Kommentti: Trump teki jättimäisen virheen – FBI-pomon potkut johtavat väistämättä seurauksiin - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kommentti: Trump teki jättimäisen virheen – FBI-pomon potkut johtavat väistämättä seurauksiin

Riippumaton Venäjä-tutkinta voi olla viimeinen keino puhdistaa Yhdysvaltain presidentti epäilyistä, kirjoittaa Ilta-Sanomien ulkomaan uutisten tuottaja Jari Alenius.

10.5.2017 13:27

Donald Trump taisi katsella tiistaina televisiosta, kuinka Vladimir Putin pöyhisteli Venäjän voitonpäivän juhlallisuuksissa ja tuumia, että minäkin haluan tuollaiseen asemaan.

Trumpin päätös erottaa FBI:n johtaja James Comey on juuri sellainen veto, jota voisi odottaa Venäjän johtajalta, mutta ei Yhdysvaltain presidentiltä.

Trumpin tempun ja varsinkin sen ajoituksen taustalla vaikuttaa olevan joko häikäilemätön laskelmointi tai paha virhearviointi. Tulevien päivien ja viikkojen kuluessa nähdään, selviääkö hän siitä kuivin jaloin.

Seurauksia tulee väistämättä, sillä kyseessä on Trumpin presidenttikauden toistaiseksi yllättävimpiin ja järisyttävimpiin kuuluva teko. Poliittinen turbulenssi Washingtonissa on nyt valtaisaa, ja Trumpin hallinnon, korkeiden poliisi- ja oikeusviranomaisten sekä kongressin avainhenkilöiden toimista riippuu, mihin suuntaan tilanne kehittyy. Yleisellä mielipiteelläkin on merkitystä.

Trump teki historiaa

Kerrataanpa tapahtumia hieman. Liittovaltion poliisi FBI on tutkinut ensin kaikessa hiljaisuudessa ja sitten James Comeyn julki kertomana sitä, juonitteliko Trumpin lähipiiri yhdessä venäläisten kanssa HiIlary Clintonin kaatamista viime vuoden vaaleissa. Yhdysvaltain tiedusteluyhteisö on todennut, että Venäjä sekaantui vaaleihin hakkeroinnilla, ja tarkoituksena oli tukea Trumpin valintaa. Trump on tietenkin kiistänyt kaiken, sekä juonittelun että hakkeroinnin mahdollisen vaikutuksen vaalin lopputulokseen.

Pikku hiljaa on paljastunut, että Trumpin lähipiirin Venäjä-lonkerot ovat olleet monipolviset. Siitä mainio selvitys löytyy esimerkiksi tästä CNN-kanavan tuoreesta koosteesta. Tärkeää on huomata, että mikään ei toistaiseksi viittaa siihen, että Trumpin kampanja olisi toiminut edes epäeettisesti saati laittomasti. Asia on kuitenkin pakko selvittää perin pohjin, koska epäily liittyy jopa maanpetokselliseksi tulkittavaan toimintaan.

Venäjä-tutkinta näytti jo ulos päin siltä, että se polkee paikallaan. Kongressin kuulemisissa ei ole tullut jymypaljastuksia, FBI:n erillisestä tutkinnasta tiedetään vain vähän. Nyt James Comeyn historialliset potkut varmistavat sen, että tutkinta todennäköisesti vauhdittuu ja syvenee.

Trump potkaisikin itseään mojovasti nilkkaan. Hänen päätöksensä jää historiaan paitsi julkeana poliittisena uhkapelinä myös harkitsemattomuuden huippuna. Vaikka Trumpilla on presidenttinä toki oikeus vaihtaa FBI:n johtaja ja hänellä voi olla tekoonsa perusteita, kyse on ennen kaikkea siitä miltä asiat näyttävät. Ja ne näyttävät todella pahalta.

Oliko kyseessä peittely-yritys?

