Tutkijat Pohjois-Korean ydinaseesta: ”Hallinto haluaa pysyä vallassa – ja päästä isojen poikien kerhoon”

rac

Julkaistu:

Pohjois-Korea on pieni sotilasdiktatuuri, jonka ydinasestrategia on suuri arvoitus. Se pullistelee sotavoimillaan ja pelottelee ydinpommeilla. Miksi?
– Pohjois-Korean hallinto haluaa haluaa pysyä vallassa. Siitä se kaikki lähtee, Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Elina Sinkkonen sanoo ISTV:n studiossa.

– Jos Pohjois-Korealla ei olisi ydinasetta, ja tätä ohjelmaa ei jatkettaisi, nykyisen johdon näkemyksen mukaan he olisivat erittäin todennäköisesti Yhdysvaltojen sotilasvoiman kohteena.
  • Yllä olevalla videolla Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Elina Sinkkonen ja Maanpuolustuskorkeakoulun erikoistutkija Tommi Koivula kommentoivat Pohjois-Korean tilannetta ISTV:n studiossa
– Toinen syy miksi ydinaseita hankitaan - turvallisuuden takaamisen lisäksi - prestiisi, kansainvälinen arvovalta. Tiettyjen isojen poikien kehoon pääseminen, Maanpuolustuskorkeakoulun erikoistutkija Tommi Koivula tulkitsee.

– Ydinasevaltiot pääsevät tietylle tasolle ja niiden puheenvuorot noteerataan huolellisemmin.

Ydinohjus täysi arvoitus

Pohjois-Koreaa on viime vuosina tehnyt 5–6 ydinkoetta. Toiset ovat onnistuneet paremmin, toiset huonommin – ei vähiten USA:n toteuttamien kyberiskujen takia.

Tammikuussa Pohjois-Korea laukaisi vetypommin. Lisäksi se on testaillut ohjuksia, jotka kuljettaisivat ydinkärkiä maaleihinsa.

Pohjois-Korean kyky lähettää ydinkärjellä varustettu ohjus on täysi arvoitus. Maan johtaja Kim Jong-un ilmoitti uudenvuodenpuheessaan, että diktatuurilla on jo valmis mannertenvälinen ydinohjus. Tätä ei pidetä totena.