Ulkomaat

Tutkijat: Yhdysvaltain äärioikeistolaiset ja botit edistäneet Macron-tiedostojen leviämistä – dokumenteissa venäjänkielisiä löydöksiä

Julkaistu:

Emmanuel Macronin kampanjalta hakkeroitujen asiakirjojen seassa väitetään olevan myös väärennettyjä dokumentteja.
Ranskan presidenttiehdokkaan Emmanuel Macronin kampanjalta hakkeroituja sähköposteja, asiakirjoja ja kirjanpitoa julkaistiin verkossa myöhään perjantaina. Seassa on väitetysti myös väärennettyjä dokumentteja.

Tapa, jolla vuotoja on levitetty Twitterissä, Facebookissa ja 4chan-palstalla muistuttaa siitä, miten äärioikeistolaiset ja Venäjän valtiollinen media edistivät viime vuonna Yhdysvaltain presidenttiehdokkaan Hillary Clintonin hakkeroituja dokumentteja, Reuters kertoo.

Tapahtumat ovat myös nostaneet taas entistä enemmän pöydälle kysymyksen siitä, ovatko esimerkiksi Twitter ja Facebook tehneet riittävästi rajoittaakseen valetilien toimintaa. Twitter kieltäytyi kommentoimasta, Facebook ei vastannut Reutersille lainkaan.

Hashtagilla #MacronLeaks twiitattiin 47 000 kertaa kolmessa ja puolessa tunnissa sen jälkeen, kun äärioikeistolaissivusto The Rebelin Jack Posobiec käytti sitä ensimmäistä kertaa. Posobiecin omassa biografiassa The Rebelin sivuilla todetaan, että hän koordinoi ruohonjuuritason toimintaa ryhmässä, joka tuki Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin kampanjaa. The Interceptin mukaan Posobiec oli viime vuonna keskeisessä roolissa levittämässä valeuutista Hillary Clintonin pyörittämästä lapsiseksiringistä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Reuters otti yhteyttä Posobieciin, joka kielsi käyttävänsä botteja. Hänen mukaansa hän vain jakoi eteenpäin viestiä, jonka näki 4chanilla. Twitterin aihetunniste #MacronLeaks saatiin suosituksi Ranskassa bottien avustuksella.

Paljon huomiota dokumenteille on antanut myös WikiLeaks. WikiLeaks ei julkaissut itse tiedostoja, mutta twiittasi aiheesta Reutersin mukaan ainakin 15 kertaa.

Yhteyksiä Venäjään?

Yhdysvaltalainen kyberturvallisuusyhtiö Flashpoint sanoi Reutersille perjantaina, että alustavan arvion mukaan Macron-vuotojen taustalla saattaisi olla APT 28, Venäjän sotilastiedusteluun liitetty ryhmä. Muiden Reutersille asiaa kommentoineiden kyberasiantuntijoiden mielestä oli vielä aikaista vetää johtopäätöksiä.

Yhden julkaistun tiedoston metadatan perusteella sitä on muuttanut moskovalaisessa teknologiayrityksessä työskentelevä henkilö, jonka yrityksen asiakkaisiin kuuluu useita Venäjän hallinnon virastoja. Asiasta kertoo mm. New York Times.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Osaa julkaistuista dokumenteista on väitetty tekaistuiksi Photoshopin avulla.

Lukuisat tutkijat ovat mm. Twitterissä kertoneet dokumenteista tekemistään venäjänkielisistä löydöksistä.

Kreml on toistuvasti kiistänyt syytökset siitä, että se olisi yrittänyt kyberhyökkäyksin puuttua Ranskan tai Yhdysvaltain vaaleihin.

Yhdysvaltain edustajainhuoneen tiedustelukomitean korkea-arvoisin demokraattijäsen Adam Schiff julkaisi lausuman, jossa hän totesi vuodon mahdollisesti olevan taas uutta ja vaarallista länsimaisen demokratian kyberhäirintää.