HS: Pohjois-Koreassa asuu yksi ainoa suomalaisperhe – tarvitsee viisumin maasta poistumiseen

rac

Julkaistu:

Pitkäsen perhe muutti Joensuusta Pjongjangiin viime syksynä, kertoo Helsingin Sanomat. Pohjois-Korean ja Yhdysvaltojen suhteet ovat yhä tulehtuneet.
Helsingin Sanomat kertoi maanantaiaamuna joensuulaisesta Pitkäsen perheestä, joka pakkasi omaisuutensa viime syksynä ja muutti Itä-Aasian diktatuurivaltioon, josta muualla maailmassa tiedetään varsin vähän.

Nelihenkinen lapsiperhe muutti perheen isän, Pasi Pitkäsen työn perässä. HS:n haastattelussa Pitkäset kertovat, että heidän täytyy poistua maasta kolmen kuukauden välein, ja että poistumiseen tarvitaan myös viisumi. He asuvat ulkomaalaisille rakennetulla asuinalueella, eivätkä he saa hankkia paikallisia ystäviä.

Jutun pääkuvana olevalta videolta näet esiteltyinä Pjongjangin tärkeimmät nähtävyydet.

Pohjois-Korea on ollut huhtikuusta lähtien paljon esillä Korean niemimaan kiristyneen tilanteen vuoksi. Maa on uhitellut Yhdysvalloille ohjuskokeilla, mikä on tulehduttanut maiden välisiä suhteita. Huhtikuun lopulla Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin hallinto kutsui poikkeuksellisesti koko senaatin Valkoiseen taloon kuulemaan tilanteesta.

Uutistoimisto Reutersin haastattelussa Trump myönsi, että suuri konflikti Pohjois-Korean kanssa on mahdollinen.

Trumpin hallinto on tehnyt selväksi, ettei sillä ole edeltävän presidentin Barack Obaman tavoin ”strategista kärsivällisyyttä.” Yhdysvallat on uhannut Pohjois-Koreaa rangaistusiskuilla, mikäli sen ydin- ja ohjuskokeet jatkuvat.


Pohjois-Korean arjesta tiedetään kuitenkin erittäin vähän. Maan tiukka kuri pitää huolen, että niin pohjoiskorealaiset kuin informaatiokin pysyvät maan rajojen sisäpuolella. Helsingin Sanomien haastattelussa Pitkäsen perhe kertoo pitävänsä yhteyttä Suomeen kuin mistä tahansa muualtakin Skypen ja Whatsappin avulla.

Maasta loikanneet paikalliset ovat kuitenkin kertoneet karuista kokemuksistaan diktaattori Kim Jong-unin kovan kurin alla, josta yhteyttä ulkomaailmaan ei ole.


Yllä olevalta videolta näet katunäkymiä Pjongjangista.

Alla olevalta videolta näet, miltä näyttää Pohjois-Korean Air Koryo -lentoyhtiön koneessa.