Emmanuel Macron hurmasi 24 vuotta vanhemman opettajansa – ”Voi valloittaa Ranskan samalla tavalla” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Emmanuel Macron hurmasi 24 vuotta vanhemman opettajansa – ”Voi valloittaa Ranskan samalla tavalla”

Emmanuel Macron oli mielipidemittausten kärjessä ennen viikonloppua.

Julkaistu: 6.5.2017 8:52

Keskustalaisesta ex-pankkiirista Emmanuel Macronista povataan Ranskan kaikkien aikojen nuorinta presidenttiä.

Emmanuel Macron ei ole toistaiseksi epäonnistunut elämässään juuri missään, jos lukuun ei oteta sitä, että hän ei aikoinaan päässyt ensiksi haluamaansa ranskalaiseen eliittikouluun. Jos mielipidemittaukset ovat vähänkään oikeassa, Macronista tulee sunnuntaina 39-vuotiaana Ranskan kaikkien aikojen nuorin presidentti – ilman että häntä on koskaan aiemmin valittu vaaleilla mihinkään poliittiseen virkaan.

Macronin elämäntarina aloitetaan poikkeuksetta siitä, kun hän oli 15-vuotias, hyvin toimeentulevasta perheestä lähtöisin oleva kielellisesti lahjakas nuori mies, joka luki ranskalaisia klassikkoja, kirjoitti runoja ja haaveili kirjailijan urasta. Poika ihaili erityisesti ranskan opettajaansa ja koulunäytelmien ohjaajaa Brigitte Trogneuxia. Macronin vanhemmat näkivät oppilas-opettaja-suhteen menevän mielestään liian pitkälle ja lähettivät poikansa 16-vuotiaana kotikaupungista Amiensista Pariisiin opiskelemaan.

Ei auttanut. Macron palasi, Trogneux erosi, ja parin onni kukoistaa yhä 24 vuoden ikäerosta huolimatta. Tai ehkä juuri sen ansiosta, sillä älykkään Macronin on aina sanottu olleen ikäisiään edellä.

– Kun hänen ikäisensä vain katsoivat televisiota, hän luki. Hän oli opettajiensa tasolla monella tavalla. Olympia-tason älykkö – aina eteenpäin, korkeammalle, nopeammin, kuvaili entinen luokkatoveri Antoine Marguet BBC:lle.

Emmanuel Macronin ja Brigitte Trogneuxillä on 24 vuoden ikäero.

Macron ja Trogneux välttelivät julkisuutta pitkään, ja lopullinen yhteinen ulostulo tapahtui oikeastaan vasta presidenttikampanjan myötä.

– Macron haluaa antaa kuvan, että jos hän kykeni valloittamaan 24 vuotta vanhemman naisen ja kolmen lapsen äidin pikkukaupungissa ... paheksunnasta ja pilkasta huolimatta, hän voi myös valloittaa Ranskan samalla tavalla, Macronista elämäkerran kirjoittanut Anne Fulda sanoi.

Keskitien kulkija

Macron valmistui Ranskan johtajien koulutuspaikkana tunnetusta Ecole nationale d’adminstration -oppilaitoksesta vuonna 2004 ja työskenteli maan talousministeriössä, kunnes loikkasi hyvin palkattuun investointipankkiirin tehtävään Rothschildille. Hän neuvotteli ison bisnesdiilin, joka teki hänestä miljonäärin. Vuonna 2012 hän siirtyi presidentti Francois Hollanden sosialistihallituksen palvelukseen ja nousi talousministeriksi vuonna 2014. Uraohjus kuitenkin pettyi pian hallinnon ristivetoon ja uudistusajatuksiensa torppaamiseen.

Francois Hollande ja Emmanuel Macron lokakuussa 2013.

Ensimmäiset merkit kunnianhimoisen miehen tavoitteista saatiin vuonna 2015, kun hän vaihtoi virallisesti puoluekannakseen sitoutumattoman. Sosialisti hän ei sanan varsinaisessa merkityksessä ole ollut koskaan, vaan lähinnä edustanut markkinataloutta vaalivaa sosiaalidemokratiaa. Nyt hän alkoi julistaa keskitien sanomaa houkutellen taakseen sekä oikeiston että vasemmiston maltillisia.

Syntyi liike, jolla ei aluksi ollut edes poliittista ohjelmaa. En Marche! lanseerattiin huhtikuussa 2016 Macronin kotikaupungissa Amiensissa. Liikkeen henkilöitymisestä vain perustajaansa kertoo siitä käytetty lyhenne EM, sama kuin Macronin nimikirjaimet.

Vaikka lähipiiri kehotti Macronia odottamaan, hän haistoi, että ranskalaiset saattaisivat olla valmiita tukeutumaan henkilöön perinteisten puolueiden ulkopuolelta. Poliittista ohjelmaa alettiin rakentaa laajalla kampanjalla, jossa mielipiteitä kysyttiin suoraan kansalta. Macronin liikettä onkin usein verrattu Barack Obaman nousuun, joka perustui laajaan ruohonjuuritason kannatukseen.

Haluaa tuoda Ranskan tälle vuosisadalle

Macronin ongelma on edelleen se, että hänen poliittisista kyvyistään tiedetään vähän. Hänen ohjelmansa lupaa paljon sekä työläisille, maanviljelijöille että yrityksille, mutta se pitäisi vielä toteuttaa. Macronin positiivinen, liberaali sanoma näyttää kuitenkin purevan.

Macron En Marche! -liikkeensä tilaisuudessa viime heinäkuussa.

– Ihmiset kysyvät, onko ohjelmamme vasemmalla vai oikealla. Minä haluan sen olevan ohjelman, joka tuo Ranskan tälle vuosisadalle, Macron on piikittellyt maan aiempia hallintoja.

Macronin sanotaan älykkäänä ihmisenä kyllästyvän nopeasti ja tavoittelevan jatkuvasti uusia haasteita. Kampanjan aikana hänen temperamenttinsa on välillä välähdellyt, kun hän esimerkiksi kimpaantui talousuudistuksiaan vastustaneille mielenosoittajille. Episodia on tosin epäilty myös julkisuustempuksi, jolla Macron halusi osoittaa olevansa tarvittaessa määrätietoinen ja kova.

Macron korostaa mielellään sukunsa työväenluokkaisia lähtökohtia – hänen isoisoäitinsä oli jopa lukutaidoton. Hänen on kuitenkin ollut vaikea päästä irti syytöksistä, että hän edustaa samaa vanhaa eliittiä, joka on ajanut maan kuilun partaalle. Toisaalta juuri tässä ristiriidassa voi piillä Macronin valttikortti, jolla hän yhdistää kahtia jakautuneen kansan yhteisen tavoitteen taakse.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?