Onko tässä kuolemaan syöksyneen legendaarisen vuorikiipeilijän viimeinen haastattelu? Tallentui suomalaisfilmille sattumalta

Suomalaismiehet törmäsivät sveitsiläiseen kiipeilylegendaan sattumalta Himalajalla.

7.5.2017 6:55

Nepalin Himalajalla sijaitsevalla Nuptse-vuorella tapahtui viime sunnuntaina traaginen onnettomuus, jonka seurauksena sai surmansa maineikas sveitsiläinen vuorikiipeilijä Ueli Steck, 40.

Steckin oli määrä nousta toukokuussa maailman korkeimmalle vuorelle Mount Everestille käyttäen sen länsipuolella sijaitsevaa, vaarallisempaa ja harvoin kiivettyä reittiä. Mies oli totuttelemassa ja harjoittelemassa nousua varten Nuptsen rinteillä, kun hän liukastui ja putosi alas noin kilometrin matkan saaden surmansa välittömästi.

Kokeneen Steckin kiipeilyuran varrelle mahtui useita merkittäviä saavutuksia. Esimerkiksi vuonna 2013 hän kiipesi maailman kymmenenneksi korkeimmalle vuorelle Annapurnalle sen jyrkkää etelärinnettä pitkin, ensimmäisenä henkilönä yksin ja ilman lisähappea.

Eräänlaisena porttina Nepalin Himalajan korkeimmille huipuille toimii piskuinen Namche Bazaarin kylä. Sen kaduilla suomalaiset kiipeilijät Karl Haarala, 31, ja Vadimir Koveshnikov, 30, kohtasivat sattumalta Steckin vain muutama viikko ennen tämän kuolemaa.

Karl Haarala tapasi Ueli Steckin Himalajalla ja haastatteli tätä.

Kaksikko kuvaa matkallaan materiaalia vuorikiipeilyyn liittyvään dokumenttielokuvaan ja päätyi haastattelemaan Steckiä kadulla. Voi hyvinkin olla mahdollista, että kyseessä on viimeinen Steckin antamista haastatteluista koskaan.

  • Miesten tekemä haastattelu on nähtävissä tämän jutun yläpuolella olevalla videolla. Siinä Steck kertoo tulevasta urakastaan sekä fyysisen kunnon kehittämisestä.

– Kohtasimme hänet sattumalta. Se oli ihan uskomatonta, kun kuvausvehkeet ja muut olivat valmiina, ja olimme etsimässä mielenkiintoisia kuvauskohteita. Halusimme kysellä asioista häneltä, koska hän on todella tunnettu henkilö, Haarala kertoo puhelimitse Nepalista käsin.

Steckin kiipeilypiireissä nauttimasta maineesta kertoo Haaralan esittämä vertaus:

– Jos ei häntä tunne ja on vuorikiipeilijä, on kyse vähän samasta asiasta, kuin luulisit tietäväsi taiteesta jotakin, mutta et tietäisi, kuka on Picasso.

”Kun tiedät, mitä haluat, pelolla ei ole enää väliä”

Haaralan mukaan Steckistä välittyi lyhyen kohtaamisen yhteydessä kuva määrätietoisena, keskittyneenä ja vahvana ihmisenä.

– Kaverista tuli sellainen fiilis, että hänen mielensä ja fysiikkansa ovat jossakin sellaisessa tehtävässä, joka ei olisi mahdollinen normaalille ihmiselle.

Uutinen Steckin kuolemasta ei vaikuttanut suomalaiskaksikon omiin kiipeilyhaluihin. Haarala muistuttaa, että vuorikiipeily on lajina sellainen, että periaatteessa mitä tahansa voi tapahtua.

Haaralan mukaan on selvää, että Steck tiesi, mihin oli ryhtynyt. Tämä kävi ilmi myös hänen aiemmin lukemastaan haastattelusta, jossa Steck kertoi joko saavuttavansa päämääränsä tai kuolevansa sitä tavoitellessaan.

– Tietyt asiat ovat sellaisia, että jos pelkää, niitä ei pysty tekemään. Siitä pelosta on päästävä eroon ja on saavutettava tietynlainen selkeys. Kun tiedät, mitä haluat, pelolla ei ole enää väliä, eikä se enää toimi

Haaralaa ja Koveshnikovia vuorikiipeily yhdistää, koska kumpikin haluaa harjoittaa mieltään ja kehoaan. Vuorikiipeily taas on laji, joka Haaralan mukaan testaa ihmistä kaikilla tasoilla.

Miehillä on vankka urheilutausta. Koveshnikov on aiemmin voittanut Suomen mestaruuden freeflying-laskuvarjohypyssä. Myös Haarala on Suomen mestari, sillä hän oli mukana Suomen amerikkalaisen jalkapallon korkeakoulusarjan SM-turnauksen voittaneessa Turku Beaver Huntersin joukkueessa. Lisäksi hän on kunnostautunut kamppailulajeissa.

