Näillä lauseilla Trump antoi toimiaan tutkineelle FBI:n johtajalle potkut – dramaattinen erokirje sanasta sanaan - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Näillä lauseilla Trump antoi toimiaan tutkineelle FBI:n johtajalle potkut – dramaattinen erokirje sanasta sanaan

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on erottanut FBI:n johtajan.

10.5.2017 7:24

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump erotti hänen Venäjä-kytköksiään tutkineen FBI:n johtajan tiistaina. Trumpin mukaan FBI tarvitsee uutta johtajuutta ja James Comey erotetaan virastaan välittömästi.

Comeyn johtamassa FBI:n tutkimuksessa todettiin, että Venäjän presidentti Vladimir Putin oli hyväksynyt laajan kampanjan, jonka tarkoituksena oli auttaa Trumpia voittamaan Yhdysvaltain presidentinvaalit.

Pääsyyksi erottamiselle ilmoitettiin presidenttiehdokas Hillary Clitonin sähköpostikohu, mutta useat tahot ovat tuominneet Trumpin toimet. Tapaus on herättänyt muun muassa vertauksia Watergate-skandaaliin.

Oikeusministeri Jeff Sessions kehotti presidenttiä erottamaan FBI:n johtajan.­

Ratkaisun kerrotaan syntyneen oikeusministeri Jeff Sessionsin ja varaoikeusministeri Rod Rosensteinin suosituksiin perustuen.

Potkukirjeessä Trump ilmoittaa hyvin selkeästi kirjeen alussa, että Comeyn potkut astuvat voimaan välittömästi. Näin kirje kuuluu sanasta sanaan:

– Olen saanut liitteenä olevat kirjeet Yhdysvaltain oikeusministeriltä ja varaoikeusministeriltä, joissa kehotetaan erottamaan sinut johtajan tehtävistä FBI:ssa. Olen hyväksynyt heidän suosituksensa ja sinut irtisanotaan ja poistetaan virasta välittömästi.

– Arvostan suuresti sitä, että kerroit minulle kolme erillistä kertaa, etten ole tutkinnan alaisena. Olen kuitenkin yhtä mieltä oikeusministerin kanssa siitä, että sinä et kykene tehokkaasti johtamaan virastoa, Trump toteaa kirjeessä.

Potkukirjeessä Donald Trump kertoo tehneensä päätöksen oikeusministerin sekä varaoikeusministerin ohjeistuksella.­

– On erittäin tärkeää, että saamme FBI:hin uuden johtajan, joka palauttaa kansan luottamuksen ja uskon sen tehtävään lakien ylläpitämisessä.

– Toivotan sinulle onnea tuleviin haasteisiin. Donald Trump, kirje päättyy.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?