Venäjä-tutkinnan jatko riippuu kongressin republikaaneista, Trumpin puoluetovereista. Mikäli he jostain syystä eivät edes tämän jälkeen suostu nimeämään riippumatonta komiteaa tai erikoissyyttäjää tutkinnan vetäjäksi, he riskeeraavat valtavasti. Kysymykset Comeyn erottamisen taustoista ovat niin vakavia, että luottamus Yhdysvaltain lainvalvontajärjestelmään järkkyy, jos mitään ei tehdä ja tutkintaa vain pyöritellään kongressin poliittisissa komiteoissa.

Comeyn erottamisen keskeisin kysymys on ajoitus: oliko FBI:n Venäjä-tutkimus lähestymässä jotain niin arkaluontoista, että presidentin piti puuttua asiaan suojellakseen itseään. Silloin puhuttaisiin Richard Nixonin Watergate-skandaalin tasoisesta kuprusta.

Trumpin pitää nyt nimetä FBI:lle uusi johtaja, jonka tehtävä on valvoa, että Venäjä-tutkinta viedään maaliin. Oli henkilö kuka tahansa, hänen kykynsä hoitaa hommansa on kyseenalainen alusta lähtien. Teki hän mitä tahansa, häntä voidaan epäillä Trumpin suosimisesta. Yhdysvaltain tärkein sisäinen lainvalvontaelin vedetään puoluepolitikoinnin keskelle, ja se on kaikkien amerikkalaisten kannalta erittäin vahingollista. On hämmentävää, että Trump ei ole tätä tajunnut.

Jos tässä vaiheessa pitää veikata, niin kongressiedustajat ja senaattorit eivät voi tehdä muuta kuin ulkoistaa itsensä tutkinnasta ja nimittää riippumattoman syyttäjän tai komitean. Ei ole poissuljettua, etteikö presidentin toiminta aiheuttaisi myös radikaaleja vastareaktioita, kuten protestieroja tai raskauttavia vuotoja.

Vähintään Trumpilta vaaditaan edes jossain määrin uskottavaa selitystä.

Trump todennäköisesti valehtelee

Trumpin Comey-selityksissä on lukuisia kohtia, joilla hän yrittää luovia kuiville, mutta jotka herättävät vain lisää kysymyksiä.

Ensinnäkin, erottamista perusteltiin sillä, että Comey ilmoitti vaalien alla Clintonin sähköpostitutkinnan uudelleen avaamisesta ja sekaantui näin vaaliprosessiin tavalla, jota lainvalvojan ei pidä tehdä. On totta, että Comeyn toiminta oli kyseenalaista ja todennäköisesti vaikutti vaalitulokseen, mutta ei se Trumpia silloin häirinnyt, päinvastoin hän ylisti FBI:n johtajaa. Jos Trump tuli toisiin ajatuksiin, miksi hän ei erottanut Comeyta heti virkaan astuttuaan? Kaikki erottamiseen liittyvät seikat olivat tiedossa jo tuolloin.

Toiseksi, Trumpin lausunnossa todettiin, että hän päätti erottamisesta alaistensa, oikeusministeri Jeff Sessionsin ja apulaisoikeusministeri Rod Rosensteinin suosituksesta. Sessions vetäytyi aiemmin Venäjä-tutkinnasta, koska ei ollut kertonut avoimesti omista Venäjä-kytkyistään. Vetäytyminen ei näemmä kuitenkaan estänyt häntä nyt suosittelemasta tutkinnan johtajan erottamista. Rosenstein puolestaan on ollut tehtävässään vasta kaksi viikkoa, joten hän on päätynyt suositukseensa aika hätäisesti. Miehet vaikuttavat Trumpin käsikassaroilta.

Kolmanneksi, Trump näyttää selvästi laskelmoineen Comeyn erottamisessa, että demokraatit eivät voisi vastustella, koska ovat itse arvostelleet FBI-johtajaa aiemmin niin rajusti. Tämä on Trumpilta tökerö väärinarvio. Jos hän itse vaihtaa mielipiteitä kuin sukkia, hän ei voi vaatia niissä pitäytymistä myöskään muilta.