Nepaliin kaksikko matkusti kahdesta syystä. Ensinnäkin miehet halusivat selvittää, onko edes teoriassa mahdollista kiivetä Mount Everestille laillisesti, mutta ilman sitä, että joutuu maksamaan huimia summia. Ne kun saattavat nousta yli sadan tuhannen euron.

Tätä asiaa on tarkoitus valottaa myöhemmin miesten työstämässä dokumentissa. Projektinsa etenemisestä miehet kertovat ylläpitämällään altitudetraining.tv-verkkosivustolla.

Uskomaton kokemus yllätti laskeutujat jäätiköllä

Toinen syy matkaan oli se, että aiemmin Euroopan ja Etelä-Amerikan vuorilla kiipeilleet Haarala ja Koveshnikov halusivat siirtyä valloittamaan yli 6 000 metriä korkeita vuoria. Ja Himalaja on se paikka, jonne tätä hakeudutaan tekemään.

Tavatessaan Steckin miehet olivat matkalla kiipeämään 6 189 metriä korkealle Imja Tse -vuorelle.

– Elämän idea on se, että kun luulet, että kaikki on annettu sinulle, et arvosta oikein mitään. Sitten kohtaa tällaisen kaverin, joka on tehnyt asioita, joita kukaan muu ei pysty tekemään. Se inspiroi niin paljon. Ja se myös muistuttaa siitä, että meidän on pakko nauttia koko ajan siitä, että olemme elossa, koska mikään voima universumissa ei takaa sitä, että tulemme olemaan elossa vielä seuraavallakin hetkellä, Haarala sanoo.

 Elämän idea on se, että kun luulet, että kaikki on annettu sinulle, et arvosta oikein mitään. Sitten kohtaa tällaisen kaverin, joka on tehnyt asioita, joita kukaan muu ei pysty tekemään. Se inspiroi niin paljon.

– Nämä ovat sellaisia asioita, jotka oppii vasta sitten, kun on jossain kaukana ja vaikeissa olosuhteissa. Ja sitten tapahtuu tällaista, hän jatkaa.

Haarala kertoo myös kokemuksesta, jonka kaksikko sai laskeutuessaan alas Imja Tse -vuorelta. Miehet viettivät huipulla tunnin, koska Haaralan sanojen mukaan huipulla on niin ihanaa, ettei sieltä halua tulla pois.

– Kun lähdimme alas, alkoivat pienet oireet kuten päänsärky, koska olimme olleet huipulla liian kauan. Olimme päässeet jäätikölle, kun yhtäkkiä sinne ilmestyi joku täysin punainen Himalajan lintu, joka pyöri kaikkien ympärillä. En ole ikinä nähnyt mitään vastaavaa, se oli aivan uskomaton hetki.

Lumivyöry osui lähelle Intian Himalajalla

Myös Haarala ja Koveshnikov ovat joutuneet kiipeillessään läheltä piti -tilanteeseen. Viime vuonna kaksikko kiipeili Intian puoleisella Himalajalla, kun heidän oppaansa, Everestillekin kiivennyt intialaismies, ratkesi ryyppäämään ja jätti miehet keskenään.

– Me emme oikein sitten enää luottaneet häneen, ja lähdimme kaksistaan kiipeämään. Kun tultiin alas, lumivyöry liippasi niin läheltä, että se osui meidän päälle. Mutta meille ei käynyt mitään, koska olimme oikeassa paikassa oikeaan aikaan.

Haarala kertoo alkaneensa ymmärtää läheltä piti -tilanteita entistä paremmin viime aikoina.

– Se lumivyöry pisti ajattelemaan. Sinun pitää koko ajan ymmärtää se, missä olet, mitä teet, mitä kuulet ja mitä näet. Jos teet nämä asiat oikein, voit jopa olla väärässä paikassa väärään aikaan ja silti selvitä.

Haaralan mukaan myös Steck oli aiemmin selvinnyt muutaman kerran lumivyöryistä täpärästi.

Selvittäessään edullisempaa tapaa kiivetä Everestille, ovat miehet ehtineet törmätä monenlaisiin erikoisiin seikkoihin.

– Everestin perusleirissä ollessa meille selvisi jotakin järkyttävää. Siellä oli yksi ryhmä, jonka lähellä yövyimme. Kävi ilmi, että tämä kansainvälinen ryhmä oli maksanut 70 000–100 000 dollaria per henkilö siitä, että he pääsisivät Everestille kiipeilemään. Ongelma oli siinä, että jotkut näistä kavereista eivät olleet ikinä kiivenneet minnekään. He eivät osanneet edes panna valjaita päälleen. Meitä se touhu ihmetytti. Miten joku voi rikas henkilö voi tulla kiipeämään maailman korkeimmalle vuorelle, vaikka ei ole ikinä kiipeillyt?

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?