Trumpin sadan päivän saldo – IS listasi saavutukset ja epäonnistumiset - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Trumpin sadan päivän saldo – IS listasi saavutukset ja epäonnistumiset

Yhdysvaltain presidenttien toimintaa on perinteisesti arvosteltu ensimmäisen 100 päivän mittarilla. Donald Trumpilla maaginen satanen tulee mittariin lauantaina.

28.4.2017 8:20

Presidentti Donald Trumpin hallinto suoltaa hirmuisella kiireellä päätöksiä, lausuntoja ja suunnitelmia julki, kun presidentin alkukauden merkittävä määräaika lähestyy. Yhdysvaltain presidenttien toimintaa on jo Franklin D. Rooseveltin ajoista lähtien arvosteltu ensimmäisen 100 päivän mittarilla, ja Trumpin kohdalla maaginen luku tulee täyteen lauantaina.

  • Katso yllä olevalta videolta, miltä Trumpin ensimmäiset 100 päivää näyttävät numeroiden valossa.

Trumpin Valkoinen talo on toisaalta vähätellyt rajapyykin merkitystä, mutta sen toiminta on kertonut toista. Presidentin toimeenpanomääräyksiä on luvassa vielä perjantainakin, ja lauantaina Trump pitää massiivisen yleisötilaisuuden Pennsylvanian Harrisburgissa. Hallinnon saavutuksia luetellaan Valkoisen talon omilla nettisivuilla.

Donald Trump järjesti perinteisen kutsutilaisuuden Super Bowlin mestarijoukkueelle New England Patriotsille viime viikolla Valkoisessa talossa.

Yleinen arvio on, että saavutukset ovat toistaiseksi jääneet laihoiksi, ja takkiin on tullut monella rintamalla. Mutta monien Trumpin aikaansaannosten sanotaan kuitenkin jo nyt muuttaneen Yhdysvaltoja.

Varmaa on ainakin se, että Trumpin saavutukset ja toisaalta epäonnistumiset herättävät intohimoja sekä suuntaan että toiseen.

Saavutukset

1. Korkein oikeus. Uusi konservatiivituomari Neil Gorsuch, 49, saattaa olla virassa vuosikymmeniä ja vaikuttaa merkittäviin periaatteellisiin kysymyksiin yhtenä yhdeksästä korkeimman oikeuden tuomarista.

2. TPP. Trump katkaisi ensi töikseen neuvottelut Tyynenmeren vapaakauppasopimuksesta. Hän alkoi näin toteuttaa vaalilupaustaan amerikkalaisen tuotannon suojelemiseksi. Kyseessä on mullistava linjanmuutos, sillä Yhdysvallat on vuosikymmeniä ajanut vapaakauppaa.

3. Obaman perintö:Trump on allekirjoituksellaan kumonnut useita Barack Obaman hallinnon määräyksiä lupaustensa mukaisesti. Päätökset jakavat mielipiteet, mutta selvää on, että Trumpin kädenjälki näkyy Yhdysvalloissa pitkään. Trump muun muassa poisti esteet kiistellyn Keystone XL -öljyputken rakentamiselle ja purki vesiensuojelua. Perusteena se, että ne ovat haitanneet bisnestä. Myös esimerkiksi Obaman säätämä aseiden myyntirajoitus henkisistä ongelmista kärsiville kumottiin, ja Trumpin hallinto on ryhtynyt laajoihin toimiin talouden sääntelyn purkamiseksi. Tukijat kiittävät, vastustajat sättivät.

Laiton maahantulo etelärajan kautta on vähentynyt Trumpin astuttua valtaan.

4. Laiton maahanmuutto. Luvut osoittavat, että laittomia siirtolaisia tulee etelärajan yli merkittävästi vähemmän. Syyksi epäillään Trumpin tiukkoja puheita siirtolaisia vastaan.

5. Työpaikat. Niiden määrä on kasvussa. On tosin kiistanalaista, onko se kokonaan Trumpin ansiota.

6. Lobbarit kuriin. Trump sääti viiden vuoden karenssin, jonka aikana hallinnossa työskennellyt ei saa toimia eturyhmien hyväksi. Kiitelty päätös sai kuitenkin pian seurakseen arvostellun määräyksen, jonka mukaan Valkoisen talon vierailijalokia ei julkisteta. Näin on mahdotonta tarkistaa, ketkä lobbarit ovat käyneet hallinnon puheilla. Trumpin lupaus ”suon kuivaamisesta” eli intressiryhmien vaikutusvallan vähentämisestä ei ole näkyvissä.

Trump määräsi ohjusiskun Syyrian hallinnon lentotukikohtaan kostoksi Syyrian hallinnon tekemästä kaasuiskusta. Päätös keräsi kehuja molemmista pääpuolueista.

