varoitti saksalaiskollegoitaan, koska miehen sormenjäljet paljastivat hänen rekisteröityneen turvapaikanhakijaksi.

Saksan mediassa Franco A. -nimellä kutsuttu mies oli ollut osa tarkoin valikoitujen saksalaissotilaiden ryhmää, joka oli aiemmin lähetetty opiskelemaan Ranskan Saint-Cyrissä sijaitsevaan sotilasakatemiaan. Valmistumisensa jälkeen hänet sijoitettiin Ranskan Illkirchissa toimivaan ranskalais-saksalaiseen prikaatiin.

Kyseessä on arvostettu yksikkö, joka symboloi entisten vihollisten lähentymistä toisen maailmansodan jälkeen.

Armeijan tukikohtiin on tehty ratsioita salaliiton paljastumisen jälkeen. Tämän Donaueschingenissä sijaitsevan Fuerstenbergin sotilastukikohdan parakeista löytyi Wermachtin (Saksan sotavoimien nimi vuosina 1935–1945) muistoesineitä.

Itävallan poliisin vinkin jälkeen käynnistyneessä viranomaistutkinnassa kävi ilmi, että Franco A. oli viettänyt erikoislaatuista kaksoiselämää. Hän oli rekisteröitynyt David Benjamin -nimiseksi syyrialaiseksi turvapaikanhakijaksi ja asunut Baijerin Zirndorfissa sijaitsevassa pakolaiskeskuksessa, vaikkakin näyttäytyi siellä ilmeisesti vain harvakseltaan.

Kuukausien ajan mies huijasi maahanmuuttoviranomaisia esiintymällä vainottuna kristittyä, joka ei osannut sanaakaan saksaa. Damaskoslaisen hedelmämyyjän pojaksi itseään väittänyt mies matkusti turvapaikkakuulusteluihin Illkirchistä käsin ja puhui niissä murteellista ranskaa tulkin avustamana.

Lounais-Saksan Donaueschingenissä sijaitsevan Fürstenbergin sotilasparakin seinään oli viikonloppuna ilmestynyt teksti ”natsit ulos!”.

Tiistaina Saksan poliisi pidätti myös toisen armeijan upseerin epäiltynä äärioikeistolaisesta salaliitosta. 27-vuotias luutnantti Maximilian T. työskenteli samassa joukko-osastossa kuin Franco A.

Tiistaina pidätetyn upseerin kerrotaan laatineen tappolistan ja selitelleen parhain päin upseeritoverinsa poissaoloja tukikohdasta sillä aikaa, kun tämä esiintyi turvapaikanhakijana.

Nyt Franco A. odottaa viranomaisten huomassa syytteitä väkivallantekojen suunnittelusta ja väärällä henkilöllisyydellä esiintymisestä. Viranomaiset selvittävät, suunnitteliko hän terrorihyökkäystä, josta syy olisi vieritetty turvapaikanhakijoiden kontolle.

– Hyökkäys olisi tapahtunut. Paikalta olisi löydetty ase, jossa olisi ollut sormenjäljet. Olisimme syöttäneet ne järjestelmäämme ja ne olisivat sopineet syyrialaiseen pakolaiseen, puolustusministeri Ursula von der Leyen sanoi televisiohaastattelussa kuvaillessaan mahdollista ”kauhuskenaariota”.

Puolustusministeri Ursula von der Leyen on kertonut televisiopuheessa iskun kauhuskenaariosta.

Viranomaiset ovat saaneet selville, että Franco A. oli haalinut Bundeswehrin varastoista ainakin 1 000 ammusta, jotka hän oli kätkenyt rikoskumppaninsa, 24-vuotiaan opiskelijan, Mathias F:n, kotiin. Samasta asunnosta löytyi myös hakaristillä koristeltu kivääri sekä äärioikeistolaisia viestejä sisältäneitä muistiinpanoja.

Illkirchin tukikohdan parakista puolestaan löytyi hakaristejä sekä muita kansallissosialistisen Saksan sotavoimiin Wehrmachtiin liittyviä muistoesineitä, jotka kuuluivat Franco A:lle. Nyt poliisit tutkivat miehen tietokonetta ja puhelinta selvittääkseen, oliko tällä myös muita rikoskumppaneita.

Saksan mediassa iskujen suunnitelluiksi kohteiksi on kerrottu muun muassa baijerilainen pakolaiskeskus, oikeusministeri Heiko Maas, entinen presidentti Joachim Gauck sekä juutalaisten ja muslimien keskusneuvostot.

Tapauksen laajeneminen on nostanut esiin Saksan puolustusvoimissa Bundeswehrissa muhivan äärioikeistolaisen radikalismin. Sen myötä armeijan tukikohtien parakkeihin on tehty ratsioita, joissa on etsitty äärioikeistolaista materiaalia ja natsiesineistöä.

Kohua on syventänyt entisestään ilmi käynyt tieto siitä, että Ranskan sotilasakatemian komentaja oli hylännyt Franco A:n maisterintyön vuonna 2014, koska tämä oli esittänyt siinä muun muassa argumentin, jonka mukaan ihmisoikeudet voisivat johtaa ”länsimaisten rotujen” kansanmurhaan.

– Jos kyseessä olisi kurssille osallistunut ranskalainen, erottaisimme hänet, komentaja oli kertonut Franco A:n saksalaisille esimiehille tuolloin.

Saksan armeijan työntekijä puolustusministeriön portilla 4. toukokuuta.

Vaikka opinnäyte sisälsi runsaasti myös muuta rasistista ja radikaalia nationalistista materiaalia, upseerin esimiehet päättivät pidättäytyä kurinpitotoimista. Syyksi tähän on väitetty sitä, että he eivät halunneet vaarantaa kunnianhimoisen ja menestyneen nuoren sotilaan uraa.

Kuritoimien sijaan Franco A. sai suullisen varoituksen ja kehotuksen kirjoittaa maisterintyönsä uudelleen. Löyhä suhtautuminen rikkoo Saksan armeijan sääntöjä, jotka vaativat raportoimaan sotilastiedustelulle kaikesta sotilaiden keskuudessa esiintyvästä ääriajattelusta välittömästi.

Saksan sotilastiedustelu tutkii parhaillaan 280 epäiltyä ääriajattelutapausta armeijassa. Neljän viime vuoden aikana 18 sotilasta on erotettu armeijasta radikaalien näkemystensä vuoksi. Aktiivipalveluksessa kerrotaan olevan tällä hetkellä 178 000 sotilasta.

 Lähteet: Reuters, Deutsche Welle, Die Welt

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?