Tutkija: Tätä Macronin voitto tarkoittaa Suomelle

Ranskan äänestystuloksella on positiivisia vaikutuksia Suomelle, arvioi tutkija Timo Miettinen.

7.5.2017 23:13 | Päivitetty 7.5.2017 23:37

Sitoutumattoman keskustalaisen Emmanuel Macronin valinta Ranskan presidentiksi tarkoittaa ennen muuta eurooppalaisen yhteistyön jatkumista.

– Macron on sitoutunut keskeisiin eurooppalaisiin järjestelmiin, sanoo Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen verkoston yliopistotutkija Timo Miettinen.

Tätä voi pitää Suomen kannalta hyvänä asiana. Miettinen arvioi, että Marine Le Penin ajama protektionistinen politiikka olisi vähentänyt Suomen vaikutusvaltaa Euroopassa.

– Euroopan unioni ei olisi kestänyt Ranskan lähtöä.

Euroon lisää yhteisvastuuta?

Macronin valitseminen merkitsee keskustelua Euroopan integraation syventämisestä. Ranskassa koetaan, että nykyisellä järjestelmällä euro on liian kallis Ranskalle ja halpa Saksalle.

– Hänen linjansa edustaa pidempää ranskalaista perinnettä, jossa ajatellaan, että euroalueelle pitäisi saada esimerkiksi oma valtionvarainministeriö ja oma budjetti, joilla saadaan talouden suhdannevaihteluita tasattua.

Tavoitteena on saada aikaiseksi euromaiden kysyntään vaikuttavia mekanismeja. Samalla lisättäisiin yhteisvastuuta.

Ranskan presidentillä on paljon valtaa maan ulkopolitikassa, ja hän edustaa maata Eurooppa-neuvostossa.

– Ranskan valitsemalla linjalla EU:n kehittämiseen on hyvin paljon painoarvoa erityisesti Brexitin jälkeen. Maan vaikutukset Euroopan talous- ja turvallisuusjärjestykselle ovat Britanniaa paljon suuremmat, koska Ranska on integroituneempi, Miettinen arvioi.

Suomalainen ajattelu on ollut perinteisesti lähellä saksalaista linjaa, jossa painottuvat yhteiset säännöt ja niiden noudattaminen. Sitä vastoin ranskalainen ajattelu on painottanut harkintavaltaa ja aktiivista politiikkaa.

– Suuria uudistuksia ei ole tapahtumassa Suomesta riippumatta. Ei Ranskalla sellaista valtaa ole, mutta sillä on valtaa muokata keskusteluita, ja ajattelutapoja, joilla integraatioon suhtaudutaan.

Macronin turvallisuuspolitiikka Suomen kannalta oleellista

Macron edustaa EU:n pakotelinjaa, jossa ei ole hyväksytty Venäjän yksipuolisia toimia Ukrainassa.

– Ei hänkään varmaan tätä konfliktia pyri syventämään.

Macronin kannattama eurooppalaisen puolustusyhteistyön syventäminen EU:n alaisuudessa on oleellista Suomen kannalta.

– Suomi on on tällä hetkellä vähän ulkokehällä Naton painoarvon vuoksi.

Macron on puhunut, että EU:n puolustusyhteistyötä voisi syventää eurooppalaisen puolustusrahaston avulla ja puolustusmateriaalihankintoja voitaisiin koota yhteen eri maiden välillä.

Uusi presidentti pyrkii myös jatkamaan linjaa, jossa terrorismin torjunnan ja sisäisen turvallisuuden yhteistyötä on pyritty syventämään. Tällöin Suomen rooli on suurempi.

Ei heilauta vientiä tai vapaata liikkuvuutta

Ranska on yksi Suomen tärkeistä vientimaista.

– Todennäköisesti Macronin linja ei heilauta suuresti Suomen viennin asemaa.

Macron on toisaalta luvannut julkisen sektorin säästöjä 60 miljardin edestä, ja toisaalta investointipaketteja 50 miljardin edestä.

– Jos investoinnit suuntautuvat aloille, joilla Suomella on osaamista, esimerkiksi vihreä teknologiaa, siitä olisi Suomelle ainakin jonkin verran hyötyä.

Presidentinvaalien jälkeen Ranska ei ole todennäköisesti rajoittamassa Euroopan vapaata liikkuvuutta, mitä Le Pen ajoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?