7. Syyria. Trump reagoi voimakkaasti Syyrian hallinnon tekemään kaasuiskuun ja määräsi ohjusiskun Syyrian hallinnon lentotukikohtaan. Päätös keräsi kehuja molemmista pääpuolueista varsinkin niiltä, joiden mielestä Syyrian ongelmat ovat Obaman hallinnon toimimattomuuden syytä. Pysyvää ratkaisua Syyriaan ei kuitenkaan ole näköpiirissä.

Alla olevalla videolla lisää Trumpin sadasta ensimmäisestä päivästä presidenttinä:

Epäonnistumiset

1. Maahanmuutto: Trump on esitellyt kaksi maahantuloa rajoittavaa presidentin toimeenpanomääräystä, jotka on kummatkin jäädytetty liittovaltion oikeudessa. Yleinen tulkinta on, että määräykset olivat muslimeja syrjiviä. Trump on pitänyt oikeuden päätöksiä ”hirvittävänä virheenä” ja sanonut vievänsä asian korkeimpaan oikeuteen. Toinen nöyryyttävä tappio presidentille oli tuore oikeuden päätös kumota rahoitusleikkaukset niin sanotuille siirtolaisten suojakaupungeille.

2. Muuri. Meksikon rajalle suunniteltava rakennelma on vastatuulessa, koska kongressi ei ole myöntämässä sille alkurahaa eikä Meksiko aio sitä maksaa. Trumpin hallinto lupaa kuitenkin yhä rakentamisen aloitusta myöhemmin tänä vuonna.

Meksikon rajalle kohoava muuri oli yksi Trumpin keskeisimmistä vaalilupauksista. Rahoitusta muurille ei kuitenkaan ole irronnut.

3. Obamacare: Edustajainhuoneen republikaanien ja Valkoisen talon sorvaama luonnos sairausvakuutusuudistukseksi kaatui, koska oikeistolaisimmat republikaanit pitivät sitä riittämättömänä kumoamaan Obamacarea. Kumoaminen saattaa kuitenkin vielä ponnahtaa esiin, sillä republikaanit ovat kulisseissa neuvotelleet muutetusta lakiehdotuksesta.

4. Venäjä-tutkinta: Trump lupasi 90 virkapäivän kuluessa selvityksen Venäjän vaalihakkeroinnista, mutta sitä ei kuulunut. Samaan aikaan kongressin tutkinta hänen kampanjansa Venäjä-yhteyksistä kulkee vääjäämättä eteenpäin, ja asia piinaa Trumpia vielä pitkään. Turvallisuusneuvonantaja Michael Flynn joutui jopa eroamaan Venäjä-sotkujensa takia.

Turvallisuusneuvonantaja Michael Flynn joutui eroamaan helmikuussa tehtävistään Venäjään liittyvien epäselvyyksien takia.

5. Suosio: Presidentin kannatusluku on historiallisen alhainen: vain 42 prosenttia hyväksyy hänen toimintansa. Toisaalta, 94 prosenttia Trumpia äänestäneitä ei kadu äänestyspäätöstään. Syitä alhaiseen suosioon on arvioitu olevan monia. Hallintoa on syytetty sekasortoiseksi ja vajaamiehiseksi, ja se on tempoillut asiakysymyksissä. Monet Trumpin päätökset esimerkiksi ympäristönsuojelun ja taloussääntelyn purkamiseksi herättävät huolta.

6. Uskottavuus: Alhaiseen suosioon liittyy todennäköisesti Trumpin hallinnon jatkuva totuuden vääntely ja avoin sota mediaa vastaan. Trump on suututtanut monia valehtelullaan, että Obaman hallinto olisi vakoillut häntä kampanjan aikana. Trumpin seitsemän hintavaa viikonloppumatkaa kartanolleen Floridaan ovat herättäneet kysymyksiä. Trump on myös pelannut golfia jo 19 kertaa virkakautensa aikana – arvosteltuaan aiemmin rajusti Obaman golfinpeluuta.

Viimeisimmäksi Trump on ajautunut törmäyskurssille Pohjois-Korean kanssa.

7. Pohjois-Korea: Trump on asiantuntijoiden neuvojen vastaisesti ajautunut törmäyskurssille mahdollista ydinasetta hautovan Pohjois-Korean kanssa, mitä alueen valtiot pitävät huolestuttavana. Aseiden kalistelun jälkeen Yhdysvaltoja uhkaa nöyryytys, jos se ei saa Pohjois-Koreaa kuriin.

Lähteet: Time, Washington Post, New York Times, Fox News, Valkoinen talo

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?