9. panssaridivisioona avasi uuden rintaman Luoteis-Mosuliin – ”Isisin taistelijat joutuivat perääntymään” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

9. panssaridivisioona avasi uuden rintaman Luoteis-Mosuliin – ”Isisin taistelijat joutuivat perääntymään”

Irakin joukot onnistuivat torstaina avaamaan uuden väylän Mosulin kaupunkiin, jonka myötä sitä aiemmin hallinneet Isis-joukot ovat päätyneet saarretuiksi.

4.5.2017 23:04

Yhdysvaltain tukemat Irakin hallituksen joukot ovat saaneet uutta puhtia taistelussa Mosulin vapauttamiseksi. Irakin joukkojen panssaridivisioona onnistui torstaina avaamaan reitin sisään kaupunkiin sen pohjoispuolelta.

Kaupunkia hallussa pitäneet Isis-taistelijat ovat nyt piiritettyinä kaupungin luoteiskulmassa, johon kuuluu sen historiallinen vanhakaupunki, keskiaikainen al-Nurin moskeija sekä alueen maamerkkinä tunnettu moskeija, jonka salossa Isisin musta lippu on liehunut toukokuusta 2014 alkaen.

Armeijan julkaisema tiedotteen mukaan sen 9. panssaridivisioona sekä nopean toiminnan joukot ovat nyt onnistuneet avaamaan uuden rintaman kaupungin luoteisosaan.

Hyökkäyksen uskotaan helpottavan terrorisminvastaisten CTS-erikoisjoukkojen sekä sisäministeriön poliisijoukkojen etenemistä kaupungin eteläosissa.

– Joukkomme ovat edenneet tasaiseen tahtiin hyökkäyksen ensimmäisten tuntien aikana ja Isisin taistelijat ovat joutuneet perääntymään, prikaatinkenraali Yahya Rasool kertoi medialle.

Maan poliisijoukot sekä nopean toiminnan joukot etenivät nopeasti 1400 metrin matkan kohti Haramatin aluetta kaupungin luoteisosassa. Joukkojen on tarkoitus päästä aina Tigris-joen uomalle asti ja piirittää vanhan kaupungin pohjoispuolella sijaitseva silta.

Irakin armeija uskoo taisteluiden loppuvan toukokuun aikana.­

Hallituksen joukot ovat edenneet yhä pidemmälle kohti Isisin hallussa pitämää vanhaa kaupunkia.­

– Panssaridivisioonan ei pitäisi mennä tällaisille kapeille kaduille ja kujille, mutta me menemme, kenraaliluutnantti Qassem al-Maliki kertoi uutistoimisto Reutersille.

Irakin armeija ilmoitti huhtikuun 30. päivä, että se aikoo lopettaa Mosulin taistelut tämän kuun aikana. Mosul on suurin kaupunki, joka Isisillä on ollut hallussaan.

Isisin tappio Mosulissa ei suoraan tarkoita koko järjestön loppua, sillä se hallitsee vielä alueita Syyriassa sekä sen rajan tuntumassa Irakin puolella.

YK:n mukaan Mosulin vanhassa kaupungissa voi yhä olla jumissa jopa 400 000 ihmistä. Irakin viranomaiset ovat kertoneet, että tähän viikkoon mennessä kaupungista on paennut taisteluiden aikana jo yli 600 000 ihmistä.

Suurin osa paenneista lähti kotoaan Tigris-joen länsi puolelta, jossa taistelut ovat olleet intensiivisempiä kuin kaupungin itäosissa. Hallituksen joukot saivat Mosulin itäosan hallintaansa jo tammikuun aikana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?