Pohjois-Korea testasi taas ballistista ohjusta – USA: laukaisu epäonnistui

Julkaistu:

Pohjois-Korea koelaukaisi ballistisen ohjuksen lauantaina, kertovat eteläkorealaiset sotilaslähteet. Yhdysvaltojen mukaan laukaisu epäonnistui.
Ohjuskokeesta kertoo eteläkorealainen uutistoimisto Yonhap, jonka mukaan ballistinen ohjus laukaistiin varhain lauantaiaamuna paikallista aikaa Pohjois-Korean pääkaupungin Pjongjangin pohjoispuolella. Tiedon kerrottaan perustuvan eteläkorealaisiin sotilaslähteisiin. Uutistoimisto Reutersin mukaan myös amerikkalaislähteet vahvistavat uuden ohjuskokeen.

Yonhapin mukaan laukaisun onnistumisesta tai ohjuksen lentoradasta ei tuoreeltaan ole enempää tietoa. Amerikkalaiset hallituslähteet kuitenkin kertovat uutistoimisto Reutersin mukaan, että ohjuskoe näyttää epäonnistuneen.

Jännitteet kasvaneet

Laukaisua edeltäneinä viikkoina sulkeutuneen Pohjois-Korean ja Yhdysvaltojen väliset jännitteet ovat kiristyneet äärimmilleen. Presidentti Donald Trumpin hallinto on ilmaissut kärsivällisyyden loppuneen ydinohjelmaansa ja ohjuskokeita jatkaneeseen Pohjois-Koreaan.

Perjantaina YK:n turvallisuusneuvostossa perjantaina puhuneen ulkoministeri Rex Tillersonin mukaan Pohjois-Korean naapurimaihinsa tekemän ydiniskun uhka on todellinen. Tillersonin mukaan on vain ajan kysymys ennen kuin Pohjois-Korea kykenee iskemään ohjuksillaan myös Yhdysvaltoihin.


YK:n turvallisuusneuvostossa amerikkalaiset ajoivat maalle nykyistä raskaampia talouspakotteita. Katseet ovat erityisesti Pohjois-Korean kanssa kauppaa käyvässä Kiinassa, jota Yhdysvallat on painostanut kovempiin otteisiin.

Aikaisemmin Yhdysvallat on muun muassa lähettänyt lentotukialuksensa Pohjois-Korean rannikon tuntumaan. Keskiviikkona CNN kertoi Yhdysvaltojen siirtäneen THAAD-ohjustorjuntajärjestelmiä Etelä-Korean Seongjuun.