Maailman vanhimmaksi väitetty mies on haudattu – henkilökortti kertoi iäksi 146 vuotta - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Maailman vanhimmaksi väitetty mies on haudattu – henkilökortti kertoi iäksi 146 vuotta

Indonesialainen Mbah Gotho saatettiin haudan lepoon.

4.5.2017 6:33

Indonesialainen Mbah Gotho saatettiin maanantaina haudan lepoon. Hänen ja hänen sukunsa mukaan Gotho kuoli kunnioitettavassa 146 vuoden iässä, mikä tekisi hänestä maailman vanhimman ihmisen tiettävästi koskaan. Asiasta uutisoi Reuters.

Reuters ei kuitenkaan pysty vahvistamaan Gothon todellista ikää. Gotholla oli kuitenkin henkilöllisyyskortti, jonka mukaan hän oli syntynyt 31. joulukuuta 1870. Gotho kuoli tiettävästi 30. huhtikuuta 2017. Gotho tunnetaan kansainvälisessä mediassa myös nimellä Sodimejo, mutta hänen kotiseudullaan Sambungmacanin kylässä Jaavan saarella hänet tunnettiin Mbah Gothona.

Mbah Gothon haudalle lasketaan kukkaa. Gotho laskettiin haudan lepoon maanantaina.­

IS kertoi Gothosta elokuussa 2016. Hauraaksi käyneellä vanhuksella ei ollut juuri elämäniloa jäljellä, sillä hän oli joutunut hautaamaan jo neljä vaimoaan, kymmenen sisarustaan ja kaikki lapsensa. Hän oli tuolloin lastenlastensa hoidettavana. Hautakivi oli tiettävästi ostettu valmiiksi jo vuonna 1992 eli neljännesvuosisata sitten.

– Haluan vain kuolla, Gotho totesi viime vuonna liputan6-sivustolle.

Gothon lapsenlapsi Suryanto sanoo Reutersin videolla, että Gotho ei halunnut syödä tai juoda.

– Sunnuntaina hän pyysi päästä kävelylle itsekseen. Sitten ilta viideltä hän nukkui pois, Suryanto sanoo Reutersille.

Ystävät ja sukulaiset rukoilevat Mbah Gothon arkun edustalla. Gotho kuoli vappuaattona väitetysti 146 vuoden iässä.­

Gotho oli varmasti kuollessaan iäkäs mies. Sen sijaan hänen 146 vuoden ikänsä on kyseenalaistettu. Indonesia aloitti syntymäaikojen rekisteröinnin vasta vuonna 1900. Kotiseudullaan hän oli kuitenkin rakastettu ja arvostettu mies. Osa hänen muistoistaan saattoi todella olla peräisin 1800-luvulta.

Maailman tiettävästi vanhin elossa oleva ihminen on jamaikalainen Violet Brown. Hänen syntymätodistustaan pidetään uskottavana. Brown on syntynyt 10. maaliskuuta vuonna 1900.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?