Pohjois-Korea rakentaa arvoituksellisia keinosaaria – satelliittikuvat viittaavat sotilastukikohtiin - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Pohjois-Korea rakentaa arvoituksellisia tekosaaria – satelliittikuvista paljastuu huolestuttavia seikkoja

Asiantuntijan mukaan mahdollisesti ohjusten laukaisua varten rakennetut saaret osoittavat Pohjois-Korean järkkymätöntä sitoutumista maan ydinohjelman jatkuvaan kehittämiseen.

4.5.2017 17:10

Satelliittikuvista selviää, että Pohjois-Korea rakentaa Keltaisellemerelle keinotekoisia saaria, jotka ovat ilmeisesti sotilastukikohtia.

Asiasta uutisoi Los Angeles Times, jonka mukaan Pohjois-Korea on rakentanut Sohaen lähelle saaria jo noin viiden vuoden ajan. Paikka sijaitsee reilut sata kilometriä luoteeseen maan pääkaupungista Pjongjangista. Sohae tunnetaan paikkana, jossa Pohjois-Korea on testannut mannertenväliseen ohjukseen käytettävää tekniikkaa.

Tekosaarten tarkka käyttötarkoitus on epäselvä, ja ne voivat mahdollisesti liittyä myös maatalouteen. Hankkeeseen on saatettu hakea mallia Kiinasta, joka on viime vuosina lisännyt jännitettä Etelä-Kiinan meren alueella rakentamalla sinne useita sotilastukikohdiksi valjastettuja keinosaaria. Saarilla on satelliittikuvien perusteella arvioitu olevan ilmatorjunta-aseita ja ohjuksentorjuntajärjestelmiä.

Pohjois-Korean tekosaarista Diplomat-verkkolehdelle analyysin tehneen tiedusteluyrityksen Strategic Sentinelin johtaja Ryan Barenklau sanoo kuitenkin, että käyttötarkoitus liittyy todennäköisesti sotilaallisiin toimiin: esimerkiksi tiet ovat riittävän leveitä ohjuksia kantaville rekoille.

– Lisäksi siellä on havainnointialueita, joilla esimerkiksi maan johtaja Kim Jong-un voi tarkkailla ohjusten laukaisua, hän viittaa Pohjois-Korean johtajan intoon tarkkailla sotaharjoituksia.

Edellisen kerran Kim seurasi silmä kovana sotaharjoituksia huhtikuun lopulla, kun Pohjois-Korea juhlisti asevoimiensa 85-vuotispäivää tykistöharjoituksilla, joita kuvailtiin suurimmiksi ikinä.

Marylandin yliopiston tutkija Steve Sin sanoo Los Angeles Timesille, että mikäli saaria käytetään sotilaallisiin tarkoituksiin, on todennäköisin käyttötarkoitus testata pitkän matkan ballistisia ohjuksia.

Jos kartta ei näy oikein, voit katsoa sen tästä.

Jos kartta ei näy oikein, voit katsoa sen tästä.

​​Jos tekosaaret tosiaan ovat ohjusten laukaisua varten, ne osoittavat Sinin mukaan Pohjois-Korean järkkymätöntä sitoutumista maan ohjus- ja avaruusteknologian ja siten myös sen ydinohjelman jatkuvaan kehittämiseen.

Myös Ilta-Sanomat uutisoi taannoin Military Balancen helmikuussa ilmestyneestä raportista, jonka mukaan Pohjois-Korean sotavoimien vahvuudet ovat kuitenkin yhä tykistö, suuret sotilasmäärät ja sukellusveneet.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?