Neljänneksi, Trumpin mukaan Comey oli kolmesti kertonut hänelle, että hän itse ei ole tutkittavana. Miten FBI:n johtaja muka on voinut sanoa näin? On ilman muuta selvää, että jos FBI tutkii esimerkiksi Trumpin kampanjapäällikön ja presidentin turvallisuusneuvonantajan Venäjä-kytkyjä ja niistä löytyy jotain hämärää, tutkinnassa on heti väistämättä mukana myös kysymys, mitä heidän pomonsa tiesi. Eikö Trump ymmärrä rikostutkinnan logiikkaa? Vai valehteliko hän Comey-lausunnossaan?

Kyllä, todennäköisesti valehteli. Valkoisen talon lähteistä tihkui amerikkalaismediaan jo ainakin viikon ajan tietoja, että Trump haluaa Comeysta eroon. Ei ollut salaisuus, että FBI:n johtajan lausunnot Venäjä-tutkinnassa olivat harmittaneet monia republikaaneja. Trump itse piti tutkintaa huijauksena ja veronmaksajien rahojen tuhlauksena.

Kaiken selittelyn jälkeen Comeyn potkuissa palataankin kysymykseen, miksi tämä sai lähteä juuri nyt, kun FBI oli suorittamassa viraston lähihistorian näkyvimpiin kuuluvaa tutkintaa, ja kyseinen tutkinta oli ainoa meneillään oleva aggressiivinen yritys selvittää, mitä viime vuonna tapahtui? Vaikka Trump selittäisi mitä, epäilyt pimitysyrityksestä seuraavat häntä.

Trump murentaa luottamusta

Tästä päästään koko skandaalin ytimeen.

Trumpin toiminta presidenttinä on ollut jo tähän mennessä kuin moraalista maanjäristystä. Hän on antanut maahanmuuttomääräyksiä, jotka koettelevat perustuslain henkeä ihmisten tasavertaisuudesta. Hän on palkannut poliittisesti täysin kokemattoman vävynsä hoitamaan hallintonsa keskeisiä projekteja. Hänen lähipiirinsä edistää koko ajan hänen bisneksiään hänen nimellään. Hän valehtelee ja vääristelee totuutta jatkuvasti, mikä on ennenkuulumatonta, mutta jo niin arkipäivää, että asialle lähinnä kohautellaan olkapäitä.

Trump erottaa liukuhihnalta ihmisiä, jos nämä astuvat hänen varpailleen, kuten vt. oikeusministeri Sally Yates maahanmuuttoasetuksessa tammikuussa, tai jos nämä muodostuvat hänelle kiusalliseksi taakaksi, kuten Venäjä-kytkyistään valehdellut turvallisuusneuvonantaja Michael Flynn helmikuussa. Nyt Trump on mahdollisesti ryhtynyt erottamaan myös ihmisiä, jotka ovat työtään tehdessään hänelle uhka.

Kun kaiken summaa yhteen, epäilyt jopa vallan väärinkäytöstä kiihtyvät. Trump on toimillaan vaarassa murentaa luottamusta demokratiaan ja Yhdysvaltain koko yhteiskuntajärjestykseen. Jos ei ole jo murentanut.

On edelleen aivan mahdollista, että Trump tai hänen lähipiirinsä ei ole sotkeutunut mihinkään laittomaan Venäjä-vyyhdessä. Jatkuva vastustelu ja uppiniskainen kiistäminen saavat verkkoa kuitenkin vain pahemmin sotkuun. Ainoa ulospääsy on nyt riippumaton tutkinta, jota Trump todennäköisesti vastustaa viimeiseen asti, mutta joka voi olla viimeinen keino puhdistaa hänen epäilyistä.

Seuraa kirjoittajaa Twitterissä @AleniusJari

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?